Vochtverlies is mogelijk met wrappen

05:02 - 03:01
luistertijd 05:02 - leestijd 03:01

Deze week kwam bij ons de vraag binnen van een lezeres die wil weten of body wraps helpen om af te vallen. Ze leest er de laatste tijd over, vooral online, via Facebook. Ze ziet foto’s met verbluffende afslankresultaten, schrijft ze.

Maar haar gezonde verstand twijfelt of het wel mogelijk is om met wraps bijvoorbeeld je buikje weg te krijgen. Toch is ze nieuwsgierig, want veronderstel….en dan in vier keer, voor omgerekend honderd euro.

Ik heb het ook gedaan

Het fijne als je al zo lang in het vak zit als ik, is dat je toch al veel dingen hebt uitgeprobeerd. Zo heb ik dus twintig jaar geleden een bodywrap sessie ondergaan ja. Ik een afgelegen studio in een nieuwbouwwijk van een vergeten stadje, waar ik met veel omwegen via de bus moest komen.

Ik schreef in die tijd onder meer voor een fitnessmagazine Fit for Fun. Twintig jaar geleden was ik 30 en slanker dan ik nu ben. Mager ben ik vrijwel nooit geweest (hoewel….eind tiener even een periode door liefdesverdriet), ik heb altijd een normaal postuur gehad, incluis een Hollandse kont en wat heupwerk, maar wel met een platte, want sportieve buik.

Van top tot teen ingezwachteld

In die studio werd ik eerst met een pap van natte klei van top tot teen ingesmeerd, echt van nek tot aan de voeten, en daarna werd ik met vochtig verband echt totaal ingezwachteld en daarover heen kwam nog een laag plastic. Wat een werk was dat. Vervolgens moest ik als een mummie, ik meen wel anderhalf uur of een uur in die toestand verblijven, en vooral ook in beweging blijven, want dat zou helpen met de afvoer van stoffen, tsja, wat voor stoffen, maar ook om de circulatie van lichaamsprocessen in beweging te houden.

Onprettig

Nu was dat bewegen ook wel nodig, want geloof me, je krijgt het koud! Veel te doen had ik niet, behalve op en neer te lopen en te luistere naar de gesprekken van de dame die mij behandelde en een vriendin die binnenwipte. Ik vond het eigenlijk een heel naargeestige ervaring.

Niet douchen

Na afloop mocht ik me geloof ik niet douchen, zelfs een paar dagen niet. Om het vermeende mengsel lekker op die huid in te laten werken, want wat ik me kan herinneren wat het het mengsel dat de klus moest klaren.

Maar het werkt wel…

Maar nu de crux: wat denk je? Potverdikkie, ik raakte echt een paar centimeters kwijt! In de taille, op de kont, rond mijn bovenbenen. Ik weet nog heel goed hoe verbaasd ik hierover was. En het mooie was dat dit ook echt wekenlang aanhield. Mijn broeken zaten serieus losser in de taille.

Vochtverlies

Maar nu de verklaring. Die heb ik niet, althans niet op werkstof niveau. Het enige wat ik me kan bedenken is dat je door het redelijk strakke zwachtelen de zachte weke delen van de huid als het ware een beetje uitwringt, dan wel samenknijpt. In huidlagen zit heel veel vocht, er zit überhaupt veel vocht in het lichaam – we bestaan voor 70% uit vocht! Ik denk dat vochtverlies de grootste veroorzaker van het resultaat was en wellicht werd mijn massa ook iets compacter gemaakt.

Nu ik dit zo schrijf, vraag ik me af of ik geen ernstig vochttekort had daarna, veel dorst en zo. Ik weet het niet meer. Mijn geheugen laat me in de steek. Ik heb er vast een artikel over geschreven, maar dat kan ik momenteel niet terugvinden helaas.

Laat je niet gek maken

Een ding is me bijgebleven: het werkte. Wellicht tijdelijk, dat wel. En hoe gezond het is? Ik durf het je niet te zeggen. Misschien wordt het weer eens tijd voor een wrap-experience!

Laat je trouwens niet gek maken over het ontgiften van het lichaam met bodywraps, want daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Ook al zegt men dat het meer doet dan vochtafvoeren, dit is toch echt de essentie van wrapping.

Ik zie verdere veel echt totaal onzinnige voor – en nafoto’s waarbij overduidelijk zichtbaar is dat de dames bij de voorfoto’s hun buik laten hangen. Ook zie ik foto’s van een nagenoeg verdwenen striae, neem dit ook met een korreltje zout. Zelfs medici breken nog altijd hun hoofd over een effectieve aanpak hiervan. Tot nu toe is laser het meest effectief.

Lees hier meer behandelingsmogelijkheden tegen striae, littekens, en dergelijke.

Bekijk hier ook nog een film waarin plastisch chirurg Frank Niessen laat zien hoe hij littekens na acne, en striae behandelt:

Lees ook