Gezicht

Leestip: SKIN van Karen van Ede

redactie, Corine
Geschreven door redactie, Corine

Even geen BeautyJournaal of Wikipedia, maar een ‘ouderwets’ boek over beauty

Skin van Karen van EdeSKIN van Karen van Ede

Een boek met informatie over je huid en huidverzorging… Is dat in onze moderne en digitale maatschappij wel zo’n goed idee? Wanneer je iets wilt weten, zoek je het toch gewoon op met Google of Wikipedia? Is de consument nog wel bereid om voor een boek te betalen als informatie vrijelijk beschikbaar is op het wereldwijde web? Corine doet verslag.

Geen boek met plaatjes van enge aandoeningen en tunnelvisie

Of misschien is het probleem wel dat mensen door het bos van informatie de bomen niet meer zien. Karen van Ede, auteur van het nieuwe boek SKIN en tevens bekend als beauty director van VOGUE Nederland, beschrijft dit in haar voorwoord als volgt: “Overal om je heen zijn reclameboodschappen voor een mooie(re) huid, artikelen over crèmes en praat je met vriendinnen ongetwijfeld over puistjes of rimpels. Dat wil niet zeggen dat je weet hoe jouw huid in elkaar zit. Er zijn dan ook niet veel boeken die dat op een aardige manier uitleggen zonder plaatjes van enge aandoeningen, eigenlijk meer bedoeld voor specialisten. Andere boeken zijn gemaakt om meer producten van een bepaald merk te verkopen (gesponsord dus), boeken met een tunnelvisie.”

Karen van Ede

Auteur Karen van Ede

Van weetjes tot naslagwerk

In SKIN heeft Karen de diverse wetenswaardigheden die ze tijdens haar carrière als beautyjournalist is tegengekomen op een overzichtelijke manier gebundeld. Het boek begint met uitleg over verschillende huidtypes, huidproblemen en huidveranderingen (“Rimpels zijn geen ziekte”). Daarna wordt aandacht besteed aan nut en noodzaak van een goede huidverzorging (“Wat komt eigenlijk eerst: een serum of een crème?”) en worden verschillende behandelingen (“van facial tot facelift”) belicht, waarbij Karen ook zeker regelmatig een kritische kanttekening plaatst (“Botoxparty… bezint eer ge begint!”). Tot slot worden ‘groene’ cosmetica en de invloed van zon behandeld.

Een aanrader voor de liefhebber van gezichtsverzorging

Het leuke aan het boek SKIN is dat je de meeste informatie ooit wel eens ergens hebt gelezen, maar dat het nu voor het eerst op een logische manier gebundeld is. Het boek leest makkelijk weg, is prettig voor beginners – ondanks het feit dat er veel theorie en wetenschappelijke termen over de huid in staan – maar ook leuk voor ervaren gebruikers die een geheugenopfrissertje willen.

Je kunt hier gerust enkele vrije uurtjes aan besteden, met een kop thee of koffie op de bank. Het is een echt feelgood boek. Door de toevoeging van leuke weetjes en achtergronden (wist je bijvoorbeeld dat Estée Lauder haar eerste potjes crème gewoon thuis op het fornuis maakte en dat de eerste liposuctie in het jaar 1190 werd uitgevoerd… zonder verdoving? Ik niet, maar nu wel!) wordt de rode draad door het verhaal als het ware van franje voorzien.

En toen zei de huid: krak

Een absolute eye opener voor mij was de passage waarin Karin beschrijft dat rimpels eigenlijk kleine scheurtjes in de huid zijn die niet meer vallen te hechten, maar wel te verdoezelen. Karin omschrijft dit proces als: “En toen zei de huid: krak”. Ik had dit nog nooit zo bekeken, als een plotseling en onomkeerbaar proces. Reden te meer om goed voor mijn huid te blijven zorgen als dertigjarige en ‘krak’ zo lang mogelijk buiten de deur te houden.

Skin Binnenkant

Karin komt haar belofte van een boek zonder plaatjes van enge aandoeningen absoluut na, want Skin bevat stijlvolle sfeerbeelden. Ook handig: een ABC van cosmetica-ingrediënten, voor het geval je wilt uitpluizen wat er nu eigenlijk op de INCI-lijst van je nieuwe verzorgingsproduct staat. Deze ABC ligt voortaan standaard op mijn bureau bij de BeautyJournaal redactie, handig naast het uitgebreide woordenboek dat BeautyJournaal zelf over cosmetica ingrediënten online heeft staan!

Tot slot nog een klein puntje van kritiek. Doordat het boek tevens dient als naslagwerk – je hoeft het dus niet in één ruk uit te lezen, maar kunt het er ook bij pakken als je iets specifieks over je huid wilt opzoeken – herhaalt Karin zichzelf vaak. Zo lees je in vrijwel elk hoofdstuk dat collageen en elastine samen het “elastiek van je huid” vormen en worden dames die zich graag verdiepen in ingrediëntenlijstjes en chemische stoffen door Karin steevast “nerdy” genoemd. Dat kan een beetje betuttelend overkomen, of een déjà vu gevoel geven, maar als je op die moment even een oogje dichtknijpt, is SKIN verder een echte aanrader voor de liefhebber van gezichtsverzorging.

