Beharing Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Dermatologie Expertadvies Gezondheid Lichaam Operatietechnieken

Hoe kom je van ontstoken haarzakjes af (acne inversa)

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Het lijkt op een steenpuist, gaat soms weer over, maar soms ook niet…

Ontstoken haarzakjes

Onlangs stelde een lezeres ons de vraag hoe ontstoken zweetkliertjes ontstaan. De Latijnse naam hiervoor is Hidradenitis ofwel Acne Inversa.

KnipselBeautyJournaal’s expert, dermatoloog Aleida Dijkstra geeft inzicht en advies:

‘Acne Inversa is een ontsteking van de haarfollikels/ talgklieren, met secundair soms ontsteking aan de zweetklieren. Vroeger dacht men dat het primair een zweetklierontsteking was, maar nu weet men dat het een acne-achtig proces is, met een afsluiting van haarzakjes en ontsteking van talgklieren.

Afgesloten haarzakjes laten talgklieren ontsteken

Soms zie je er comedonen (mee-eters ) bij en het geneest vaak met littekens. Ook kunnen er gangetjes van ontsteking ontstaan (fistels, sinussen) in de huid, die vaak periodiek ontsteken. Het is een steriele ontsteking, maar secundair kunnen er wel bacteriën bijkomen. Het is niet besmettelijk.

Vaak in de lichaamsplooien, ook in de schaamstreek

Hidradenitis suppurativa wordt gekenmerkt door pijnlijke ontstekingen in de lichaamsplooien, vooral in de oksels en de liezen. Het kan ook voor komen in de plooi onder of tussen de borsten, op de venusheuvel, op de balzak (scrotum), op en tussen de schaamlippen, en het gebied rond de anus en de billen kunnen meedoen.

Begint als een steenpuistacne inversus

De ontsteking lijkt in het begin op een kleine steenpuist. Later wordt deze groter en dieper en kan zelfs openbarsten, waarbij grote hoeveelheden talg en pus (etter) vrijkomen. Wanneer de huid weer geneest kunnen er littekens achterblijven. Op de langere termijn kunnen er gangen in de huid ontstaan, die sinussen worden genoemd. Ook komen grote comedonen (mee-eters) voor en kunnen cysten (holtes in de huid) ontstaan. De pussende afscheiding uit cysten, ontstekingen en sinussen kan een onaangename geur veroorzaken.

1% van de mensen, vooral vrouwen

De aandoening komt bij 1 % van de bevolking voor (wel in verschillende ernst) vrouwen en mannen, maar meer bij vrouwen, en soms zie je familiaire aanleg. Het begint vaak al in de puberteit en kan tientallen jaren aanhouden.

Triggers van ontstoken haarzakjes

Roken blijkt een duidelijk verergerende rol te spelen. Ook overgewicht is een negatieve factor.
Er is discussie over de rol van ontharen/scheren. Er lijken hormonale factoren een rol te spelen (verergering premenstrueel).

Het reageert in tegenstelling tot acne in het gelaat veel moeilijker op therapie. Behandelingsmogelijken zijn:

 • In lichte gevallen is soms een peelende crème effectief al dan niet in combinatie met antibiotica (resorcinol creme).
 • Meestal is langdurige therapie met (3-4 maanden) antibiotica van een bepaald type (doxycycline, tertracycline, minocycline) noodzakelijk. Dit zijn antibiotica die naast een antibacterieel effect vooral algemeen ontstekingsremmend hebben.
 • Een combinatie van antibiotica: clindamycine en rifampicine gedurende 6 weken.
 • Operatieve behandeling: volledige excisie soms met plaatsing van huidtransplantaten, of  meer gelokaliseerde chirurgie: zogenaamnde deroofing (“het dakje eraf halen” betekent dit letterlijk): hierbij wordt de huid rond een ontsteking verdoofd en nadien wordt de bovenliggende huid verwijderd met electrische stroom=electrocoagulatie, zodat de bodem van de fistel wordt blootgelegd, de talg en pus kan worden verwijderd en de wond daarna wordt opengelaten (niet gehecht) en uitzichzelf moet genezen (wel behandeld met zalftherapie). De genezing duurt ca 3 weken. Dit is een heel effectieve manier om fistels en steeds terugkerende ontstekingen te behandelen.
 • Combinatie van therapieen, dus antibiotica plus chirurgie.
 • Bij zeer therapieresistente gevallen kunnen tabletten of injecties die het immuunsysteem remmen (immuunsuppressiva en biologicals) gegeven worden.

 

Lees hier meer over haarproblemen op je lichaam

Lees hier meer over haarproblemen op je gezicht

Meer weten over Beharing?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

14 reacties

 • Jaren dacht ik dat ik last had van eczeem , als kind al van huidarts naar huidarts ( dermatoloog) in 2008 heb ik een allergie test laten doen , blijkt dat ik allergisch ben voor sorbitan , een middel die in cosmetica gebruikt word . Alles wat met crèmes te maken heeft , ook de blauwe nivea boddy melk . Ik geloof ook dat het vanbinnen uit komt en ga dan ook Kurkuma gebruiken , bedankt voor te tip . Ook epileer ik mijn armen en benen eens per week , zodat er minder haren zijn om te ontsteken.

