Uitstekende uitleg over waarom blond haar geel wordt en een goede remedie het op te frissen

02:49 - 01:41
luistertijd 02:49 - leestijd 01:41
portretfoto Mark van Westerop

Als je je haar regelmatig laat blonderen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je haar geen gelige gloed krijgt.Hiervoor kun je dan eens per week een zilvershampoo gebruiken.

Eerst even een lesje kleurchemie, zodat je snapt wat er in je haar gebeurt tijdens het kleuringsproces en waarom blond haar geel kan worden:

Toch komt het voor dat zo’n zilvershampoo op den duur ook niet meer afdoende werkt. Wat is dan het alternatief? Topkapper Mark van Westerop heeft een slim advies, waardoor je haar weer voor een aantal weken wordt opgefrist zonder het te hoeven kleuren.

Als je het haar geblondeerd wilt hebben of je wilt er highlights in, dan zal het opgelicht moeten worden. Er wordt dus letterlijk pigment uit het haar ontnomen. Tijdens het oplichten komen er verschillende pigmenten vrij zoals rood, oranje en geel.

Waarom het geel wordt…

Tijdens de laatste fase van het oplichten wordt het gele pigment verwijderd, dit is tevens het moeilijkste pigment om helemaal uit het haar te verwijderen. In de praktijk betekent dit dat er bijna altijd een klein restje geel pigment in het haar overblijft.

Om het helemaal tegen te gaan zou je kapper gebruik moeten maken van een speciale toner die het geel in het haar neutraliseert. In dit geval is dat een violette toning.

Na de highlights een toner erover heen, of tussendoor laten aanbrengen

De toning wordt gebruikt op gewassen handdoek droog haar en afhankelijk van het geel pigment, heeft het een variabele inwerktijd. Omdat de toning met een laag percentage waterstofperoxide wordt opgebracht (dit maakt het ook sterker dan een zilvershampoo, omdat door de waterstofperoxide de haarschubben open gaan staan waardoor het pigment er makkelijker in kan) is de kans op haarbeschadiging minimaal.

Het is echter geen product voor thuisgebruik en kan dus alleen door een vakman, de kapper in dit geval, worden aangebracht. De houdbaarheid van deze kleuring is afhankelijk van de porositeit van het haar. Dit kan verschillen van 5 tot 15 wasbeurten. Je kan dus tussen de knip-en kleurbeurten door altijd naar je kapper gaan om er even een toner in te laten zetten.

Het advies is om bij toning de kleur bij te houden met een zilvershampoo, dit is een milde behandeling om je kleur mooi te houden. Een professionele shampoo heeft tevens verzorgende bestanddelen en geeft minder kans op doorslaan (blauw/lila uitvallen) dan een zilvershampoo van de drogist.

Succes!

Lees ook