Gladde, gelijkmatig gekleurde en glanzende benen zijn het schoonheidsideaal

04:22 - 02:37
luistertijd 04:22 - leestijd 02:37

Wist je dat het haarvrij maken van de benen en de bikinilijn op de eerste plaats van behandelingen staat die vrouwen kiezen voor hun benen? Benen zijn beautiful eyecatchers en we willen ze er graag zo glanzend, gebruind en egaal mogelijk van kleur uit laten zien.

Ook naarmate we ouder worden willen we die typische uv schades als pigmentvlekken, pigmentloze plekjes, verharde plekjes (vooral op het onderbeen), spinnenpootjes en spataderen zo lang mogelijk buiten de deur houden. Read our lips: zoals de benen van oma er nu uitzien, zo willen wij het straks echt niet meer!

Intense Pulsed Light tegen haargroei

De meest effectieve aanpak voor ontharen is natuurlijk een behandeling met langdurig haar-vrij resultaat. Geregistreerd huidtherapeute Julia Ahmed werkt hiervoor graag met de IPL, ofwel Intense Pulsed Light. ‘Met scheren houd je altijd een donkere schaduw over en je moet het dagelijks herhalen. Waxen blijft een wekelijks terugkerende bezigheid. Flitsen kan ervoor zorgen dat het haar maandenlang wegblijft.’

De Ellipse is het meest kracht

IPL is een gecontroleerde lichtflits die ingrijpt in het melanine, zowel van de haar als in de huid, afhankelijk van de sterkte van het licht. Om te ontharen wordt het melanine in de haar gebruikt als geleider om de warmte in het haarzakje te laten dalen en daar de wortel te vernietigen. Julia Ahmed werkt met de Ellipse IPL, een van de meest krachtige systemen op dit moment.

5 tot 7 behandelingen

Omdat haargroei een cyclisch proces is, gekenmerkt door een groei- en een rustfase, zijn altijd meerdere behandelingen nodig. Alleen in de groeifase bevatten haarzakjes haar en kunnen dan effectief worden behandeld. Hierdoor is het noodzakelijk de behandelingen te herhalen totdat alle haarzakjes door de groeifase zijn gegaan. Vaak gaat het om 5 tot 7 behandelingen met een rustfase van 4 tot 6 weken. De haargroei kan tot 80% afnemen.
IPL is vooral geschikt voor donkerblond tot zwart haar. Er is pigment nodig om de haren met hun wortel te kunnen vernietigen.

De kosten voor het ontharen van het onderlichaam bedragen tussen de € 275,- (voor onderbenen) en € 650,- (boven- en onderbenen). Het ontharen van bovenbenen en bikinilijn samen kost 400 euro per behandeling.

Fractional Co2 laser bij littekens en pigmentvlekken

Als de benen ontsierd worden door kleine littekens als gevolg van valpartijen, overmatig en verkeerd ontharen zoals epileren, of door pigmentvlekken (zonschade), adviseert Julia Ahmed om Fractional Co2 laser in te zetten. Deze laserbundel schiet minuscule gaatjes in de huid, maar laat tussen de gaatjes de huid heel. Dit gaaspatroon heeft als voordeel dat de huid sneller herstelt dan wanneer een volledig huidlaagje door laser verdampt wordt.
Het laserlicht verdampt huidlaagjes heel gericht, waardoor specifieke problemen als verdikte (hypertrofische) littekens, of juist de randen van iets dieper gelegen littekens minder zichtbaar worden. Ook de roodheid van littekens vermindert aanzienlijk.

Pigmentcelletjes worden opgelost door de laserbundel. Denk niet dat laser heel erg kostbaar is. Esthetisch Centrum Amsterdam kan kleine plekken al behandelen vanaf € 75,- per behandeling voor het gezicht. Een grotere zone (ca. 15 x 5 cm) wordt behandeld vanaf € 300,-. Ook is het mogelijk om pigmentvlekken te behandelen met IPL. ‘Ter plekke bekijken we welke methode het best werkzaam is voor welk type pigmentvlek’ aldus Julia.

Peelings

Ultragladde benen zijn een statement van glamour en voor veel vrouwen een must-have. Gladde benen zijn in een handomdraai met olie of lotion mooi glanzend te maken en te houden. Ook een zongebruinde huid oogt hierdoor nog intenser.

Ook bij lichte acne op billen en bovenbenen

Het is mogelijk om de huid van de benen een peeling te geven, vertelt Julia Ahmed. ‘Deze peeling is meestal op basis van glycolzuur, een redelijk mild maar wel zeer effectief zuur dat de huid gladder maakt en de teint van de huid opfrist. Ook bij lichte acne op de billen of bovenbenen kan deze peeling ingezet worden. Net zoals voor het opfrissen van de decolleté huid en de bovenkant van de rug. Een peeling kost € 75,-, in een pakket van 4 behandelingen bedraagt de prijs € 300,-.’

 

Lees ook