Van blaren tot hamertenen tot een bron van bacteriën

02:39 - 01:35
luistertijd 02:39 - leestijd 01:35

Wees eens eerlijk… heb jij tijdens de hittegolf van afgelopen week ook je teenslippers uit de kast gehaald? Nog even los van de vraag of teenslippers stylish geheel verantwoord zijn (maar ach, ze zitten zo lekker…), kan het dragen van teenslippers ook negatieve effecten hebben op je voeten, zo valt te lezen op de Facebook pagina van tijdschrift De Medische Voet.

Acht redenen waarom teenslippers slecht zijn voor je voeten

1. Blaren
Teenslippers kunnen blaren veroorzaken tussen je tenen. De huid tussen je tenen is niet voorzien van eelt, het schuren van het stukje van de slipper dat tussen de tenen zit kan hierdoor voor blaren zorgen. Als de blaar opengaat, hebben bacteriën vrij spel.

2. Bacteriële infecties
Teenslippers lijken bacteriën aan te trekken. Na vier dagen lopen op slippers, bevatten ze al meer dan 18.000 verschillende soorten. De meesten zijn onschuldig, maar bij een wondje loop je kans op een infectie.

3. Hamertenen
Het lopen op teenslippers zorgt ervoor dat de tenen constant gekruld staan, omdat je met je tenen de slippers probeert vast te houden. Deze houding vergroot de kans op hamertenen.

4. Gewrichtsproblemen
De zool van teenslippers is vaak erg dun en heeft geen voetbed. Enkels worden hierdoor te veel naar binnen gedwongen, waardoor je je enkels kunt overbelasten. Hierdoor kun je blessures aan de voet, knieën, heupen en rug krijgen.

5. Achillespeesontsteking
Teenslippers bieden geen steun of bescherming en kunnen op termijn pijnlijke kuiten en pijn aan de achillespees veroorzaken. Als je te lang doorloopt, kan de achillespees zelfs gaan ontsteken of kun je last krijgen van een geïrriteerd scheenbeen.

6. Vallen
Uit onderzoek blijkt dat dragers van teenslippers twee keer zoveel kans maken om te vallen.

7. Langzaam lopen
Door op teenslippers te lopen, neem je kleinere passen. Je loopt daardoor een stuk langzamer dan mensen op ander schoeisel.

8. Schadelijke materialen
Teenslippers kunnen gemaakt zijn van schadelijke materialen. Het stukje tussen de tenen is veelal gemaakt van latex, dat een allergische reactie kan veroorzaken. De zolen zijn in veel gevallen gemaakt van plastic dat BPA bevat. Deze stof wordt ook wel aan kanker gelinkt.

Wij maken graag een uitzondering…

Voor de volgende teenslippers – in de vorm van Essence Secret Party Bronzing Powder – maakt de redactie van BeautyJournaal graag een uitzondering. Deze zijn volledig summer proof!

Je koopt deze limited edition bronzing powder bij Kruidvat (niet online verkrijgbaar).

Lees ook