Anti-aging is uit, individualisme is in, en pro-aging dus ook!

07:48 - 04:41
luistertijd 07:48 - leestijd 04:41

Trend: de wildere, oudere vrouw als model

In de media – altijd een goede graadmeter voor de stand van zaken – duiken steeds meer wilde, bierdrinkende en pizzavretende, voetbalminnende vrouwen op. Steeds meer modehuizen en cosmeticamerken kiezen voor oudere modellen als het gezicht van hun campagnes.

Anti-aging is uit!!

Anti-aging is uit, individualisme is in, zo wordt in de media geroepen. Vrouwen zijn de uniforme, eeuwig jonge, übergepolijste perfectie spuugzat, zoveel is wel duidelijk. Maar is die nieuwe individuele, wilde (oudere) vrouw wel zo realistisch? Of is ze een nieuw onhaalbaar ideaalbeeld voor vrouwen? Ik weet wel dat BeautyJournaal’s Monique dit helemaal te gek vindt…..;-) Meiden die eind jaren’70, begint jaren ’80 New Wave en Punk waren, genieten ervan!

Joni Mitchell voor Saint Laurent

Geen luxe zaken voor jonge meiden

Jonge meiden en jonge vrouwen hebben geen geld. Meiden beginnen net aan het leven, doen een studie, lopen stage of hebben net hun eerste, matig betaalde baan. Jonge vrouwen hebben net een relatie, hebben hun eerste huis gekocht en hebben jonge kinderen. Daardoor hebben ze maar weinig geld voor dure designerkleding en dure cosmetica.

Veertigers geven geld uit

Het zijn de veertigers, vijftigers en zestigers die wél het geld hebben voor dit soort luxe, prettige zaken; het huis is grotendeels afbetaald, de kinderen zijn de deur uit en ze zitten op de top van hun carrière. Ze verdienen meer en hebben meer geld over voor de prettige zaken in het leven. Toch probeerden mode- en cosmeticahuizen decennia lang hun waar aan de man (of beter: vrouw) te brengen met behulp van piepjonge, onwaarschijnlijk dunne, mooie, perfecte meisjes.

Ook bij BeautyJournaal merken we dat de volwassen doelgroep behoorlijk shopt, en wel bij de luxe merken. Onze cijfers daartoe liegen er maandelijks niet om!

Joni, Julia en Helen are back….

Het begint echter te veranderen, zo meldt moderedacteur Bregje Lampe in de Volkskrant. Ze geeft wat voorbeelden: de 71-jarige Joni Mitchell is het gezicht van Saint Laurent, Givenchy contracteerde de 47-jarige Julia Roberts en de 69-jarige Helen Mirren werd het gezicht van L’Oréal.

Het ziet er baanbrekend uit, maar wordt het serieus genomen of is het gekkigheid?

Een goede ontwikkeling, zo stelt Lampe, al zijn we er nog lang niet. Want alhoewel deze campagnes succesvol en baanbrekend zijn, blijven het uitzonderingen. De catwalks worden nog steeds gedomineerd door perfecte jonge grietjes, zoals Kendall Jenner en Cara Delevingne. “Het wachten is op het moment dat luxe merken hun oudere klanten echt serieus gaan nemen”, zo concludeert Lampe haar betoog.

Julia Roberts voor Givenchy

Botox en rimpels….

Een ander teken aan de wand is dat – net nu er met fillers, botox, crèmes en plastische chirurgie steeds meer mogelijkheden zijn om tamelijk leeftijdloos door het leven te gaan – de trend op het gebied van anti-aging cosmetica verandert. Michelle Yeomans meldt op Cosmeticsdesign-europe.com dat vrouwen tegenwoordig willen pronken met hun échte leeftijd.

Ga weg met je anti-rimpel masker, we willen er GEZOND uitzien

Helen Mirren voor L’Oreal: rimpels mogen weer gezien worden

Vrouwen van vijftig jaar en ouder willen niet meer eeuwig jong zijn, maar willen er vooral gezond uitzien. De vraag naar anti-aging producten stijgt nog steeds, maar de wensen van vrouwen op dat gebied veranderen.

