Let op symptomen als moeheid en jeuk, maar ook eczeem en verkleuring

03:46 - 02:15
luistertijd 03:46 - leestijd 02:15

Wist je dat in Nederland ongeveer één op de vier mensen last van spataderen heeft? Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij vrouwen bevindt de grootste groep zich tussen de 40 en 50 jaar (60%). Maar ze zijn er ook op jongere leeftijd, vanaf 20 jaar (10%), soms op nog jongere leeftijd. Spataderen staan in de top 10 van redenen om de huisarts te bezoeken.

Zichtbaar en onzichtbaar
“Spataderen kunnen zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn,” vertelt fleboloog Casper van Waveren, verbonden aan het Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam, “en klachten geven, maar soms ook helemaal geen klachten geven. Kleine spataderen zijn meestal zichtbaar in de vorm van z.g. berkentakjes; de kleine roodblauwe uitgezette haarvaatjes in de huid. De grotere spataderen kunnen zichtbaar zijn als gekronkelde uitgezette bloedvaten net onder de huid. Spataderen kunnen ook huidafwijkingen geven zoals huidverkleuringen en eczeem aan de onderbenen.”

Herkenbare klachten
Volgens Van Waveren zijn de meest herkenbare klachten een zwaar en vermoeid gevoel, onrustige benen, maar ook jeuk en pijn ter plekke van de spataderen. Hij legt uit: “Als de terugstroom van bloed vanuit de benen naar het hart niet goed verloopt ontstaat er stuwing en als gevolg daarvan ontstaan er klachten. Zo kunnen de benen en voeten ook vocht vasthouden. Vooral na lang zitten of staan en bij warm weer kunnen ze dan opzetten.” Maar let inderdaad dus ook op huidverkleuringen en eczeemklachten.

Behandeling
Simpel gezegd gaat het om het dichtmaken en verwijderen van de uitgezette aderen. Meestal kan dit door het geven van enkele prikjes in de zichtbare bloedvaatjes. Er wordt dan een vloeistof geïnjecteerd, die de bloedvaatjes als het ware dichtplakken, waarna deze door het lichaam worden opgeruimd. Soms kan het noodzakelijk zijn om een dieper gelegen ader, de z.g. stamader te verwijderen. “Dit gebeurt als de kleppen in deze ader niet goed meer sluiten. Door de zwaartekracht valt het bloed dan naar beneden, terug het been in, terwijl het juist naar boven, naar het hart toe moet” aldus de fleboloog.

De ‘laser’ behandeling is populair
Om de dieper gelegen ader goed te behandelen is de endovasculaire behandeling favoriet. Hierbij wordt met behulp van warmte door laserlicht of radiogolven de spatader van binnenuit dichtgeschroeid. De ader verschrompelt en wordt dan door het lichaam zelf opgeruimd. Dit alles gebeurt onder een plaatselijke verdoving. Het duurt een half uur, je draagt een paar dagen steunkousen. De tijd van pijnlijke behandeling en wekenlange nabehandeling is dus voorbij.

Ook verzekerde zorg
Om de behandelstrategie te bepalen, wordt van tevoren eerst een duplexonderzoek gedaan waarbij door middel van een echo de bloedvaten in beeld gebracht worden en een kleurendoppler de stroomrichting van het bloed meet. Na het vaatonderzoek is ook duidelijk of het gaat om een medische of cosmetische behandeling. Casper van Waveren: “Gaat het om een medische behandeling, dan worden de kosten ingediend bij de verzekeraar. Betreft het een cosmetische behandeling, dan betaalt de patiënt de kosten zelf.

Preventie
Hoewel spataderen niet te voorkomen zijn, kunnen klachten wel aanzienlijk verminderd worden.  “Beweging in het algemeen is erg belangrijk, lang staan of zitten moet vermeden worden. Steunkousen kunnen effectief zijn om klachten te verminderen en uitbreiding tegen te gaan”, aldus de fleboloog. Omdat het cosmetische effect van een spataderbehandeling soms enkele maanden op zich kan laten wachten en omdat er soms meerdere behandelsessies nodig zijn, is het raadzaam ruim op tijd voor het zomerseizoen te starten.

Lees hier meer.

Lees ook