Lancaster, is dat voor jouw niet hèt synoniem voor luxe en ultrabruine antizonnebrand skincare voor de zomermaanden? Voor mij wel.

04:59 - 02:59
luistertijd 04:59 - leestijd 02:59

Lancaster, is dat voor jouw niet hèt synoniem voor luxe en ultrabruine antizonnebrand skincare voor de zomermaanden? Voor mij wel. Echt jaren’80 he…..groeide ermee op. Lancaster ging steevast in de koffer mee naar zonnige oorden.

Inmiddels gaat het natuurlijk niet meer om poepiebruin worden, hoewel, bij Lancaster kun je nog altijd een heel assortiment intense bruinverdiepers vinden – nu gaat het om verantwoord zonnen en als het aan Lancaster ligt: toch altijd nog graag met een beetje lef, sterker nog: durf – anno 2102! Dare to tan…roept het merk nu.

Lancaster behoort voor mij nog altijd tot de toppers, hoewel er tegenwoordig ook zeker vriendinnetjes bijgekomen zijn, zoals La Roche-Posay, Avene en Sisley. Heerlijk was het om te horen dat er weer veel nieuws aan komt. Niet alleen nieuwe producten, maar ook een nieuwe technologie: bescherming tegen infraroodstraling.

Het beroemde beschermingscomplex is nu aangevuld met een extra protectie tegen de inwerking van infrarood licht. Natuurljik, IR heeft ook een nuttige functie, daarover zo meer, maar infrarood licht brengt ook een extra vrije radicalenstroom op gang, en dat wil je weer niet – immers=vrije radicalen dragen bij aan huidveroudering-.

De functie van infra rood licht

Eerst nog maar even over de nuttige kant van het infrarode licht. Het heeft een signaal functie: het warmt de huid op en fungeert daardoor als een verbrandingssignaal. Je vraagt je dan natuurlijk af of die functie niet in tact moet blijven? Signalen van verbranding zorgen er immers voor dat je uit de zon gaat. Maar, zo verzekert het hoofd R & D, Olivier Doucet ons, tijdens een presentatie in Amsterdam: ‘Aan die functie wordt niet getornd. Alleen aan de gevolgen ervan. We proberen iets te doen aan de hoeveelheid vrije radicalen die vrijkomt. Maar die warmteprikkel blijf je wel voelen.’

Anti oxidanten

Lancaster voegt daartoe nu aan de producten een nieuwe anti-oxidantencocktail. Ingrediëntenvreters als we zijn, willen we natuurlijk ook meteen weten welke dat zijn. Maar helaas, die deur blijft gesloten. ‘Vanwege concurrentiegevoeligheid,’ heet het. Er wordt nu ook patent op aangevraagd. Soms vergeten we weleens dat niet elk bedrijf al 2.0 communiceert. Waarom zou je het niet vertellen? Veel bedrijven vinden het tegenwoordig juist heel erg stoer om te pronken met hun receptenboek. Maar goed, wellicht sluit Lancaster nog eens aan bij deze trendsetters.

Infrarood licht is een apart gevalletje. Het dringt namelijk nog dieper dan A en B door in de huid. Vandaar het ook zo populair werd om bij allerhande gebreken aan spieren en botten die IR sauna in te duiken. Voor de heerlijke verwarming.

Huidbarriere verzwakker

‘Infrarood licht kan ook een handige trucendoos zijn om tijdens lab-tests ervoor te zorgen dat de cocktail die je bedacht hebt, beter penetreert in de huid, waardoor je de testcijfers en dus je claim kan opkrikken,’ zo verklapt Doucet ons. Hij wil maar aangeven….dat rode licht is me wat. ‘Het verzwakt de de huidbarriere waardoor hij doorlaatbaarder wordt.’

Maar Doucet wil er ook mee aangeven dat het nuttig kan zijn om het rode licht een beetje af te remmen. ‘Zeker als je een gevoelige huid hebt. Die huidbarriere verzwakking houdt een etmaal aan namelijk.’

Tinosorb

Met de overige bestanddelen van het uv-filtercomplex zit het ook wel goed bij Lancaster. Hoewel ook hier weer weinig over vrijgegeven wordt, wil Doucet ons wel na wat doorvragen verklappen dat het Tinosorb filter een belangrijk deel ervan uitmaakt, en dat verheugd ons. Tinosorb is momenteel samen met Mexoryl een van de meest veilige en stabiele filters op de markt. In Europa kunnen we hier al volop van genieten, in Amerika is door de FDA nu een variant van Mexoryl (Mexoryl SX) vrijgegeven, maar de opvolger Mexoryl XL mag daar nog niet, en Tinosorb ook niet. Daar moet men blijven volstaan met aloude mineralen filters en het toch wel omstreden Oxybenzone of minder goed werkzame Avobenzone.

Nieuwe producten

Maar terug naar IR. De technologie is nu verwerkt in o.a. de Satin Sheen Oil Fast Tan Optimizer spf 30, de Silky Milk Sublime Tan sfp 15 en de Velvet Touch Cream Radiant Tan spf 30 en de Comfort Touch Cream Gentle Tan spf 50, en voor de gevoelige huid in de Sun Delicate Skin Soothing Milk spf 50. Er zijn er meer, daar moet je zelf even naar vragen.

Leuk nieuws is ook dat er een gekleurde creme is, voor gezicht, en voor je benen voor een heerlijke zongekuste glow. Er zit geen spf in, het is echt als een make-up bedoeld: Adjustable Tan Glow.

Lees ook