Waarom het terugkleuren naar natuurlijk middenblond mislukt….
Een lezeres stuurde ons een mail voor de kapper in ons expertteam Mark van Westerop, waarin ze uitlegt dat het telkens hopeloos mislukt om van haar pornoblonde haarkleur af te komen. Ze wilde weer terug naar haar natuurlijke middenblond eigenlijk, maar wat ze ook doet/laat doen met low lights (donkere kleurtjes in het haar), het felle blonde blijft maar terugkomen, of de tintjes worden groen, en nu zit ze met allerlei niet ter zake doende blondkleuren in haar haar. Wat nu?
Topkapper en expert in het BeautyJournaal team, Mark van Westerop, vertelt:
Pigment toevoegen
Blonde nuancen zijn de gevoeligste tinten binnen ons kleurensysteem. Blond haar heeft heel weinig pigment en om het donkerder te krijgen moet er nieuwe pigment toegevoegd worden aan het haar.
Kleur stapelen
Echter, om houdbaarheid van een kleur te creëren moeten pigmenten hechten aan pigmenten. Doordat jouw haar momenteel weinig pigment bevat zal er pigment “opgestapeld” moeten worden om een donkerder resultaat te bereiken.
Daar zijn ook speciale producten voor die je thuis kunt gebruiken om extra pigment en verzorging toe te voegen aan de bestaande kleuring.
Meerdere keren stapelen
In theorie betekent dit ook dat een low light met voldoende pigment moet worden ingezet anders kan het er na verloop van tijd groen of oranje gaan uitzien. De low light is dan niet per definitie mislukt maar moet opnieuw voorzien worden van pigment om die “opstapeling” te krijgen.
Het is dus haalbaar om het haar terug te kleuren naar de “natuurlijke” haarkleur, maar in praktijk is hier een goede kennis en ervaring voor nodig, dus laat je goed adviseren door je kapper.
Ik kan je twee optie’s geven:
1.uitgroei bijwerken en lowlights in de punten
Laat om de 6 a 8 weken een uitgroei-highlight bij “schetsen” en laat een lowlight aanbrengen op de lengte en punten die zo dicht mogelijk bij jouw eigen kleur ligt. Hierdoor krijg je een natuurlijke overloop van je eigen “uitgroei” haar naar de lengten en punten die weer van meer pigment worden voorzien.
Gebruik thuis een semi haarkleuring om bij elke wasbeurt het haar van extra pigmenten te voorzien. Vraag uiteraard hiervoor advies aan de kapper/expert.
2. In een keer terugkleuren naar natuurlijke haarkleur, dus zonder high- en lowlights
Of, en hier gaat mijn voorkeur naar uit, laat je haar terug kleuren in een kleur die zo dicht mogelijk bij je eigen kleur ligt. Het kan zijn dat het uiteindelijke resultaat niet helemaal je eigen kleur is, maar laat ruimte open voor wat er ontstaat en wat de kapper jou adviseert.
Wellicht voorpigmenteren
Vaak moet je haar eerst worden voor-gepigmenteerd (denk aan een muurverven, die je eerst in de grondverf zet) om een langere houdbaarheid te creëren maar dit geeft wel een betere basis voor de uiteindelijke kleuring. En je voorkomt zoveel mogelijk dat de kleur groen of oranje wordt en snel terug loopt.
Houd er rekening mee dat de kleur in het begin kan vervagen door wassen en de inwerking van uv-straling uit daglicht, maar na verloop van tijd zorgt de opstapeling van het pigment in de kleur dat vervaging steeds minder wordt. Gebruik een pigment-houdende shampoo zoals de Wella Professionals Color Recharge Cool Blonde Shampoo.
Je blonde lokken eruit te laten knippen, hoeft wat mij betreft geen optie te zijn.
Succes!
- Heb jij vragen aan Mark over iets wat je bezig houdt aan (je) haar? Stuur ze ons door via dit contactformulier. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.
- Wil je graag een afspraak maken bij de salon Pro Solo van Mark van Westerop in Alkmaar? Ga dan hier naar de website.
*** Shop Wella Color Recharge shampoo en pigmentconditioner hier online!
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
3 reacties
Beste heidi, goed dat je dit aankaart, ik denk dat jouw conclusie heel vaak de grootste rol speelt bij haarkleuringsproblemen: of men is zelf thuis aan het ‘ kokkerellen’ en gaat het mis door gebrek aan kennis en goede informatie van fabrikanten, of de kapper is niet voldoende geschoold in haarkleuring en kennis van haarstructuren en maakt blunders. Natuurlijk, er kan altijd wat fout gaan, dat overkomt zelfs de besten, maar ik denk dat er veel meer geinvesteerd moet worden door consumenten in het echt energie steken in het vinden van een goede kapper. En daar hopen wij met onze artikelen met topkappers aan bij te dragen: we willen onze lezers inzicht geven in de kansen en valkuilen, zodat ze gaan snappen hoe het zit, want haarkleuring is een specialisme, het is pure chemie ook, daar is ambachtelijke kennis voor nodig. Die heeft een goede kapper, maar het helpt ook als we onze lezers hierin opvoeden en meer inzicht geven. Het helpt ze bij de besluitingvorming, bij het vinden van een kwaliteitskapper, omdat je leert beoordelen wat goed is en wat niet goed is. Educatie dus:-)
en tot slot: omdat consumenten vaak niet snappen dat haarkleuren chemie is en niet even met twee kleurpotloodjes op een vel papier een nieuw kleurtje tevoorschijn toveren, pushen ze een kapper ook to the edge, en als die kapper dan niet sterk in de schoenen staat, en zich laat overhalen….
Ik begrijp niet waarom het bij de vraagstelster niet gelukt is om het haar mooi te kleuren. Ik ben van de zomer witblond geweest. Voor de herfst wilde ik een donkerdere tint. Mijn kapster heeft de uitgroei in een hele mooie warmblonde tint geverfd. De verf heeft minder gepakt op de witte haren zodat ik prachtige highlights heb. Niks groens en een heel mooi eindresultaat. Een goede kapster/kapper maakt een enorm verschil hier, denk ik. Veel succes ermee.
Ik begrijp dat je je beter heel goed kan laten adviseren voordat men hieraan begint.
Zonde als het niet is wat je wilt.