Onderzoekers proberen stoffen te ontwikkelen die het natuurlijk pigment aanvullen

01:50 - 01:06
luistertijd 01:50 - leestijd 01:06

Onderzoekers in Zweden, Frankrijk en Italië komen steeds meer te weten over hoe pigment in de huid nou precies beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon. Deze kennis kan leiden tot steeds betere zonneproducten.

Twee soorten melanine

De wetenschappers onderzochten twee soorten melanine die in huid en haar zitten, te weten eumelanine en feomelanine.  Eumelanine zorgt dat we bruin worden in de zon en geeft bruin en zwart haar zijn kleur. Mensen met rood haar en een bleke huid hebben daarentegen veel feomelanine.

Als we beter begrijpen hoe de huid zichzelf beschermt tegen de UV-stralen kunnen we ook betere zonneproducten ontwikkelen, die gebaseerd zijn op dezelfde principes. Dat zou ook meteen betere bescherming bieden tegen huidkanker.

Eumelanine vs. feomelanine

Zo zet eumelanine de schadelijke UV-stralen vrijwel geheel om in warmte. Dat gaat razendsnel, het duurt slechts een biljoenste deel van een seconde. Eumelanine beschermt dan ook heel goed tegen UV-stralen, terwijl het er op lijkt dat feomelanine een van de oorzaken van huidkanker is. Toch is het nog niet helemaal duidelijk welke chemische reacties de Uv-stralen veroorzaken in het feomelanine. Tot dusver weten we nog niet genoeg over de processen in pigment die tegen huidkanker beschermen of deze juist veroorzaken.

Het natuurlijk pigment aanvullen

De onderzoekers hebben die chemische reacties nu uitvoerig bestudeerd. Doordat het pigment de UV-stralen omzet in hitte wordt voorkomen dat de UV-stralen schade aanrichten. De onderzoekers proberen een methode en stoffen te ontwikkelen die het natuurlijk pigment aanvullen bij mensen die weinig eumelanine aanmaken. Dat kan dus veel betere beschermingsproducten gaan opleveren.

Bron

Tip! Lees ook dit artikel van dermatologe Aleida Dijkstra, over hoe pigmentstoornissen zich in de huid gedragen, heel leerzaam!

Lees ook