Vooral L’Oreal Paris ‘rocks’, maar waarom eigenlijk?

04:29 - 02:41
luistertijd 04:29 - leestijd 02:41

In de Brand Finance Cosmetics 50, een onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het vooraanstaande Amerikaanse merkenbureau Brand Finance, worden ’s werelds grootste cosmeticamerken uitgebreid onderzocht en geëvalueerd om te bepalen welke merken het meest invloedrijk en waardevol zijn.

De resultaten zeggen veel over de cosmetica industrie wereldwijd. Je leest hierover alles in dit artikel.

L’Oreal met stip op één

L’Oreal Paris staat dit jaar bovenaan de ranglijst met een record merkwaarde van 11.2 miljard Amerikaanse Dollar, ongeveer 10.3 miljard Euro. De merkwaarde van L’Oreal Paris is ten opzichte van vorig jaar met 15% gestegen. David Haigh, directeur bij Brand Finance, licht toe: “L’Oreal Paris is erin geslaagd zich te richten tot een massamarkt en tegelijkertijd de beleving van exclusiviteit te bewaren.” L’Oreal is het enige cosmeticamerk – en samen met Google, Ferrari en Rolex slechts één van de twaalf merken wereldwijd – dat een AAA+ merkwaardering heeft ontvangen van Brand Finance. Deze merkwaardering is een benchmark voor de kracht en toekomstpotentie van een merk.

L’Oreal Paris richt zich op een massamarkt, maar weet toch de beleving van exclusiviteit te bewaren.

Grootspelers op het gebied van merkcreatie

Brand Finance heeft dit jaar voor het eerst afzonderlijk de merkwaarde voor L’Oreal Paris en moederbedrijf L’Oreal Corporate berekend. Hieruit blijkt dat L’Oreal Corporate het zelfs nog beter doet dan L’Oreal Paris met een groei van 26%. Haigh vervolgt: “L’Oreal is een grootspeler als het gaat om het creëren van een merk. Investeren in en focussen op marketing zijn hierbij absoluut de sleutels tot succes. Alle merken van L’Oreal, en L’Oreal Paris in het bijzonder, hebben de vruchten geplukt van aanpak van de familie Bettencourt. De familie heeft altijd het lange termijn belang verkozen boven korte termijn winst, waarbij opbrengsten eerder opnieuw werden geïnvesteerd in marketing, dan dat deze werden uitbetaald als dividend aan de aandeelhouders.”

Conglomeraat met de meeste beautymerken

Procter & Gamble (P&G) daarentegen mag dit jaar met de eer strijken van het conglomeraat met de meeste beautymerken, te weten Gillette, Pantene, Olay, Head & Shoulders, Clairol, SK-II, Cover Girl, Max Factor, Old Spice en Wella. Deze merken samen zijn bovendien de meest waardevolle merken in de top 50, met een totale merkwaarde van 27.46 miljard Amerikaanse Dollar, ongeveer 25.3 miljard Euro. Ter vergelijking: L’Oreal Corporate heeft een totale waarde van 27.11 miljard Amerikaanse Dollar. Toch is het niet allemaal pais en vree bij P & G. Er wordt al geruime tijd hard op gefluisterd dat een aantal grote cosmeticamerken in de etalage staan voor verkoop.

Het Braziliaanse merk Natura speelt handig in op lokale marktontwikkelingen.

Natura het meest waardevolle niet-Westerse merk

Hoewel de Brand Finance Cosmetics 50 wordt gedomineerd door Amerikaanse en Europese merken, valt het Braziliaanse merk Natura op als het meest waardevolle niet-Westerse merk. Natura groeit snel, door handig in te spelen op de toenemende koopkracht en onverzadigbare vraag naar beautyproducten van de lokale bevolking. De merkwaarde is ten opzichte van 2014 gestegen met 31%

Lipstick effect

Hoewel de Braziliaanse markt nog steeds instabiel is, valt te verwachten dat Natura de groei de komende jaren zal voortzetten. Zoals in ieder land, maar zeker in Brazilië, profiteert cosmetica van het ‘lipstick effect’. Dit is het effect waarbij consumenten ten tijde van economische crisis goedkopere luxeproducten aanschaffen. Denk aan een Chanel lipstick in plaats van een Rolls Royce.

Naast stijgers ook dalers

De totale merkwaarde van de top 50 is gestegen met 13%, van 106 miljard naar 123 miljard Amerikaanse Dollar. Het is duidelijk dat het de cosmetica industrie voor de wind gaat. Echter, niet alle merken profiteren hiervan. Grote merken zoals Dove, Pantene, Nivea, Garnier en Lancome zijn juist gedaald in merkwaarde. Avon komt als slechtste uit het onderzoek met een daling van maar liefst 39% Het lijkt erop dat de eens succesvolle aanpak van deur-tot-deur-verkoop en mond-op-mond-reclame niet meer past in onze hedendaagse samenleving. Hiermee verdwijnt Avon voor het eerst in de geschiedenis uit de top 10.

Nieuwsgierig geworden naar het volledige overzicht? Bekijk de volledige top 50 van 2015 hier.

Lees ook