kapper Mark van Westerop weet raad

04:35 - 02:45
luistertijd 04:35 - leestijd 02:45

van blond naar bruinOh dear…hoe vaak gebeurt het niet! Je besluit dat je je middenblonde haar donkerder wilt maken en na de klus geklaard te hebben blijkt je haar een groene gloed te hebben gekregen. Op naar de kapper voor een ontkleuring omdat je bij nader inzien dat donkere toch te hard vind staan.

Nah, donker is toch te hard…..

Daar werd het oranje en moest de behandeling wel drie keer overgedaan worden totdat je weer middenblond was met een subtiel oranje effect (….). Het was nog niet naar wens, dus gingen er nog blonde highlights in, die wel zo blond waren dat je wel een gestreept diertje leek!

Hoppa, thuis nog een keer asblond erover heen, de streepjes verdwenen maar nu achtergebleven met een grijze gloed. Hoeveel kleur kan het haar hebben? Wat moet je doen om het weer ‘ normaal’  te maken?

Topkapper Mark van Westerop, van salon ProSolo uit Alkmaar weet raad:

Door het ontkleuren en opnieuw kleuren in een kort tijdsbestek, krijgt het haar enorm veel te verduren. De kleur van het haar wordt bepaald door het melaninegehalte in het haar.

Donker en licht melanine

Iedereen heeft twee soorten melanine in het haar: donker en licht. Tijdens het ontkleuren wordt er pigment verwijderd uit het haar. Donker melanine is makkelijker te verwijderen dan licht melanine, hoe vreemd dit ook klinkt. Vandaar dat donker haar oranje kan uitvallen als het

Mark van Westerop, van salon ProSolo in Alkmaar

Mark van Westerop, van salon ProSolo in Alkmaar

wordt ontkleurd, het licht melanine blijft achter.

Maar blond haar dat donker gekleurd wordt kan juist naar groen uitslaan omdat het minder donker melanine bevat.

Ontkleuren is zeer ingrijpend

Ontkleuren is een zeer intensief proces en als dit niet zorgvuldig wordt uitgevoerd kan het haar erg beschadigen. Ten eerste wordt er ammonia gebruikt om de haarschubben open te zetten, vervolgens doet peroxide zijn werk om het pigment te verwijderen. Meestal wil men het haar meteen weer gekleurd hebben en wordt er nieuw kleurpigment aan het haar toegevoegd. Dit kan overigens allemaal in één behandeling plaatsvinden.

Pas op voor uitdroging

Door het openzetten van de haarschubben verliest het haar vocht. Het is dus erg belangrijk dat de haarschubben weer goed sluiten na het ontkleuren/kleuren zodat:

1. het haar niet verder uitdroogt en,
2. de nieuwe kleur (pigment) vastgehouden wordt.

Na het ontkleuren/kleuren is een behandeling met een conditioner of masker essentieel om de haarschubben weer te sluiten. Gekleurd haar moet je extra blijven verzorgen om de haarschubben gesloten te houden en de kleur zo lang mogelijk mooi te houden.

Kleur niet te vaak achter elkaar

Soms is er niet genoeg pigment doorgedrongen in het haar en moet de behandeling herhaald worden. Mijn advies hierin is wel, laat het haar even een paar weken bijkomen alvorens het opnieuw te kleuren. En laat het door een professional doen. De professional weet precies hoe lang het ontkleuringsproces voor jouw haar moet duren en dat geldt ook voor het kleuringsproces.

Ik kan je een aantal tips geven waar je wellicht mee verder kunt.

Dit zijn de technieken die wij toepassen in de salon.

Veel succes!
Mark van Westerop, salon ProSolo in Alkmaar

Heb jij vragen? Stuur ze in!

Lees ook