Gezicht Lichaam Lichaam en zon Make-up Teint Zon

Lancaster’s nieuwe credo: dare to tan!

Lancaster, is dat voor jouw niet hèt synoniem voor luxe en ultrabruine antizonnebrand skincare voor de zomermaanden? Voor mij wel. Echt jaren’80 he…..groeide ermee op. Lancaster ging steevast in de koffer mee naar zonnige oorden.

Inmiddels gaat het natuurlijk niet meer om poepiebruin worden, hoewel, bij Lancaster kun je nog altijd een heel assortiment intense bruinverdiepers vinden – nu gaat het om verantwoord zonnen en als het aan Lancaster ligt: toch altijd nog graag met een beetje lef, sterker nog: durf – anno 2102! Dare to tan…roept het merk nu.

Lancaster behoort voor mij nog altijd tot de toppers, hoewel er tegenwoordig ook zeker vriendinnetjes bijgekomen zijn, zoals La Roche-Posay, Avene en Sisley. Heerlijk was het om te horen dat er weer veel nieuws aan komt. Niet alleen nieuwe producten, maar ook een nieuwe technologie: bescherming tegen infraroodstraling.

Het beroemde beschermingscomplex is nu aangevuld met een extra protectie tegen de inwerking van infrarood licht. Natuurljik, IR heeft ook een nuttige functie, daarover zo meer, maar infrarood licht brengt ook een extra vrije radicalenstroom op gang, en dat wil je weer niet – immers=vrije radicalen dragen bij aan huidveroudering-.

De functie van infra rood licht

Eerst nog maar even over de nuttige kant van het infrarode licht. Het heeft een signaal functie: het warmt de huid op en fungeert daardoor als een verbrandingssignaal. Je vraagt je dan natuurlijk af of die functie niet in tact moet blijven? Signalen van verbranding zorgen er immers voor dat je uit de zon gaat. Maar, zo verzekert het hoofd R & D, Olivier Doucet ons, tijdens een presentatie in Amsterdam: ‘Aan die functie wordt niet getornd. Alleen aan de gevolgen ervan. We proberen iets te doen aan de hoeveelheid vrije radicalen die vrijkomt. Maar die warmteprikkel blijf je wel voelen.’

Anti oxidanten

Lancaster voegt daartoe nu aan de producten een nieuwe anti-oxidantencocktail. Ingrediëntenvreters als we zijn, willen we natuurlijk ook meteen weten welke dat zijn. Maar helaas, die deur blijft gesloten. ‘Vanwege concurrentiegevoeligheid,’ heet het. Er wordt nu ook patent op aangevraagd. Soms vergeten we weleens dat niet elk bedrijf al 2.0 communiceert. Waarom zou je het niet vertellen? Veel bedrijven vinden het tegenwoordig juist heel erg stoer om te pronken met hun receptenboek. Maar goed, wellicht sluit Lancaster nog eens aan bij deze trendsetters.

Infrarood licht is een apart gevalletje. Het dringt namelijk nog dieper dan A en B door in de huid. Vandaar het ook zo populair werd om bij allerhande gebreken aan spieren en botten die IR sauna in te duiken. Voor de heerlijke verwarming.

Huidbarriere verzwakker

‘Infrarood licht kan ook een handige trucendoos zijn om tijdens lab-tests ervoor te zorgen dat de cocktail die je bedacht hebt, beter penetreert in de huid, waardoor je de testcijfers en dus je claim kan opkrikken,’ zo verklapt Doucet ons. Hij wil maar aangeven….dat rode licht is me wat. ‘Het verzwakt de de huidbarriere waardoor hij doorlaatbaarder wordt.’

Maar Doucet wil er ook mee aangeven dat het nuttig kan zijn om het rode licht een beetje af te remmen. ‘Zeker als je een gevoelige huid hebt. Die huidbarriere verzwakking houdt een etmaal aan namelijk.’

