Vitamine a zuur creme is niet geschikt voor de gevoelige huid, lees maar...

04:33 - 02:44
luistertijd 04:33 - leestijd 02:44

Onlangs vertelde een lezeres ons dat ze behoorlijk in de problemen was gekomen door het gebruik van een vitamine a-zuur creme. Ze gebruikte een 0,02% retinoine creme, deze kan je bij de apotheek kopen.

Bewezen anti-aging werking, maar pas op…

Vitamine a-zuur creme is nog altijd de beste en ook klinisch wetenschappelijk bewezen werkzame creme tegen tekenen van huidveroudering, met name tegen externe schades door blootstelling aan uv-licht: pigmentvlekken en fijne lijntjes.

Gladder en egaler

Vitamine a-zuur staat erom bekend dat het je huidoppervlak gladder maakt, het heeft een peelende werking, het heet ook niet voor niets ‘zuur’ en door de sterke prikkeling van de huid wordt er ook een prikkel afgegeven aan de collageen- en elastine producerende cellen. Het heeft ook een licht blekende werking waardoor pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Je huid kan er stralender, gladder en strakker uit gaan zien.

Kan, zeggen we met nadruk, omdat deze creme, zoals elk medicijn – ja, het is een medicinale creme die je eigenlijk niet zonder artsentoezicht mag gebruiken – bijwerkingen heeft.

Niet voor de gevoelige huid

Zo kan een heel gevoelige huid overmatig reageren met roodheid en schilfering. Dat is uberhaupt al een side-effect, maar je kunt het dus ook in de overtreffende trap ervaren als je huid gevoelig is.

Allergie en a zuur gaan niet samen

Maar er schuilt nog een niet onaanzienlijke adder onder het gras, waar menig believer van deze creme het niet over wil hebben: overgevoeligheidsreacties bij mensen met allergieen – van hooikoorts tot andere stoffen, maar ook bij mensen die lijden aan copd aandoeningen, waaronder astma. Dermatoloog Peter Velthuis waarschuwde hier al eens voor. Lees het nog maar eens!

A zuur en verkouden leidde tot eczeem-achtige uitslag

Terug naar onze lezeres, ze vertelde dat na tijdens het gebruik van haar creme ook een flinke verkoudheid kreeg. Haar huid begon zo heftig te reageren in deze periode dat het leek alsof ze onder het eczeem kwam te zitten. Ze vertelt: ‘Ik kreeg uitslag rond mijn ogen, neus en kin, het leek wel luieruitslag. Kleine pukkeltjes en grote schilfers. Na wat speurwerk op internet kreeg ik het idee dat ik perioraal eczeem had.  Er werd aangeraden geen vette crèmes of oliehoudende crèmes en foundations te gebruikt. Ik heb daarop besloten inderdaad mijn make-upgebruik te minimaliseren en alleen nog Lanette creme te smeren.Het ging langzaam beter. Wat is hier aan de hand? ‘

aleida dijkstraBeautyJournaal expert, dermatologe Aleida Dijkstra laat ons het volgende weten;

‘Wat dermatoloog Peter Veldhuis erover schrijft op BeautyJournaal is helemaal juist. Vitamine a zuur creme moet opgebouwd worden, en een aantal mensen kan er niet goed tegen. Deze groep ontwikkelt roodheid en schilfering. Soms zelfs op plekken in het gelaat waar helemaal niet gesmeerd wordt.

Verstoorde huidbarriere

Wie begint, moet altijd heel langzaam opbouwen: van 0,02 naar soms 0,05 is het beste, en bijvoorkeer 1x per 2 tot 3 dagen. De huid wordt kwetsbaarder door de continue verhoging van celdeling en peelende werking door vitamine a zuur. De huid wordt dus gevoeliger voor wondjes. Je krijgt letterlijk een kwetsbaardere huidbarrière.

Door verkoudheid is de huidbarriere nog eens extra verstoord geraakt (snuiten, irritatie door slijm e3n snot). Gebruik van de vitamine a zuur creme gaat dan nog meer irriteren.

Geen eczeem, maar perifrase dermatitis

Uit het verhaal van de lezeres kan ik zo op afstand niet opmaken of ze echt een perioraal eczeem heeft , ofwel een perifrase dermatitis heeft gehad. De eerste is echt eczeem (met jeuk) , de tweede is geen echt eczeem maar lijkt erop en gaat gepaard met puistjes. In de volksmond noemen ze het ook wel clownseczeem. Ik denk dat ze laatstgenoemde aandoening gehad heeft. Dit ontstaat vaak door irritatie.Deze vrouw is niet de vrouw uit ons verhaal.

Vele cremes werken daarbij averechts, en vaseline wellicht door het afsluitende effect. Het is geen eczeem maar een acne-achtige uitslag.

Te vette cremes kunnen dat juist verslechteren. De huid komt dan tot rust met indifferente, niet geparfumeerde vetcreme, bijv lanette of cetomacrogol. Soms zijn middelen als metronidazolcreme en orale antibiotica nodig (Minocycline, Doxycycline).

 

Tips van beautyJournaal

Lees ook