De cijfers Dermatologie Dermatologie Gezicht Gezicht Gezondheid Lichaam Lichaam Lichaam en zon Marketingtrends Zakenpraat Zon Zon Special

Vitamine D helpt tegen constitutioneel eczeem

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Zelfs een lage dosis extra vitamine D helpt

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat een dagelijkse dosis vitamine D de verschijnselen van constitutioneel eczeem, dat vooral in de wintermaanden voorkomt, aanzienlijk kan verminderen.

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door Carlos Camargo van het Massachusetts General Hospital in Boston, in samenwerking met het National Dermatology Center en de Health Science University of Mongolia, beiden uit Mongolië. Aan het onderzoek werkten ruim 100 kinderen uit Mongolië mee. Aan een eerder onderzoek van Camargo werkten 11 kinderen uit Boston mee.

princ_rm_photo_of_toddler_with_eczemaAan het onderzoek werkten 107 zieke kinderen tussen de 2 en 17 jaar oud uit negen klinieken in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, mee. De kinderen hadden allemaal last van constitutioneel eczeem, dat erger wordt tijdens de koude wintermaanden. De kinderen werden verdeeld in twee groepen, waarvan een groep een dagelijkse dosis vitamine D van 1.000 IE, de andere groep kreeg een placebo. Noch de kinderen, noch hun ouders, noch de onderzoekers wisten welk kind bij welke groep hoorde.

Na een maand was er resultaat

De kinderen werden aan het begin van onderzoek onderzocht. Na een maand volgde een tweede onderzoek. Daarnaast werd aan de ouders gevraagd of ze verbetering zagen. Na een maand bleek dat de kinderen die vitamine D slikten zo’n 29 procent verbeterd waren. Van de placebogroep was dat 16 procent. De ouders zagen een nog grotere verbetering bij de kinderen die vitamine D slikten. Geen van de kinderen had last van bijwerkingen.

Zelfs een lage dosis vitamine D helpt

“We hebben genoeg bewijs gevonden dat kinderen met een vitamine D tekort die last hebben van constitutioneel eczeem dat erg wordt in de winter, baat hebben bij een dagelijkse dosis vitamine D”, zegt Camargo. “Zelfs een lage dosis vitamine D helpt. Vitamine D is goedkoop, veilig en ruim beschikbaar. Het effect op kinderen die het hele jaar last hebben van constitutioneel eczeem moet nog verder onderzocht worden.”

child-vitamin-d-rash

Kleine kanttekening

De onderzoekers konden niet vaststellen dat de deelnemende kinderen een tekort aan vitamine D hadden. Uit een gelijktijdig onderzoek, waar meer kinderen uit Ulaanbaatar deelnamen, bleek echter dat 98 procent van hen een flink tekort aan vitamine D hadden. Daardoor gaat men er van uit dat de kinderen die deelnamen aan het eczeem onderzoek eveneens een tekort aan deze vitamine hadden.

Bron

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.