Grieks cosmeticamerk Korres ondersteunt dit Europese project

03:41 - 02:12
luistertijd 03:41 - leestijd 02:12

Een nieuw, interessant Europees project, Agrocos genaamd, maakt gebruik van moderne wetenschappelijke middelen om in de natuur op zoek te gaan naar mogelijkheden om nieuwe, duurzame cosmetica en landbouwchemicaliën te ontwikkelen. Zo kan ook de zorg over de veiligheidsrisico’s van synthetische stoffen verminderd worden. Het Griekse cosmeticamerk Korres is partner.

Een nieuwe generatie duurzame skin care

Door de moleculaire bouwstenen van de natuur te bestuderen hoopt het project een nieuwe generatie ingrediënten te ontwikkelen waarmee innovatieve, effectieve en natuurlijke producten gemaakt kunnen worden. Producten die milieuvriendelijker zijn dan de bestaande synthetische producten.

1800 moleculen uit diverse werelddelen zijn verzameld

Agrocos verzamelde moleculen van 1.800 plantensoorten in Afrika, Europa, Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Deze moleculen worden momenteel intensief bestudeerd. Men is op zoek naar eigenschappen die van nut kunnen zijn in de landbouw, zoals antischimmelmiddelen of middelen die insecten bestrijden. Ook zoekt men naar eigenschappen die nuttig zijn bij het maken van cosmetica, zoals bescherming tegen UV-straling, anti-aging eigenschappen of een middel tegen pigmentvlekken. Het project bestudeert duizenden monsters die uit de plantencellen zijn gehaald. Ze hopen de vijf meest veelbelovende te identificeren en daarnaast een bibliotheek van nuttige bestanddelen samen te stellen.

Leandros Skaltsounis

Beter gebruik maken van de natuur

“Dit is een belangrijke doorbraak op het gebied van bioprospectie: bruikbaar materiaal uit de natuur halen”, zegt professor Leandros Skaltsounis van de National and Kapodistrian Universiteit van Athene. “Planten worden al sinds de oudheid door mensen gebruikt. Zo wordt henna al heel lang gebruikt om het haar te kleuren en gebruikt men de Indiase neem boom om de oogst te beschermen.”

Voortborduren op kennis traditionele geneeswijzen

Bioprospectie werd de laatste decennia ook al veel gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. De techniek is inmiddels zo ver dat men op zoek kan gaan naar meer alledaags toepassingen, zoals cosmetica en landbouwchemicaliën.

Zorgen over synthetische stoffen in het milieu

Dit is vooral belangrijk omdat men zich tegenwoordig in toenemende mate zorgen maakt over de gevolgen van het gebruik van synthetische producten op het milieu en de gezondheid. Zo heeft het gebruik van synthetische bestanddelen in zonneproducten niet alleen een negatief effect op de gezondheid van de gebruiker, ook het leven in zee heeft er onder te lijden. Bovendien zijn de langetermijngevolgen van het gebruik van synthetische ingrediënten nog altijd niet helemaal bekend. “in deze context is het werk van Agrocos heel belangrijk”, zegt professor Skaltsounis. “We verwachten dat er heel wat nieuwe, natuurlijke ingrediënten beschikbaar komen.”

Natuurlijk skin care merk Korres is partner

Lena Korres

Een van de partners van het project, het Griekse bedrijf Korres, dat natuurlijke cosmetica maakt, is erg blij met de ontwikkelingen. “Dit is het grootste onderzoek naar natuurlijke ingrediënten van de laatste jaren”, zegt Lena Korres. “En daar zijn wij ook volop mee bezig. Wij geloven in natuurlijke ingrediënten en we kunnen goed gebruik maken van de resultaten van dit project.”

Werk aan de winkel

Volgens professor Skaltsounis is dit onderzoek nog maar het begin. Er is nog maar 10 procent van alle plantensoorten geanalyseerd. Van de schimmels en ongewervelden is een nog lager percentage onderzocht. Er is dus nog heel wat te doen.

BeautyJournaal tip! Hier shop je de heerlijke producten van het merk plantaardige merk Korres.

Bron

 

Lees ook