Tinosorb

Met de overige bestanddelen van het uv-filtercomplex zit het ook wel goed bij Lancaster. Hoewel ook hier weer weinig over vrijgegeven wordt, wil Doucet ons wel na wat doorvragen verklappen dat het Tinosorb filter een belangrijk deel ervan uitmaakt, en dat verheugd ons. Tinosorb is momenteel samen met Mexoryl een van de meest veilige en stabiele filters op de markt. In Europa kunnen we hier al volop van genieten, in Amerika is door de FDA nu een variant van Mexoryl (Mexoryl SX) vrijgegeven, maar de opvolger Mexoryl XL mag daar nog niet, en Tinosorb ook niet. Daar moet men blijven volstaan met aloude mineralen filters en het toch wel omstreden Oxybenzone of minder goed werkzame Avobenzone.

Nieuwe producten

Maar terug naar IR. De technologie is nu verwerkt in o.a. de Satin Sheen Oil Fast Tan Optimizer spf 30, de Silky Milk Sublime Tan sfp 15 en de Velvet Touch Cream Radiant Tan spf 30 en de Comfort Touch Cream Gentle Tan spf 50, en voor de gevoelige huid in de Sun Delicate Skin Soothing Milk spf 50. Er zijn er meer, daar moet je zelf even naar vragen.

Leuk nieuws is ook dat er een gekleurde creme is, voor gezicht, en voor je benen voor een heerlijke zongekuste glow. Er zit geen spf in, het is echt als een make-up bedoeld: Adjustable Tan Glow.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

10 reacties

 • Elly? Misschien is een mineraal poeder van bijvoorbeeld: Mineralogie, de face and body block spf30, of van Susan Posnick de Brush on Block spf30 UVA/UVB iets voor jou?

 • Hoi Elly, aanvullend op wat Monique schrijft. Paula’s Choice heeft een aantal dagcrèmes met spf op basis van alleen minerale filters. Ik gebruik nu de Hydralight en ben daar erg tevreden over.

 • Monique, bedankt voor je reactie. Met onrustig bedoel ik dat de rosacea de kop opsteekt- of ik nou wel of niet een spf smeer, maakt geen verschil. Ondanks mijn blonde haar en blauwe ogen word ik over mijn hele lichaam en gezicht erg bruin- en dan nog een tintje erbij, nee.. Een lichtere tint is eigelijk nog niet bij me opgekomen, bedankt.
  En de tests bij de dermatoloog? Op een moment kwam er zelfs uit, dat ik allergisch reageerde op de lijm achter de plafondtegels. Nou, ga er maar aan staan! Dat de apotheek iets zou kunnen fabrieken, dat wist ik niet. Ik ga erachter aan.

 • hoi elly, er zijn prima merken voor heel gevoelige huiden. wat dacht je van la roche posay, of vichy? voor jou lijkt het me overigens heel erg belangrijk om te weten voor welke stoffen je allergisch bent. ik weet dat je rosacea hebt. overigens: bak je nog in de zon dan? dat lijkt me geen optie. en wat bedoel je precies onrustig, wat gebeurt er dan? en heb je dat alleen zonder zonnebrandcreme of ook met zonnebrandcreme? en wat is er mis om szomers met een extra tintje op te lopen? en als je nou merkt dat je huid goed tegen dat product kan, dan neem je dat tintje toch voor lief? als je al zo weinig opties hebt, zou ik blij zijn met elke optie, bovendien is de lichte variant van de cc cream eigenlijk nauwelijks kleurrijk? 🙂

  en heb je al eens aan de dermatoloog een anti zonnebrandmiddel gevraagd? misschien kan de apotheek wel iets maken puur op basis van minerale filters?