 • Beste anoniem. zoals je in het artikel kan lezen, begint het als een steenpuist, maar wel op een specifieke locatie dus, zoals omschreven. je geeft verder geen informatie, dus kunnen we er ook niet nader op in gaan?

 • Beste niemand, ben je ook bij de dermatoloog geweest en welke behandeling heb je daar gehad die ook niet hielp?

 • Al jaren last van deze aandoening, tot nu toe helpt werkelijk niets. Ik durf met niemand intiem te zijn, ik heb geen overgewicht maar rook af en toe.

  Heeft er iemand tips hoe ik hier vanaf kan komen..!?

 • In het verleden ook veel klanten met fistels en grote ontstekingen met succes behandelt. Naast de ongemakken is het ook mooi te zien dat je ook weer wat meer zelfvertrouwen kunt teruggeven. De betadine scrub hou ik ook nog even in gedachten. Goede tip!

 • Wat ook nog kan helpen tegen ontstekingen zijn IPl ontharing. Door tegen de haargroei richting in scheren (dan is het mooi glad) heb je groter kans dat het haartje terug naar binnen groeit. Met als gevolg dat het gaat ontsteken. Met IPL worden de haren verwijderd, met als resultaat geen ontstekingen.Wij krijgen met regelmaat doorverwijzingen binnen met deze klachten. Mensen die last hebben van fistels kunnen deze behandelingen vergoed krijgen door de zorgverzekering.

 • Ik had veel last van ontstekingen in mijn liezen en billen.
  Vaak zo extreem dat de arts ze moest openen zulke grote abcessen werden het.
  Ik kreeg de tip om de liezen en billen met betadine scrub te gaan wassen. Ik moeten zeggen super tip 99% verminderd en nooit meer zo ontstoken dat het geopend moest worden

 • Hoi allemaal,

  ik heb jaren lang last gehad van ontstoken haarzakjes in de oksel- en liesstreek. In ben er nooit mee naar de dokter geweest uit schaamte. Ik vermoed wel dat het gaat om bovenstaande aandoening.
  Ik heb er nu geen last meer van en ik ben er zelf van overtuigd dat het volgende mij geholpen heeft: ik ben veel afgevallen. Het gevolg is dat de huid van mijn oksel en van de bovenbenen elkaar niet meer raken.
  Nog een belangrijke routine is om ervoor te zorgen dat je regelmatig kruiden tot je te neemt die een ontstekingsremmende werking in het lichaam hebben. Ik heb het over kurkuma (geelwortel, turmeric, koenjit). Ik neem dit elke dag in verschillende vormen in. Ik kook ermee. Ik maak er thee van. Ook de capsule vorm heb ik in huis. Kurkuma heeft heel veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Google ze maar.
  Dit is wat mij goeds heeft gedaan. Misschien dat een ander hier ook baat bij heeft.

  PS: Dit moet je wel altijd door blijven doen. In het verleden stopte ik er een tijdje mee en whallaaa de eerste bulten dienden zich weer aan.

 • Ik ben langs een huisarts gegaan toen ik nog niet wist wat het was. Toen ben ik door gewezen naar een dermatoloog. Hij gaf aan dat ik een ontsteking had van de haarwortels. Alleen werd mij verteld dat hun daar geen behandelingen voor geven. En dat in de loop van de tijd het vanzelf weg gaat (wat jaren kan gaan duren).

  Heeft u misschien andere tips?

 • Fyn, dat er op deze site gewone, begrypelyke taal wordt gebruikt. Natuurlyk snap ik dat ik moet stoppen met roken, maar waar ik tegen aan loop = de rest van het leven, vegt-sgeiding, myn familie begrypt my ook niet, ik heb geen vrienden, dus dan blyf ik googlen, maar ik heb ook al jaren last van die irritante rode bultjes rond myn schaamstreek + in myn liezen. Ik heb van de huisarts een Betadine-scrub gekregen, maar ik zie sowieso geen positieve dingen in het leven, . . . . . . . . . . .
  Een ex-bystandsmoeder, die altyd voor de verkeerde mannen valt ? ? ? ? ?

 • Beste mevrouw van der pol, dr Dijkstra laat ons weten naar aanleiding van uw vraag hierboven, dat u in aanmerking komt voor de behandeling die ‘deroofing’ heet. U kunt hiervoor een afspraak maken bij een dermatoloog.

 • Goedendag
  Ook ik heb al jaren last v onsteking in de liezen en schaam streek
  Nu een al drie maanden die steeds terug komt en steeds nieuwe erbij
  Heb al heel veel geprobeerd Zoal weken in badjes v biotex en sunil
  Al div soorten zalf ook die u noemt recorisol.
  Niets helpt en krijg er steeds meer ook links nu eerste alleen rechts.
  Kan niet tegen doceline en veel andere antibiotica.
  Wat kan ik nog doen ze doen echt pijn soms

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.