Breed behandelaanbod, compleet herstel nog een illusie

02:26 - 01:27
luistertijd 02:26 - leestijd 01:27

De behandeling van acnélittekens verbetert snel. Compleet herstel blijft echter onmogelijk en voor alle behandelingen blijft een planmatige aanpak op langere termijn noodzakelijk. Dat werd bekendgemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Dermatologic Surgery.

Dr. Greg Goodman

Multi aanpak is belangrijk, want geen litteken is hetzelfde op de huid

“Patiënten moeten beseffen dat er meerdere technologieën nodig zijn, er veel behandelingen plaats moeten vinden, de vooruitgang traag is en ze trouw hun behandelingen moeten volgen”, zei Dr. Greg Goodman van The Dermatology Institute of Victoria in Australië. “De meeste patiënten hebben verschillende soorten littekens, waardoor er verschillende technieken nodig zijn. Iedere patiënt is anders.”

Fillers, laser, bevriezen en snijden

Goodman gaf een aantal tips. Zo zijn fillers bijzonder bruikbaar, maar zijn de oude chirurgische technieken, waarbij het litteken wordt weggesneden, ook nog steeds bruikbaar. Fractionele laserbehandelingen zijn beter en niet slechter dan dermabrasie en de oudere lasertechnieken. Daarnaast zijn er ook technieken waarbij de binnenkant van het litteken wordt aangepakt, of een techniek waarbij het litteken wordt weggesneden met behulp van een laser. Ook cryotherapie, waarbij het litteken wordt bevroren, blijkt goed te werken.

Laserbehandelingen zijn volgens Goodman nog steeds het meest effectief, vooral bij littekens met een afwijkende kleur. Daarnaast worden ze veel gebruikt in combinatie met andere technieken, zoals volumeherstel met hyaluronzuur of vettransplantatie. De combinatie van verschillende technieken heeft een goed effect op de meeste littekens.

Volgens Goodman hebben patiënten ook steeds minder last van bijwerkingen en helen de wonden steeds sneller en beter. Toch blijven er zaken die onderzocht moeten worden. Zo kunnen patiënten allergisch zijn voor fillers op basis van hyaluronzuur en kunnen chirurgische technieken er toe leiden dat er teveel collageen wordt aangemaakt. Maar over de hele linie is er duidelijke vooruitgang in de aanpak van littekens die zijn ontstaan door acné – en dat is heel goed nieuws.

Bron

Bekijk hieronder ook nog een film met plastisch chirurg Frank Niessen over de behandeling van  onder andere acne littekens en littekenophoping op een oor. Ook komt de behandeling van striae ter sprake bij een jonge vrouw:

Lees ook