Vrees je deze tijd van het jaar weer omdat je dan toch al zo weerbarstige haar nog meer gaat pluizen en/of krullen? Ben je uren per week kwijt aan het temmen van die dos en ben je dat zat? Droom je niet zozeer van supersteil haar, maar wel een beetje 'gewoon' haar? Hmm.

06:30 - 03:53
luistertijd 06:30 - leestijd 03:53

Vrees je deze tijd van het jaar weer omdat je dan toch al zo weerbarstige haar nog meer gaat pluizen en/of krullen? Ben je uren per week kwijt aan het temmen van die dos en ben je dat zat? Droom je niet zozeer van supersteil haar, maar wel een beetje ‘gewoon’ haar? Hmm…dan is wellicht die keratine behandeling iets voor jou. ‘Je haar wordt net iets minder gevoelig voor pluis,’ aldus onze kapper Piet-Jan Duivenvoorden die wij om een reactie vroegen op deze behandeling.

Het gaat dus om keratine, een lichaamseigen stof, waaruit je nagels en je haar zijn opgebouwd. Het is ook in mindere mate in de huid te vinden. Keratine kun je als een soort lijm beschouwen die de boel bij elkaar houdt, waardoor haar, nagels en huid er stevig en gezond uit blijven zien. De kappers claimen het te gebruiken uit wol of uit hoeven.

‘Het word net zo normaal als vroeger het permanentje en tegenwoordig de stijltang en het kleuren van je haar.’

De nieuwe haarbehandelingen, die gepromoot worden onder namen als Coppola Keratine en Global Keratin beloven dankzij het toedienen van extra keratine aan het haar, een tembare bos te krijgen die glanst, makkelijker te stylen is en een houdbaar van 3 tot vijf maanden heeft. Coppola communiceert dat ‘Veel artiesten (Halle Berry, Jennifer Aniston, Nicole Richie & Lindsay Lohan)zijn al totaal verslingert aan de behandeling en op twitter is dan ook vaak te lezen dat zij een BKT ondergaan in een salon. Dankzij tv en het internet is de vraag naar deze behandeling explosief gestegen in Amerika. Je zal zien dat binnen no time elke trendsettende salon deze behandeling gaat aanbieden. Het word net zo normaal als vroeger het permanentje en tegenwoordig de stijltang en het kleuren van je haar.’

Hoe werkt de behandeling?

Om het haar daadwerkelijk te kunnen bewerken en in een andere conditie/toestand te krijgen, moet er vaak grof geschut gebruikt worden. Die haarschubben moeten open om in dit geval de keratine erin te krijgen. Opvallend is dat alle bedrijven in bedekte termijn praten over hoe ze die keratine erin krijgen. Er zal toch een basisch product gebruikt moeten worden om de schubben te openen, tenzij de stof er alleen als een laagje aan de buitenkant omheen wordt gelegd. We stuiten hierbij meteen op een ander probleem: we dachten dat de creme wereld ondoorzichtig was, maar die van het haar kan er ook wat van:-) We zullen de komende tijd zeker meer onderzoek gaan doen.

Maar goed, het haar moet dus eerst poreus gemaakt worden, en vervolgens wordt in laagjes de keratine aangebracht. Dit moet een half uur intrekken. Daarna wordt het haar gestyled voor een mooie glad en glanzend effect. De eerste 48 tot 72 uur mag je niets aan je haar doen, omdat de stof zich goed moet hechten voor optimaal effect. En dan kan het grote genieten beginnen, zo lezen. De behandelingen kosten rond de 250 euro per keer.

Hoe zit het met uitgroei?

Coppola weet ons te melden: ‘Het groeit deels uit. Als je krullen had in de punten komt het voor 75 procent weer terug. Je krijgt dus sowieso 25% minder krul terug. Maar de glans die je toevoegt met de behandeling geeft wel een harde uitgroei! Dat wil zeggen: het nieuwe haar zal er een stuk doffer uitzien.’ Global Keratin laat bij monde van het pr-bureau weten: ‘ De Global Keratin behandeling slijt uit het haar en er is dus geen zichtbare uitgroei. In die periode groeit het haar natuurlijk wel en dat nieuwe haar is  niet behandeld.  Maar er zal geen zichtbaar verschil zijn met de rest van het haar. Klanten kunnen het haar tussentijds een oppepper geven met het Deep Conditioner masker. Een soort  verkorte keratine behandeling, die het haar weer extra gkabs geeft en pas na een aantal wasbeurten uit het haar verdwijnt. ‘ Persoonlijk denken wij dat de waarheid in het midden ligt, aangezien geen haartype hetzelfde is en dus ook verschillend kan reageren.

Wat vindt onze kapper Piet-Jan ervan?

‘Het is interessant dat er weer zoiets wordt aangeboden op de markt. Kerastase had enkele jaren geleden nog de X Tenso behandeling om het haar te relaxen. Ook dat deden we met formaldehyde. Het is van de markt gehaald omdat het toch niet voor alle soorten haar geschikt bleek. Ik ben erg benieuwd naar deze keratine behandelingen, ik weet als geen ander hoe het is om krullend haar te hebben dat met sterk vochtig weer ook kan gaan pluizen.

‘Je zal het altijd nog moeten stylen. Je haar is nu alleen handelbaarder geworden, dus makkelijker te stylen.’

Maar ik moet er ook een kanttekening bij plaatsen: denk niet dat als het er eenmaal inzit, dat je niets meer aan je haar hoeft te doen. Je zal het altijd nog moeten stylen. Je haar is nu alleen handelbaarder geworden, dus makkelijker te stylen. Dat is het grote verschil. Na een miezerbui kan je mooi gladgemaakte coupe nog altijd opspelen.’

‘Overigens….volgend jaar zal Kerastase (kappersmerk van L’Oreal, red.) ook met een dergelijke behandeling komen. Nee, niet op basis van formaldehyde.’

‘De markt zoekt elke keer naar nieuwe methoden. Nu is het keratine. Maar is behoefte aan. Mensen met weerbarstig haar zijn zo blij als ze een aantal weken lang minder tijd hoeven te besteden. Dat rechtvaardigt ook zeker een hogere prijs, maar persoonlijk denk ik dat 100 – 150 euro reeel is. Je haar wordt gevoed met die keratine en zal meer glanzen en lekkerder aanvoelen. Maar of dat drie tot vijf maanden houdt? Nogmaals, ik zou het eerst zelf moeten ondergaan om er meer over te kunnen zeggen. Overigens….volgend jaar zal Kerastase (kappersmerk van L’Oreal, red.) ook met een dergelijke behandeling komen.’

Meer informatie over Coppola is hier te vinden en over Global Keratin via  de site keratinebehandeling.

Lees hieronder meer nieuws met kapper Piet-Jan Duivenvoorden.

Lees ook