Poetst plantaardige tandpasta beter, of niet?

02:09 - 01:17
luistertijd 02:09 - leestijd 01:17

Een tandpasta uit India, 100himalaya_herbals_sensi_relief_herbal_fogkrem__2ba02f968a191e39ef410f2b3bba8eb9% vegetarisch, zonder parabenen. Dat klinkt natuurlijk erg interessant; zeker voor de natuurlijke cosmetica gebruikers. Maar hoe onderscheidend is dat eigenlijk?

Ik bekijk mijn eigen tandpasta (Sensodyne) en zie geen parabenen op de inci-lijst staan en geen stoffen van dierlijke afkomst. Het lijkt hiermee een leuke marketing truc. Zoals de Chupa Chups lolly’s waar Daphne Deckers ooit reclame voor maakte: “zonder vet!” Ja hallo, wel met zeer veel suikers.

Marketingtruc of niet, ik onderwerp de tandpasta aan een test.

Miswak-600x600

Miswak

Ingrediënten en claim

Amandel: versterkt tandvlees
Miswak: voorkomt bloedingen en wordt veel gebruikt als natuurlijke tandenborstel
Spinazie: tegen overgevoeligheid
Menthol: voor een frisse adem

De tandpasta bevat geen fluoride en helpt tegen gevoelige tanden.

Resultaat

De tandpasta heeft een vreemde smaak. Niet zo extreem menthol als we in Nederland gewend zijn. Een beetje zoetig. Na een paar dagen raak ik gewend en wil ik niet anders meer. Als ik mijn tanden weer eens met een andere tandpasta poets, moet ik wennen aan de sterke menthol smaak.

Het is voor een leek moeilijk te bepalen of een tandpasta goed schoonmaakt. Ik kon bij de drogist geen tandplakverklikkers vinden, van die pilletjes die tandplak rood kleuren, anders had ik het daarmee getest. Het mondgevoel is wel erg prettig en schoon.

Ook kan ik niet testen of de tandpasta wellicht te veel schuurt (er zit silica in zoals in elke tandpasta). Daarvoor heb je echt nauwkeurige meetapparatuur nodig.

Helpt hij tegen gevoelige tanden? Nou, toen ik overstapte op mijn gewone tandpasta was het even ‘au’. Hij lijkt mijn tanden dus minder gevoeliger te maken.

Gerti concludeert:Gerti test Garnier 5sec Perfect Blur

De uitspraak 100% vegetarisch en vrij van parabenen is een typisch marketingtrucje en heeft geen toegevoegde waarde. Maar de tandpasta geeft wel een prettig en schoon mondgevoel en heeft een lekkere, wat zoetige smaak. Gevoeligheid van mijn tanden lijkt minder.

De tandpasta kost €4,29/100gram en je koopt hem hier online.

Lees ook