Het zelfbruinende nachtmasker: gimmick of slim product?

03:46 - 02:16
luistertijd 03:46 - leestijd 02:16

” A weekend of sun in a single night”, lees ik…en “Overnight Ageless Tanning Balm”. Het zijn aantrekkelijke, spannende kreten op de zelfbruinende cremes van resp. Collistar en He-Shi.

Maar toch begrijp ik het niet. Hoezo moet je dit ’s nachts doen? Waarom heten het nachtmaskers, waarom heten het überhaupt maskers? Oke, ik snap wel dat je een zelfbruiner aanbrengt op een moment dat je weet nog zo min mogelijk aan je huid te zullen piemelen, om een zo egaal mogelijk effect te krijgen. Dus de nacht is best een logische keuze, als je tenminste niet op je zij gaat slapen….hihi.

Balm? Masker?

Maar dan kreten als balm en masker, wat voegt het toe? Het klinkt als…extra verzorgend, meer te zullen doen dat alleen het goedje DHA op je huid te zullen leggen. Dat klinkt plausibel en ook niet geheel onterecht.

Tegen uitdroging en vrije radicalen

Het is immers bekend dat DHA (dihidroxyaceton) je huid droger maakt, en sterker nog het is ook sinds enkele jaren bekend dat DHA, dat een reactie met het eiwit op je huid aangaat, waardoor je huid een bruine kleur krijgt, een stroom van vrije radicalen op de huid op gang brengt. Dus extra verzorging in de zin van anti-oxidanten is geen verkeerde keuze in dergelijke producten.

Verzachters, vochtbinders en een snuf vitaminen

Maar zitten deze er dan ook in? Bij Collistar ontwaar ik in de inci-lijst naast DHA, vulstoffen, conserveermiddel, diverse verzachtende polymeren, enkele plantaardige oliën, en inderdaad wat vitamine E en C en vochtbindend hyaluronzuur. Niet hoog in de lijst, de verzachters krijgen een belangrijkere rol in dit nachtmasker. De claim luidt dan ook dat je huid niet alleen ‘ bruint’, maar ook zachter zal aanvoelen, en fijne lijntjes diffuser zijn gemaakt. Aannemelijk.

Een nachtje door trekken

Bij He-Shi is er naast plantaardig DHA ook sprake van plantaardige oliën en hyaluronzuur, naast de nodige verzachtende polymeren en vulmiddelen. Dit merk claimt dat je huid een prachtige glow krijgt. Ik geloof het graag. En waarschuwt om je huid tussen de 6 en 8 uur niet met water in contact te laten komen. De nacht is dus het aangewezen tijdstip voor aanbrengen.

Geurloos…

He-Shi claimt ook geurloos te zijn. Klopt dat? Het middel ruikt fris naar sinaasappel als je het opbrengt en na verloop van tijd ruik ik dit nog vaag en heel erg ver weg ook een zachte vleug van het bekende DHA geurtje. Maar…dat is absoluut te verwaarlozen. Mooi meegenomen dus dat je niet als een DHA bommetje hoeft rond te lopen – ‘smellwise’ ….

Zijn deze producten nou bijzonder? Ik weet het niet, als ik het afzet tegen de gangbare zelfbruinende crèmes. Maar leuke positionering qua marketing is het wel. En, zoals altijd: the proof is in the eating of the pudding. Misschien moet ik me maar eens wagen aan een zelfbruin-badje. Ik doe dit nooit, omdat ik trots ben op mijn gave ‘canvas’ dat ik met een eenvoudige streek cc cream en een poedertje al een sunkissed glow kan geven.

Slaap lekker, wordt wakker als door het zonnetje gekust;-)

Een tip: wees voorzichtig met het begrip masker, zoals bij Collistar. Je bent gewend maskers dik aan te brengen. Dit lijkt me met een DHA-product niet verstandig – tenzij je een aardappelbruine look prefereert. He-Shi adviseert de speciale washand erbij te gebruiken voor egaal aanbrengen.

Lees ook