Ze willen hun rimpels niet langer camoufleren, ze willen producten die hun huid van vocht voorzien, hun huid verzorgt en hun teint accentueert. Ze willen er goed uitzien, niet per se jong.

Imperfecties zijn OK, moe van kunst- en vliegwerk

Dat is niet echt gek, zo stelt Maria Fernandez op Datamonitorcosumer.com. Juist door het enorme aanbod van hairextensions, valse wimpers, fillers, botox en andere producten die vrouwen perfect moeten maken, zijn er steeds meer vrouwen die al dat kunst- en vliegwerk afwijzen en kiezen voor hun eigen persoonlijke schoonheid, compleet met alle imperfecties die hen uniek maken. Uiteraard springen de cosmeticamerken meteen in op deze trend.

Dove schuwt imperfecties niet en laat vrouwen zichzelf zijn

Dove was de eerste die in campagnes koketteerde met een heel scala aan verschillende typen vrouwen die allemaal op hun eigen manier imperfect én mooi zijn.

Het is een prettige trend, zowel voor de consument als de producent. Vrouwen voelen zich niet meer verplicht om aan een onhaalbaar ideaal te voldoen, maar blijven producten kopen om hun ‘eigen en unieke schoonheid’ optimaal te accentueren. En het past bij deze tijd, waarin we allemaal op onze eigen manier uniek willen zijn. BeautyJournaal’s Monique is hier ook warm voorstander van, ze predikt geen schoonheidsideaal voor jou (ze is er heel erg wars van zelfs), maar laat je alles zien, en laat je de ruimte in het maken van je eigen keuzes.

De ‘nieuwe’ vrouw eet frikadellen en pizza

Maar er ligt een nieuw gevaar op de loer. In de media, en dan vooral op de sociale media, duiken steeds meer vrouwen op die de perfectie verwerpen en het individualisme omarmen. Ze doen niet aan de lijn, ze zijn niet tuttig, maar stoer, humoristisch, wild, one of the boys.

One of the boys – maar tiptop verzorgd.

Rihanna – ain’t she cool?!

Je hoort ze nooit calorieën tellen, ziet ze nooit hun make-up bijwerken. Integendeel, ze drinken bier en whisky en eten frikadellen en pizza. En toch zien deze individualistische, wilde wijven er altijd goed uit: ze zijn slank, hebben dikke bossen haar, zijn altijd in touw en nooit moe of chagrijnig.

Ze zijn het perfecte maatje voor mannen; sexy, gezellig en actief. Een geheel nieuwe lichting bevrijde vrouwen, zo zou je op het eerste gezicht denken. Maar niets is minder waar, zo betoogt Loes Reijmer in de Volkskrant.

De nieuwe vrouw speelt sexy, gezellig en stoer. Spiegeltje, hoe kom ik over op anderen?

Deze ‘nieuwe’ vrouwen hebben één cruciaal ding gemeen met de perfecte, slanke, eeuwig jonge meisjes die de media, mode- en cosmeticawereld ons decennialang heeft voorgeschoteld als ideaal: ze zijn vooral bezig met hoe ze overkomen, op mannen, maar ook op andere vrouwen. Ze zijn wederom een onhaalbaar ideaal. En ze bestaan niet. Geen mens kan de hele tijd leuk, cool en vrolijk zijn.

Die rol is echt niet vol te houden hoor….

Geen mens heeft de energie om op fastfood en bier de hele tijd uitbundig van succesvolle baan naar geile trio’s naar sportscholen te rennen. Geen mens houdt dat vol. Toch krijgen we door de sociale media het idee dat er tal van vrouwen zijn die dat wél doen en kunnen. En zo hebben we opnieuw een beeld gecreëerd waar we met z’n allen aan willen voldoen… de vrouw die alle perfectie afwijst en zo op een perfecte manier zichzelf is. Met alle frustraties van dien tot gevolg. De tijd dat we echt onszelf zijn, zonder ons druk te maken of anderen ons wel cool, mooi en actief genoeg vinden, is nog lang niet aangebroken.

Lees ook