Reuma medicijn blijkt haar te laten groeien, maar het is niet zonder risico

03:58 - 02:22
luistertijd 03:58 - leestijd 02:22

Er gaat geen week voorbij of ik ontvang wel informatie over een nieuw haargroeimiddel. Is het geen middel uit de Chinese overlevering van duizenden jaren oud, dan is het wel een plantenmiddel dat met gevaar voor eigen leven van een van de hoogste bergtoppen van de Himalaya  is geplukt.

Vanwege de schaarste moet u er wel snel bij zij. Geloof je het nog? Soms ga ik er op in en vraag dan om de medische verantwoording.  Meestal hoor ik niets maar het kan ook voorkomen dat het middel is getest door de schoonmoeder van de uitvinder en daar weer een achternicht van.

Is het deze maal anders?

Zoals je wellicht weet laat ik mij adviseren door artsen en andere experts op het gebied van haarproblemen. Deze week ontving ik een berichtje van Dr. Alan Bauman, een haarproblemen expert uit de Verenigde Staten.

Kort nadat ik het bericht had gelezen, ving ik op het internet bij mijn internationale relaties meerdere berichten op over eenzelfde nieuwe ontwikkeling. Gezien de status van die experts ga ik er van uit dat we hier te maken hebben met een serieuze doorbraak.

Waar hebben we het over?

Het blijkt hier te gaan om een FDA erkend middel dat gebruikt wordt bij reumatische artritis. De naam van het geneesmiddel, want daar hebben we het hier over, is Xeljanz. En zoals veelal voorkomt bij geneesmiddelen zijn er bijwerkingen.

Minoxidil bijvoorbeeld was een erkend geneesmiddel dat gebruikt werd tegen ernstige hoge bloeddruk. Finasteride was bekend om zijn gunstige resultaten bij een vergrootte prostaat. En nu dan Xeljanz.

Bij alle drie middelen bestaat een van de bijwerkingen uit min of meer haargroei. Er is hier echter wel een probleem. Het geneesmiddel Xeljanz stuit in Europa op bezwaren. Deze bezwaren zijn door de CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) overgebracht aan de EMA (European Medicines Agency). Een deel van het rapport geven we hier weer:

“There were also serious concerns about Xeljanz’ overall safety. The Committee said there were considerable and unresolved concerns regarding the risk and type of serious infections associated with tofacitinib, which are not related to the medication’s immunosuppressant action.The Committee was also concerned about the raised risk of other serious side effects, such as liver damage, problems with increased lipid blood levels, certain cancers, and gastro-intestinal perforations.The Committee added “It was not clear that these risks could be managed successfully in medical practice. Therefore, at that point in time, the CHMP was of the opinion that the benefits of Xeljanz did not outweigh its risks and recommended that it be refused marketing authorisation.”

Nieuwe aanvraag

Op 14 juni 2014 deelde Pfizer mede dat zij een nieuwe aanvraag gaan indienen op grond van nog meer studies met betrekking tot het middel Xeljanz, in dit artikel vind je meer informatie.

Waarschuwing

Ga dus nu niet morgen naar je huisarts om dat geneesmiddel te vragen. Probeer het ook niet via het internet toch te krijgen.. Alopecia Areata/Universalis is een totaal andere indicatie en moet daarom dus weer opnieuw getest worden. Daar het middel in de Verenigde Staten al eens in goedgekeurd wil niet zeggen dat Xeljanz zo maar bij Alopecia Areata kan worden gebruikt.

In ieder geval moet getest worden of Xeljanz veilig in het gebruik is voor die nieuwe toepassing. Ook moet de te gebruikendosis worden vastgesteld. Al met al nog een tijdje te gaan. Dat er al studies naar Xeljanz zijn gedaan kan een en ander wel bespoedigen.

Dit artikel is BeautyJournaal aangeboden door journalist Hans Diks.

Bronnen:

Lees ook