 • Ja, gelukkig komt het mooie weer er weer aan; maar ook een probleem voor mensen zoals ik met een overgevoelige huid. Al die merken! Ik zie door de bomen het bos niet meer, hoor. En geen zonnebrand op doen is ook geen optie; mijn huid wordt er alleen maar onrustiger van als ik in de felle zon ben geweest. Wat moet je hier nou mee. Jullie willen niet weten hoeveel geld ik al heb uitgegeven aan allerlei spullen, waar ik dan uiteindelijk toch niet tegen kon. En nee, ook niet tegen Uncover .
  Wel heb ik een paar weken geleden ontdekt, dat ik prima reageer op de Olaz total effects cc cream. Die heeft een kleurtje; s’winters fijn, maar om nou de hele zomer met “make-up”op te lopen is niet zo mijn ding.
  Ik weet niet wat jullie met mijn reactie moeten, maar misschien zijn er mensen die dit herkennen, groetjes

 • Hoi Angela, ik ben net bezig met onderzoek naar filters en trends, en zie jouw bericht hieronder. De enige reden die ik kan bedenken waarom Uncover duurder is dan Eucerin is de oplage. in hoe grotere oplages je kunt produceren, hoe meer je de prijs per product kan drukken. hoe kleiner de oplage, hoe hoger de prijs per product.

 • Er wordt de laatste tijd veel geschreven over tinosorb (de ‘nieuwe’ zonnefilter). Jetske Ultee heeft het nu ook toegevoegd aan haar zonneproducten. Ik heb een proefje geprobeerd van deze zonnecreme maar het trekt heel erg snel in. Opzich natuurlijk plezierig maar als je daarne een foundation erover wilt doen wordt het nogal droog. Wie heeft ervaring met een goede zonnecreme (tinosorb of met mexoryl) welke goed intrekt en ook plezierig is in combinatie met make-up? Eucerin gebruikt ook het ingredient tinosorb. Wat ik mij ook afvraag waarom een zonnecreme van Jetske (met tinosorb) ca 40 euro moet kosten terwijl eucerin in een heel ander prijssegment zit terwijl het actieve ingredient hetzelfde is? Wie kan mij helpen met een goed advies in deze? Thanks.

 • Ha Monique, het was ook niet zozeer een adviesvraag alswel een overpeinzing:-)) Moet me daar (om eerder genoemde redenen) deze zomer gewoon nog beter in verdiepen. Maar wel ben ik blij met je mening betreffende gecombineerde producten. Daar heb ik wél wat aan. En sowieso ben ik natuurlijk een paar keer per dag buiten met Zorba dus uv filter is een must.

 • hoi rona, de keuze voor cosmetica blijft in eerste instantie een persoonlijk gevoel zoals je weet, dus ik ga je daarin niet adviseren:-) verder kan ik je wel vertellen dat het verhaal huidverzorging versus uv filter ietwat aangedikt is. de beste antiaging is namelijk je uv filter. dus mocht je dit seizoen veel buiten zijn ga dan overdag voor een uv werend product dat ook lekker soepel op je huid aanvoelt en neem s nachts iets waarin extra veel anti oxidanten zitten. how’s that?

 • Ik word altijd vrolijk als ik de Lancaster-oranje tubes en flessen zie. Zomer. Ook ik ben helemaal verslingerd aan Lancaster antizonnebrand producten. Ik ben benieuwd of in de anti-aging-lijn ook gewerkt is met deze bescherming tegen infraroodstraling. Ook in de nieuwsbrief werd me dat niet helemaal duidelijk. Ik vind de communicatie van Lancaster niet altijd soepeltjes verlopen. Maar dat ervaar jij natuurlijk ook, betreffende de INCI-lijsten. Ik heb altijd vertrouwd op Lancaster maar vraag me af of ik deze zomer me niet verder moet verdiepen in het beste product voor mij op dit moment, i.v.m. met de recente laserbehandelingen. Ook blijf ik me afvragen of de producten waarvan verschillende merken (waaronder Lancaster) beweren dat ze je gewone huidverzorging in de zomer kunnen vervangen echt voldoende zijn.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.