De combinatie van lipofilling en de beha-prothese geeft duurzaam resultaat

05:05 - 03:03
luistertijd 05:05 - leestijd 03:03

 Veronderstel, je hebt na heel lang wikken en wegen besloten dat je iets aan je borsten wilt laten doen. Je wilt ze laten vergroten, of je wilt toch een mooie reconstructie laten maken na een slopende tijd van borstkanker en genezing.

Waar kies je dan voor? Ga je voor protheses met siliconen, of zoek je iets natuurlijkers, waarbij er geen lichaamsvreemde materialen ingebracht hoeven te worden? Zo’n natuurlijke methode biedt het Brava-Aft systeem.

Borstproblematiek: te kleine borsten, borstreconstructie, ongelijke borsten….

Wat houdt Brava-Aft in?

Brava-aft is een nieuwe techniek voor een natuurlijke borstvergroting of borstreconstructie, waarbij gebruik gemaakt wordt van jouw eigen vetweefsel, in combinatie met een, tijdelijke,  speciale beha-prothese om de vergroting of reconstructie tot een mooi eindresultaat te brengen.

In combinatie met lipofilling

Brava is de naam van het systeem en Aft staat voor Autologous Fat Transfer:  het verplaatsen van vetweefsel van het ene deel van het lichaam naar een ander deel van het lichaam. Het wordt ook wel lipofilling genoemd. Het Brava systeem bestaat uit twee kunststof cups met een brede siliconenrand. De cup wordt op de huid geplaatst en met een slangetje verbonden aan de Sportbox. De Sportbox is een motortje dat op batterijen werkt en zorgt voor de vacuum.

Tissueexpander

De Brava noemen wij ook wel een externe tissue expander (een methode om weefsel uit te rekken). Dit is nodig om straks voldoende ruimte te hebben om vetweefsel in de spuiten en een mooie borst te laten ontstaan. Hieronder wordt daar meer over uitgelegd.

De Brava draag je vier weken, gedurende 10 uur aaneengesloten per etmaal ter voorbereiding op de lipofilling-operatie. Van die vier weken is de eerste week een opbouw schema en start je met drie uur aaneengesloten per etmaal opbouwend naar tien uur. Vanaf week twee zit je op de tien uur.

Nieuw weefsel en extra bloedvaten: tijd voor de lipofilling

In die vier weken wordt de huid opgerekt waardoor nieuw weefsel ontstaat en extra bloedvaten worden gevormd. Die extra bloedvaten zijn straks belangrijk: deze helpen de ingespoten vetcellen goed in te laten groeien in het weefsel. Zou dat niet gebeuren, dan sterven de vetcellen af.

Eerst liposuctie: van vet op buik, benen of heupen

Na die vier weken vindt de liposuctie en lipofilling plaats, dit gebeurt in één operatie en wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. De dag na de operatie draag je nog twee weken het Brava-systeem zoals voor de operatie: tien uur aaneengesloten per etmaal. Bekijk hier een film waarin dit wordt uitgevoerd bij een jonge vrouw met ongelijke borsten.

Het voordeel van lipofilling met Brava-aft

Het voordeel van deze natuurlijke methode is dat het minimaal invasief is, vet is lichaamseigen materiaal en lipofilling geeft in combinatie met BRAVA een blijvend resultaat. Maar liefst 80% van het geïnjecteerde vet overleeft duurzaam (gedocumenteerd minimaal 9 jaar, maar alles wijst erop dat dit resultaat veel langer zal aanhouden)[3]. Zonder de toepassing van BRAVA overleeft ongeveer 50% van het vetweefsel na een eerste inspuiting.

De Brava-consulente begeleidt je van begin tot eind

Er zijn twaalf maten van het Brava- systeem. Het is van groot belang dat je de juiste maat draagt. De Brava consulente helpt je daarbij. Ook geeft ze advies over het dragen en reinigen van het systeem, en over verzorging van je huid. Gedurende de gehele behandeling is zij ook het aanspreekpunt voor al je vragen.

Voor wie is deze techniek geschikt?

  • Als je een borstvergroting zonder implantaten en met eigen vetweefsel wenst, en niet meer dan twee cup-maten groter dan de huidige cup-maat wenst.
  • Bij asymmetrische borsten
  • Als je implantaten hebt  laten verwijderen en vergroting met eigen vetweefsel wenst.
  • Als de borstvorm na het krijgen van kinderen is veranderd en je weer vollere borsten wenst.
  • Als je na een borstamputatie een borstreconstructie wenst met eigen vetweefsel zonder grote chirurgische ingreep.

Ben ik geschikt om deze techniek van borstvergroting of borstreconstructie te kunnen laten uitvoeren?

Ja, mits je:

  • in goede gezondheid bent en ouder dan 18 jaar.
  • een nauwgezet en gedisciplineerd persoon bent en in staat bent om het protocol behorend bij het gebruik van het Brava-systeem strikt volgt.
  • over voldoende vetweefsel beschikt om een liposuctie voor de lipofilling daarna, succesvol uit te kunnen laten voeren.
  • een reconstructie-patiënte bent met een gehele of gedeeltelijke borstamputatie, één of tweezijdig.

Brava-aft dient altijd plaats te vinden onder deskundige begeleiding van een plastisch chirurg. Voor een correcte uitvoering van Brava-aft therapie is begeleiding door de Brava consulente noodzakelijk.

Brava is wat we noemen een ‘single patiënt device’ . Omwille van je gezondheid kun je een eerder gebruikte BRAVA niet nogmaals dragen.

 

Lees ook