Wilhemina verscheen op maar liefst 255 tijdschriftcovers…..

02:08 - 01:17
luistertijd 02:08 - leestijd 01:17

Wilhelmina Behmenburg

Soms ontstaan dingen spontaan, via social media. De Nederlandse make-upartist, woonachtig in New York Benjamin Puckey postte op Instagram een beeldschone foto van het model Wilhemina…

Wilhelmina, the first Dutch supermodel, schreef hij, en werkelijk, ik had geen idee wie deze vrouw was, toch erg he als je al meer dan twintig jaar in dit beautyvak zit. Maar gek genoeg is ze nooit zo prominent in de media verschenen, in al deze jaren.

Dat verdient aandacht. Nadat ik Benjamin shameless had gevraagd wat haar achternaam was en hoe oud de foto was die hij plaatste (zie de foto hierboven), gilde dj Joost van Bellen meteen haar complete naam naar mij, plus dat toevoeging ik het dat ‘mens een wiki moest geven’. Hoppa,……

Wilhelmina is in 1939 in Culemborg geboren, woonde nog een tijdje in Duitsland en vertrok vervolgens met haar ouders naar Chicago, USA, en daar werd ze in de jaren’50 en ’60 (tsja, ik ben pas in 64 geboren…) een supermodel. Ze werd ontdekt door Ford models. Ze verscheen maar liefst 255 keer op de cover van tijdschriften waaronder 27 keer als covermodel voor Vogue magazine.

 

n 1965 trouwde ze met Bruce Cooper, voormalig producent van de talkshow The Tonight Show, en samen begonnen ze Wilhelmina Models, dat is uitgegroeid tot een van de grootste modellenbureaus van New York. Wilhelmina ontdekte beroemde modellen als Iman, Naomi Sims en Gia Marie Carangi. De actrice Jessica Lange begon haar carrière toen ze door Wilhelmina werd ontdekt als model, aldus Wikipedia.

Begin jaren 80 kreeg ze longkanker en daaraan stierf ze ook. Ze was pas veertig jaar. Ze wordt nu een van de beroemdste slachtoffers van nicotineverslaving genoemd in media. Ze kreeg twee kinderen, een zoon en een dochter.

In 1988 is nog een tv film gemaakt over het leven van Gia Marie Carangi, waarin Wilhemina ook een rol gespeeld zou hebben. Deze rol werd vertolkt door Faye Dunaway. Ze won er een Golden Globe voor.

Lees ook