Bestaande allergieen kunnen gebruik vitamine a zuur creme tegenwerken en klachten geven

02:58 - 01:47
luistertijd 02:58 - leestijd 01:47

Diverse media berichten de laatste maanden positief over het gebruik van vitamine A-zuur crème en dat inspireert consumenten om er ook mee aan de slag te gaan. Het werkt immers tegen fijne lijntjes, pigmentvlekken, acne, en het is relatief goedkoop (op recept) te krijgen.

Toch moeten consumenten er niet te licht over denken. Het is en blijft een medicijn en het kan de huid behoorlijk irriteren. Dit blijkt ook uit vragen die er bij BeautyJournaal binnen komen.

Het kan dus zijn dat je vrolijk begint, maar eindigt met een zware ontstekingsremmende crème omdat je huid heel slecht is gaan reageren. Val je dan niet van de regen in de drup, ofwel, waar ben je dan mee bezig? Is het middel uiteindelijk niet ernstiger dan de kwaal, als je het puur cosmetisch gebruikte omdat je je fijne lijntjes wel wat minder zichtbaar wil laten zijn?

Zo schrijft een lezeres: ‘Ik heb het rustig opgebouwd: eerst 1x per week, daarna 2 tot 3 x en sinds twee weken elke dag. Ik heb de behandeling acuut moeten staken omdat mijn huid heel droog en schilferig werd, zelfs onder de ogen waar ik de crème helemaal niet smeerde. De huid is daar dun en rimpelig geworden. Ik kan wel huilen. Mijn huid ziet er slechter uit dan ooit. Nu moet ik aan de hydrocortison crème van de huisarts.’

Astma- en hooikoorts patiënten gewaarschuwd

Dermatoloog dr. Peter Velthuis laat ons weten dat de huid altijd aan tretinoine crème moet wennen. ‘Dat betekent langzaam opbouwen: met de lage concentratie (0,02%) starten. Bij irritaties (roodheid, schilfering, brandend gevoel) een paar dagen stoppen totdat dit verdwenen is en dan weer opnieuw beginnen, maar minder frequent (b.v. om de dag) totdat er helemaal geen last meer is, dan weer over op dagelijks (’s avonds) smeren. Meestal duurt het 6 weken voordat de huid gewend is. Dan kan overgestapt worden op de hogere dosis (0,05%) tretinoine.’

‘Bij een enkeling lukt het helemaal niet om aan de tretinoine crème te wennen,’ vervolgt hij. ‘De huid is dan meestal al van tevoren onrustig. In dat geval kan men beter maar niet beginnen met dit middel. Ook personen met een atopische aanleg (eczeem op de kinderleeftijd, hooikoorts, astma) moeten voorzichtig zijn. Bij hen treedt huidirritatie eerder op.

Mocht er ernstige irritatie optreden die langer blijft bestaan, dan is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen. Hydrocortison crème zou in 2-3 weken genezing moeten geven.’

——————————————————————————————————————

Mocht je toch interesse hebben in vitamine a zuur creme: je bestelt het hier.

Aanverwante artikelen:

Lees ook