Yolante Cabau heeft een remake ondergaan…ik kan er niet aan wennen

07:34 - 04:32
luistertijd 07:34 - leestijd 04:32

Toevallig zag ik gisteravond op Instagram een foto van een collega voorbij komen die poseerde met ‘Yolanthe’ bij een event. Ik vond het al vreemd. Yolanthe? Ze leek er niet op. Maar ach, never mind.

Tot ik dus later die avond wederom Yolanthes naam voorbij hoorde komen, op tv, met datzelfde onherkenbare gezicht. Eigenlijk te beroerd om te blijven zitten (keelontsteking), deed ik dat toch maar: RTL Late Night.

Ik heb nog steeds geen idée waarom ze daar zat, ik was helemaal verbouwereerd, ik werd totaal in beslag genomen door het feit dat ik naar iemand zat te kijken die ik fysiek niet meer herkende, maar alleen nog aan de stem.

Glamour in een Arabische soap

Een prachtig, maar heftig gezicht: heel Arabisch aandoend. Enorme wenkbrauwen (in Liverpool noemen ze dat Scous wenkbrauwen, zo leerde ik afgelopen week van Lauren Verster), enorme lippen die zo gespannen als een luchtband op het gezicht stonden en me deden denken aan de lippen van pornoster Bobbi Eden na haar laatste touch up – en ik maar denken dat het snaveltje nu wel uit was. Een breder gezicht, vollere wangen. Een gezicht dat nog nauwelijks lachte. Oh ja, en andere tanden.

Binnen no time had ik mijn foto’s, genomen vanaf het tv scherm, op Facebook geplaatst en barstte de discussie los. Ook op Twitter trouwens. Het leek wel of heel Nederland gisteravond naar Yolanthe Cabau keek en vol verwarring was. Wat was hier nou gebeurd?

Humberto durfde uit respect niet echt op Yolanthes nieuwe gezicht in te gaan

Presentator Humberto, een echte gentleman, waagde zich nauwelijks aan deze commotie, het bleef bij een vaag gestelde opmerking dat ze er een beetje anders uitziet. Waarop Yolanthe zei dat ze niets had laten doen, maar dat haar gewicht schommelde en dat dat ook effect had op haar gezicht. Negenentwintig jaren jong, lid van een heel openhartige generatie die alles real time met je deelt, en dan zeggen dat je niets hebt laten doen? Zelfs de grootste leek in cosmetische behandelingen moet nog raar opgekeken hebben.

Maar goed, de vragen bleven binnenstromen, en ze begonnen allemaal met WAAROM! Ze was zo beeldschoon, wat is er aan de hand? We don’t know, as she did not want to tell us and the tv host did not dare to ask her.

Waar maak je je druk om?

Ik hoor voorstanders van de cosmetische retouche nu zeggen: wat maakt het uit, wat is het probleem? Laat haar! En natuurlijk, dat vraag ik me ook af. Waarom ben ik geshockeerd, who cares, ze is nog steeds beeldig, hetzij nu meer Turks qua uiterlijk.

Waarom heb ik nu dan een kater, nee echt, ik ben echt van slag hiervan. Deze vrouw, zij was wel de laatste van wie ik zoiets verwachtte, zo’n totale retouche, terwijl ze al zo mooi was. Bijzondere features: grote ogen, prominente jukbeenderen, een lach waarin je verdronk, een gebit dat straalde. Oke, ze was erg mager geworden de laatste tijd waardoor deze opvallende features soms meer dan je lief was, werden uitvergroot.

Maar om dan je toch zo prachtige, gezonde gebit te laten afslijpen voor facings, je lippen als een luchtband vol te laten pompen waardoor je prachtig gewelfde mond nu een snavel zonder vorm is geworden? Waarom trek ik het me aan?

Ik vind het misschien wel zielig voor haar. Zielig dat ze blijkbaar onder haar natuurlijke uiterlijk leed, dat ze niet bij machte was om haar mindset te veranderen. Afschuwelijk dat ze in de handen van een arts is gevallen die naar mijn idée er een totaal naargeestige ethiek op nahoudt, althans, volgens de Westerse eenvoudige schoonheidsnormen. Wat is dat voor een verwrongen geest die dit doet, die haar laat geloven dat ze er zo stukken op vooruit gaat? Want hoe dan ook, ze kan het zelf wel willen, ze is toch volledig overgeleverd aan de (on)kunde van een arts en zijn of haar persoonlijke kijk op schoonheid. En hoe het uitpakt, dat moet je altijd maar afwachten.

Had het niet wat subtieler gekund, had mooie Yolanthe niet wat meer geconserveerd kunnen blijven? Waarom moet ze eruit zien als een actrice in een Arabische of Turkse soap?

Dit zijn theater gezichten, alleen jammer dat je het masker na de show niet af kan zetten

Hoe vaker ik dit soort remakes van gezichten voorbij zie komen, des te meer ik er genoeg van krijg. Dit is geen schoonheid. Dit is glamour, maar wel van de meest theatrale soort. Bij theater hoort overdrijving, het is een avondje uit. Maar dit gezicht is niet eenmalig, hier zal ze elke dag mee op moeten staan en weer gaan slapen. Ze kan het niet even afzetten. Ik hoop maar dat ze er content mee is.

Het is niet prettig om naar te kijken, het werkt vervreemdend op je ziel, omdat je haar anders kent. En de arme ziel die het zich heeft laten welgevallen, moet met haar vervreemende uiterlijk nu nog meer haar best doen om te laten zien dat ze meer is dan een masker, dat ze een warm en lief mens is.

Wat zijn dit voor artsen, die dit soort werk afleveren?

Ik heb mijn buik vol van cosmetisch artsen die mensen zo toetakelen. Volgens mij lijdt de groep die dit soort rare kunstjes uithaalt zelf  chronisch aan een vertekend zelfbeeld en wordt geplaagd door een psychatrisch vorm van perfectionisme. Lekker hoor, dat dit soort figuren hun nare ethiek kunnen projecteren op anderen.

Nagekomen 15 december 2014:

Yolanthe vertelde vandaag op Radio 538 dat haar make-up en de belichting niet goed was. Ze geeft nog steeds aan dat ze niets aan haar gezicht heeft laten doen met injectables. Diverse door ons geraadpleegde artsen die het relaas gevolgd hebben blijven twijfelen: of er is teveel in haar gezicht gespoten of wellicht is er sprake van medicijngebruik met bijwerkingen zoals zwelling van het gezicht. Maar het blijven speculaties.

Nagekomen bericht 17 december 2014:

drs Robert Schoemacher heeft zijn verklaring in de media (het AD) dat Yolanthe fillers gebruikt moet hebben, inmiddels ingetrokken (wederom in het AD) en wijst nu net zoals zij zelf naar de belichting in het cafe Schiller die niet goed zou zijn, waar RTL Late Night opgenomen wordt. De programmamakers hebben inmiddels aangekondigd iets aan het licht te gaan doen. Yolanthes zus die normaal haar visagie doet was er die avond niet, en een andere visagist heeft er blijkbaar ook een andere make-up van gemaakt, aldus NU.nl. Mensen blijven zich via social media afvragen hoe het kan dat studiolicht je er blijkbaar zo volstrekt anders uit kan laten zien, en ook voller dan je in werkelijkheid bent.

*****Lees hier ook waarom we zo massaal reageerden op het gezicht van Yolanthe: verklaring van hoogleraar Psychologie Liesbeth Woertman.

Nagekomen acht maanden later (24 aug 2015): Yolanthe legt uit wat er met haar lichaam aan de hand was: hormoonkuren.

Lees ook