Ons testteam schiet te hulp met advies...

09:06 - 05:27
luistertijd 09:06 - leestijd 05:27

Lezersvraag over zonnemake-up voor een lichte huid

Het valt mij op dat zonnemake-up vaak zo donker van kleur is. Ik heb een lichte huid die moeilijk bruin wordt (huidtype 2). Ik wil me in de zomer wel blijven opmaken, maar dan wel met producten die een SPF bevatten. Maar de meeste zomerproducten zijn zo donker van kleur.

Er zijn toch genoeg vrouwen die niet bruin willen of kunnen worden en die zich graag opmaken met een kleurtje… Weten jullie welke producten geschikt voor mij kunnen zijn?

We hebben deze vraag voorgelegd aan de make-up experts uit het BeautyJournaal testpanel. Lees hieronder hun advies.

Yvonne

Je kunt gewoon de foundation gebruiken die je in de winter ook gebruikt. Grijp dus niet naar een zomerfoundation of bronzer. Een bronzer is vaak te donker, wanneer de huid echt te licht is. Een goede foundation is Lancôme Teint Miracle in kleur nr. 04 Beige Nature. Deze bevat SPF 15 in. Het kan zijn dat je nog een kleur lichter moet hebben. Kijk daarom goed bij daglicht op de kaaklijn welke kleur bij jouw huid past. Kies een kleur die hooguit één teint donkerder is dan je eigen huid.

Shop Lancome Teint Miracle hier online

 

Vermijd foundations met roodpigmenten, kies liever voor producten met meer beige-pigmenten. Vaak heeft een blanke huid namelijk de neiging te roze te worden en dit wil je niet accentueren met roodpigmenten in je foundation.

Over de foundation kun je nog een poeder gebruiken, bij voorkeur in dezelfde kleur als de foundation. Zeker als je een lichte huid hebt, is het niet verstandig om voor een tintje donkerder te gaan.

Gebruik daarnaast een zomerse blush in een peach kleur; dit maakt het geheel al wat zonniger. Zelf ben ik fan van de MAC Powder Blush in de kleur Peaches .

Shop MAC powder blush hier online

 

Een lipgloss of lipstick met een shimmer of glinstertje doet het altijd goed in de zomer. Kies dan wel een kleur die bij je past. Dit kan een roze teint zijn of een peach/coral teint. Een hele mooie lipstick is die van Clinique Butter Shine in de kleur 09 Ambrosia. Door de shimmer en de glans krijg je sowieso al een zonnig(er) uiterlijk en deze lipstick van Clinique is ook nog eens een weldaad voor je lippen.

Inmiddels is deze uit de handel, maar we hebben een andere prachtige gevonden van Clinique! Pop Color in de kleur Sweet Pop!

Shop Clinique Colour Pop hier online

 

Gerti

Mijn eerste reactie bij het lezen van deze vraag: gebruik een ‘gewone’ foundation of gekleurde dagcrème met SPF. Het is niet per se een noodzaak om een specifiek zonneproduct te gebruiken, zoals Yvonne in haar reactie ook al aangeeft.

De Tinted Moisturizers van Laura Mercier hebben een SPF 20. Ze zijn er in verschillende soorten en hebben een erg breed kleurengamma, zodat er ongetwijfeld een kleurtje voor je lichte huid bij zit.

Shop Laura Mercier tinted moisturizer hier online

 

Of je kiest – in plaats van foundation – er voor om een zonnebrandcrème met hoge factor gebruiken en brengt daar overheen een mineralized poeder aan, bijvoorbeeld de MAC Mineralize Skinfinish. Zo’n poeder geeft een zomerse glos zonder direct te donker te zijn.

Shop MAC Mineralize skinfinish hier online

 

Als je alleen de glow wilt, kun je ook een beetje MAC Strobe Cream of Strobe Liquid (laatstgenoemde is helaas niet verkrijgbaar in Nederland) mengen met je dagcrème. Dit geeft een hele mooie zomerse glans.

Shop MAC Strobe hier online

 

Je kunt de Strobe ook alleen op je wangen gebruiken. Armani Fluid Sheer is daar ook perfect voor.

Shop Armani make-up hier online

 

Bonny

Het is mij ook opgevallen dat zonnemake-up inderdaad vaak donker(der) van kleur is. Wellicht heeft het er mee te maken dat het nog een relatief nieuw begrip is en dat merken daarom nog niet zoveel kleuren in hun assortiment hebben.

Om te beginnen: laat je altijd goed adviseren. Er zijn zoveel merken en producten op de markt. Bij foundations en poeders is het een must dat ze bij je huidskleur passen!

Het liefst het product in de winkel aan laten brengen op je gezicht, zodat je direct kunt zien of de kleur past bij je huid. Vraag altijd even of je naar buiten mag lopen om de kleur in het daglicht te beoordelen.

Verder sluit ik me aan bij het advies van Yvonne en Gerti. Als zonnemake-up te donker voor je is, adviseer ik om een ‘normale’ foundation van je favoriete merk in je eigen huidskleur (dus niet donkerder) mét SPF te gebruiken. Dit geeft het meest natuurlijke effect.

Voor een zonnige kleur kun je vervolgens een mooie bronzer gebruiken, zoals de GlamBronze LaTerra van L’Oreal in de lichtste kleur 01. Neem hiervoor een grote poederkwast om de bronzer heel licht te verdelen over je gezicht en zo te voorkomen dat het te donker wordt. Breng ‘m superdun aan op je voorhoofd, jukbeenderen, langs de kaaklijn en op je neus, kin en decolleté.

Shop L’Oreal GlamBronze La Terra hier online

 

Bekijk hier ook nog de film die Monique maakte met mua Cindy Mantel over het aanbrengen van een frisse bronzed look, dus niet te donker:

Dit zijn de shoptips uit de make-up film met Monique

En deze producten hebben we gebruikt:

De vetvrije MAC face and body foundation, op waterbasis. Shop hier.

De MAC prep & prime in de kleur medium. Shop hier.

Ellis Faas E 128 voor de ogen

Voor de lippen MAC satin lipstick in Twig. Shop hier.

En heel bijzonder, voor de glow: Benefit Bathina bodycreme (het geheim van Cindy on stage!). Shop hier.

 

Lees ook