Nieuwsgierig geworden? Je shopt SKIN van Karen van Ede hier.

Over deze schrijver

redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.

12 reacties

 • Hierbij de reactie van Monique van QMS over het zuurstofverhaal, via mijn mail:

  ” Ten eerste onze ingrediënten bevatten geen zuurstof.
  Zuurstof wordt apart gegeven en heeft niks te maken met ingrediënten.
  Het zorgt er wel voor dat als ingrediënten samen met zuurstof worden ingebracht de basaal laag sneller wordt bereikt.

  Zuurstof wordt toegediend omdat het milieu onze huid aantast.
  4/5 van het zuurstof wordt opgenomen over de longen/bloed.
  Echter 1/5 zuurstof wordt opgenomen door de huid.
  Deze zuurstof is/wordt door het milieu aangetast deze zuurstof vormt voor onze huid een radicaal.

  Longkanker ontstaat op de eerste plaats niet door roken, maar door het milieu!
  Na het veertigste levensjaar krijgt ieder mens minder zuurstof in de epidermis, gewoon door het feit dat de doorbloeding vanuit het papillaire door het lamina naar de basaal laag verminderd.

  Hierdoor kan er couperose en andere roodheden in de huid ontstaan.
  Maar door dit zuurstof tekort kan er ook verhoorning en craquelé ontstaan.

  Hiervoor heeft Dr Med Erich Schulte zuurstof toegevoegd aan !QMS MEDICOSMETICS.
  Het gaat om Electro Chemisch moleculaire zuurstof.
  Deze vormt dus geen radicaal in de huid!

  Geen geïoniseerde zuurstof deze is slecht!
  De lucht wordt gefilterd, daarna zal het de aanwezige zuurstof afscheiden van stikstof en andere gassen met als eindresultaat 97,4% pure neutrale zuurstof met een maximumdruk van ongeveer 0,6 bar.

  Door deze druk bereiken we de basaal cel in de basaal laag.
  Deze basaal cel bevat (zoals iedere cel) een celmembraan.
  Functie van dit membraan is het opnemen en afgeven van gassen.

  Hier wordt dus het zuurstof afgegeven, met hoe vaker een hoe mooier resultaat.
  Doorbloeding wordt geactiveerd, maar ook de celstofwisseling wordt duidelijk verbeterd.
  Zuurstof heeft dus niks te maken met skin tears! ( scheurtjes)
  Zuurstof kan apart of bij een behandeling worden ingezet.

  Hoe meer schone zuurstof hoe beter en mooier de huid.

  HO²
  HO² Is een product in fase 3 bij !QMS MEDICOSMETICS.
  Waarom?
  Onze epidermis en Dermis zitten boven elkaar.
  De dermis bevat talgklieren en haarfollikels die door plaats gebrek in de dermis zitten maar tot de Epidermis behoren.
  Tussen de Epidermis en Dermis zit er een vlies dit wordt Lamina genoemd en bestaat uit een type 4 Collageen.
  Verder hecht dit vlies zich aan type 1 en type 3 Collageen.
  Functie van de Lamina – transport van voeding (bloed/zuurstof en vocht) naar de Epidermis. Hier wordt dus op gewerkt door een osmotische druk met de Algenmodelage van !QMS.
  Dit vlies wordt naarmate we ouder worden dunner, ook worden de cellen verminderd naarmate we ouder worden.
  Om de Epidermis en Dermis goed intact te laten werken we dus op type 4 Collageen.
  Dit is ook het enige Collageen wat gestimuleerd wordt.
  Type 3 Collageen maken we een heel leven aan, en we hebben het geluk met type 1 Collageen dat we dit zonder stimulatie kunnen toevoegen.

  Waarom is dit van belang?
  Omdat hoe beter de Epidermis met de Dermis intact is, hoe beter we met cel communicatie kunnen werken.
  Cel communicatie is een cel in de Epidermis die communiceert (receptoren) met een cel in de dermis.
  Waardoor actie/reactie ontstaat.

  Ingrediënten die werken op receptoren zijn;
  Ion Skin Eqalizer
  Skin Tone
  Lip Line Corrector.

  DE ENORME PLUS PUNTEN VAN !QMS MEDICOSMETICS ZIJN;

  – Type 1 Collageen
  – NEXTT FORMULA (12 uur binding en afgifte van ingrediënten in de huid)
  – INTRAVITAL
  – Ho²
  – Cel communicatie ”

  Lieve gr Monique,
  Eurotrade Cosmetics,

 • goeiemorgen tamara, het vergelijk met hyaluronzuur lijkt me ook niet goed, maar daar had ik het niet over:-) ik had het over eerdere discussies die we op BJ hebben gehad over het nut en evt risicos van zuurstof toedoening. hier wat links: https://www.beautyjournaal.nl/2010/08/16/cosmetica-met-zuurstof-werkt-dat-chemicus-johann-wiechers-bevraagt-lancaster/ (met professor johan wiechers, hij was een van de grootste experts ter wereld op gebied van cosmetica ontwikkeling) en https://www.beautyjournaal.nl/2011/06/24/expertvraag-hoe-goed-is-een-zuurstofbehandeling-voor-je-huid/. deze gaan over de evt keerzijden van zuurstof toediening, en over het nut van zuurstof toedoening via creme. blijft interessant. leuk als Monique QMS hier ook wil reageren:-)

 • Monique, zoals je bovenstaande reactie op Corine kunt lezen werkt dit dus op een andere manier dan fillers op basis van hyaluronzuur.
  Wellicht met hetzelfde zichtbare effect maar dit merk werkt uitsluitend met methodes zonder de huid te doorboren en zonder de de huid ergens te beschadigen.

