Een goede les van Mark over hoe pigment gestapeld moet worden in het haar, wil je succes hebben

04:04 - 02:26
luistertijd 04:04 - leestijd 02:26

blonde hairWaarom het terugkleuren naar natuurlijk middenblond mislukt….

Een lezeres stuurde ons een mail voor de kapper in ons expertteam Mark van Westerop, waarin ze uitlegt dat het telkens hopeloos mislukt om van haar pornoblonde haarkleur af te komen. Ze wilde weer terug naar haar natuurlijke middenblond eigenlijk, maar wat ze ook doet/laat doen met low lights (donkere kleurtjes in het haar), het felle blonde blijft maar terugkomen, of de tintjes worden groen, en nu zit ze met allerlei niet ter zake doende blondkleuren in haar haar. Wat nu?

Topkapper en expert in het BeautyJournaal team, Mark van Westerop, vertelt:

Pigment toevoegen

Blonde nuancen zijn de gevoeligste tinten binnen ons kleurensysteem. Blond haar heeft heel weinig pigment en om het donkerder te krijgen moet er nieuwe pigment toegevoegd worden aan het haar.

Kleur stapelen

Echter, om houdbaarheid van een kleur te creëren moeten pigmenten hechten aan pigmenten. Doordat jouw haar momenteel weinig pigment bevat zal er pigment “opgestapeld” moeten worden om een donkerder resultaat te bereiken.

Daar zijn ook speciale producten voor die je thuis kunt gebruiken om extra pigment en verzorging mark van westeroptoe te voegen aan de bestaande kleuring.

Meerdere keren stapelen

In theorie betekent dit ook dat een low light met voldoende pigment moet worden ingezet anders kan het er na verloop van tijd groen of oranje gaan uitzien. De low light is dan niet per definitie mislukt maar moet opnieuw voorzien worden van pigment om die “opstapeling” te krijgen.

Het is dus haalbaar om het haar terug te kleuren naar de “natuurlijke” haarkleur, maar in praktijk is hier een goede kennis en ervaring voor nodig, dus laat je goed adviseren door je kapper.

Ik kan je twee optie’s geven:

1.uitgroei bijwerken en lowlights in de punten

Laat om de 6 a 8 weken een uitgroei-highlight bij “schetsen” en laat een lowlight aanbrengen op de lengte en punten die zo dicht mogelijk bij jouw eigen kleur ligt. Hierdoor krijg je een natuurlijke overloop van je eigen “uitgroei” haar naar de lengten en punten die weer van meer pigment worden voorzien.

wella color rechargeGebruik thuis een semi haarkleuring om bij elke wasbeurt het haar van extra pigmenten te voorzien. Vraag uiteraard hiervoor advies aan de kapper/expert.

2. In een keer terugkleuren naar natuurlijke haarkleur, dus zonder high- en lowlights

Of, en hier gaat mijn voorkeur naar uit, laat je haar terug kleuren in een kleur die zo dicht mogelijk bij je eigen kleur ligt. Het kan zijn dat het uiteindelijke resultaat niet helemaal je eigen kleur is, maar laat ruimte open voor wat er ontstaat en wat de kapper jou adviseert.

Wellicht voorpigmenteren

Vaak moet je haar eerst worden voor-gepigmenteerd (denk aan een muurverven, die je eerst in de grondverf zet) om een langere houdbaarheid te creëren maar dit geeft wel een betere basis voor de uiteindelijke kleuring. En je voorkomt zoveel mogelijk dat de kleur groen of oranje wordt en snel terug loopt.

Houd er rekening mee dat de kleur in het begin kan vervagen door wassen en de inwerking van uv-straling uit daglicht, maar na verloop van tijd zorgt de opstapeling van het pigment in de kleur dat vervaging steeds minder wordt. Gebruik een pigment-houdende shampoo zoals de Wella Professionals Color Recharge Cool Blonde Shampoo.

Je blonde lokken eruit te laten knippen, hoeft wat mij betreft geen optie te zijn.

Succes!

*** Shop Wella Color Recharge shampoo en pigmentconditioner hier online!

Lees ook