Ammonia is niet heilig, maar misschien wel de minst nadelige, aldus Wella

01:49 - 01:05
luistertijd 01:49 - leestijd 01:05

Dit is de conclusie die Wella Professionals naar buiten brengt in een persbericht. Men heeft de afgelopen tijd in samenwerking met het Institute of Trichologists onderzocht hoe schadelijk ammonia nu is, en of het schadelijker is dan de alternatieven die nu op de markt zijn.

De feiten

De laatste jaren is er een fabel ontstaan dat producten met ammonia schadelijker zouden zijn dan haarkleurproducten net alternatieve ingrediënten zoals Manoethanolamine (MEA). Dit is echter onzin, aldus Wella.

Uit nieuw onderzoek van Wella Professionals blijkt dat wanneer ammonia in permanente haarkleuringen wordt gebruikt, dit niet noodzakelijk schadelijker is dan MEA.

Sterker nog, ammonia kan juist de minst schadelijke optie zijn bij haarkleuringen. De reden hiervan is dat er een minder grote hoeveelheid ammonia nodig is om hetzelfde kleurresultaat te krijgen dan bij MEA.

Ammonia verdampt snel, dus is maar voor een korte periode in het haar en heeft dus minder tijd om schadelijk te zijn.

Ammoniavrij is niet schadevrij

Het Institute of Trichologists heeft de onderzoeksgegevens van Wella Professionals bekeken en beoordeeld en is het eens met deze bevindingen. Marilyn Sherlock, voorzitter van de raad van bestuur van het Institute of Trichologists, licht toe:

“De haarkleurproducten met ammonia die Wella Professionals produceert, ondergaan enorm veel onderzoek, wat zorgt voor productbetrouwbaarheid en kwaliteit. Bovendien toont het onderzoek aan dat ammonia niet schadelijker is dan enige ander alkalisch ingrediënt, dus wij bevestigen de stelling “ammoniavrij is niet schadevrij”.

Dit onderzoek toont overigens dus niet aan dat ammonia volledig schadevrij is, maar het laat wél zien dat producten met ammonia niet schadelijker zijn dan alternatieven én meestal zelfs minder schadelijk zijn dan producten met bijvoorbeeld MEA.

Lees ook