  Zuurstof zal altijd een punt van discussie blijven. Ik heb zelf niet de medische kennis om hier een onderbouwde reactie op te geven. De resultaten in de salon verbeteren wel met het gebruik van geomprimeerde zuurstof en ik heb eigenlijk van collega’s ook nooit negatieve reacties op behandelingen met zuurstof gehoord. Wanneer iemand wel slechte ervaringen hiermee heeft zou ik dat graag vernemen….

 • Corine, ik zou het niet willen omschrijven als scheurtjes vullen met zuurstof. De zuurstof heeft hier wel een groot deel aandeel in ter bevordering van de opname van de werkstoffen en de doorbloeding. Het Ho2 serum in deze behandeling zorgt voor een herstel tot 53% van de hechting van het laminavlies aan het stratum basaal waardoor de opname van vocht en voeding door de opperhuid verbeterd wordt.
  We spreken hier echter wel over een fase 3 behandeling. Om een lang verhaal kort te maken: hier werken we op een type 4 collageen. En dit is alleen zinvol wanneer je type 1 en type 3 collageen voldoende aanwezig is. ( waar in fase 1 en 2 aan gewerkt wordt)

 • Het is een mooi onderwerp tamara, we hebben hierover in het verleden regelmatig gesproken op BJ. Ook over de keerzijden: het is natuurlijk ook zeer reactief en kan bij een teveel ook onnodig veel vrije radicalen op gang brengen.

 • Erg interessant, scheurtjes vullen met zuurstof, zou er ook graag meer over weten. Het klinkt in ieder geval heel puur… ik was al ‘om’ bij de vergelijking met de Zwitserse Alpenweide.

 • Monique, ik heb dit onlangs geleerd bij de workshop Ho2 Oxygen van QMS Medicosmetics.
  Ik vraag Monique Aerdts hier even op te reageren ( scheurtjes ), omdat deze lesstof voor mij ook nieuw is en ik het nog lastig vind om het duidelijk uit te leggen naar de consument.
  Zij kan perfect uitleggen hoe het in elkaar zit!

 • Andere schoonheidsspecialiste Annet maar wel dezelfde naam!
  De zuurstof die hiervoor gebruikt moet worden is de medische zuurstof die gecomprimeerd en zuiver is ( dus niet de geioniseerde of cosmetische zuurstof).
  De huid neemt dit als het ware als een ballon op wanneer het celmembraan ( celwand) nog intact is.
  Helaas is dit effect wat fijne lijntjes direct reduceert slechts voor een korte termijn. Vergelijk het met een ballon die ook weer langzaam leegloopt.
  Op langere termijn heeft regelmatige herhaling wel weer een algeheel positief resultaat op de totale functionaliteit van de huid omdat de huid telkens een boost ontvangt.

  Eigenlijk is het heel simpel uit te leggen: Hoe zuiverder de zuurstof, hoe beter voor de huid.
  Ofwel: wat zou een gunstiger effect op je huid hebben, een weekje in de stad Tokyo of Dehli of een weekje in de Zwitserse Alpen???

 • Mijn schoonheidsspecialiste heet Tamara een weet niet of zij diegene is die hier heeft gereageerd? 🙂 Ik krijg na mijn microdermabrasie idd een zuurstof behandeling (weet even niet meer hoe dit heet) waarbij de zuurstof onder ‘hoge druk’ op de huid wordt gespoten…. Ik moet het even uitzoeken hoe het ook weer heet of dat zij al met het antwoordt komt natuurlijk 😉 Ik stel mezelf altijd voor dat ik eruit zie als ik uit een vliegtuig zou springen (niet van plan hoor) maar wat er dan met je gezicht gebeurd zeg maar, hahaha ik maak het verhaal nu erger dan het lijkt. Ik laat het maar aan de experts over.

 • interessant tamara, kun je daar meer over vertellen? pure zuurstof in welke vorm? en met wat voor apparaat? en hoe zeer bolt de huid dan op? hoe heten de behandelingen die dit kunnen? bovendien, kunnen injectables hierin ook geen ‘helende’ rol spelen?

 • Het mooie is dat de technieken steeds verder gaan. Zo zijn tegenwoordig zelfs die scheurtjes (gedeeltelijk) te herstellen wanneer het celmembraan nog niet teveel beschadigd is.
  Dit is te controleren door met pure zuurstof over de huid te gaan.
  Wanneer de huid nog “opbolt” door de zuurstof is er nog hoop op herstel!
  😉

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.