Een overzicht van beautyrecepten met houtskoolpoeder

04:01 - 02:24
luistertijd 04:01 - leestijd 02:24
Beautyjournalist Emma Wagenaar

Houtskool alleen voor de BBQ? Niet meer! Dit gitszwarte goedje blijkt namelijk uiteenlopende beauty benefits te hebben. Beautyjournalist Emma Wagenaar doet verslag.

Het klinkt misschien gek en tegenstrijdig om zwart houtskoolpoeder op je gezicht te smeren (alhoewel, eeuwengeleden deden we het ook), maar er zijn tegenwoordig meer en meer beautymerken die dit ingrediënt, vaak ‘activated charcoal’ genaamd, in hun producten verwerken. Na kokosolie het nieuwste hype ingrediënt die het beautyschap bestormt.

Wat is ‘activated charcoal?

Actieve kool is een speciaal behandelde koolstof die een enorme absorptiecapaciteit heeft waardoor het allerlei stoffen aan zich kan binden. Het is een fijn, zwart poeder dat zowel geur- als reukloos is. De duurste en beste variant wordt gemaakt uit steenkool, maar bruinkool en organisch materiaal zoals turf en kokosnootdoppen worden ook gebruikt.

Actieve kool heeft veel toepassingen in de geneeskunde (adsorptie van giftige stoffen), in de waterzuivering en om te ontkleuren en te ontgeuren. Lees in dit artikel meer over de medische toepassing van actieve kool.

Tegen diaree, pijn en jeuk
Het gebruik van deze variant op koolstofpoeder in beautyproducten komt overgewaaid uit de medische wereld. Het wordt, dankzij zijn uitmuntende absorptievermogen, al sinds jaar en dag gebruikt tegen vergiftiging en darmproblemen en staat standaard in elke Eerste Hulp. Je kent het waarschijnlijk wel uit Norit, de anti-diarree pillen. Door er water aan toe te voegen kan het zwarte poeder ook extern gebruikt worden tegen pijn en jeuk van (insecten)beten en steken.

Krachtig absorptievermogen
Actieve kool, niet te verwarren met normale koolpoeder, kan zo’n 100 tot 200 keer zijn eigen gewicht aan toxines opnemen, waardoor het – net als klei – een ideaal natuurlijk ingrediënt is om de huid van onzuiverheden te ontdoen. Het wordt getipt als een van de beste ingrediënten voor het verwijderen van vuil, overtollig talg en bacteriën en daardoor ideaal voor de vette, acne-gevoelige huid. En dat niet alleen, dit onconventionele product is er ook voor je haar, lichaam, lippen, en als witmaker voor je tanden.

Ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het nut in beautyproducten is, is de reinigende kracht niet te ontkennen. The proof is in the eating of the pudding, zeggen we altijd. Op internet laten vele fans zich positief over dit goedje uit. Van huidspecialisten tot cosmeticagoeroes als Paula Begoun.

Black magic Shop tips!
– Deze scrub onttrekt vuil uit de poriën zodat mee-eters verdwijnen en poriën minder groot lijken. Garnier Pure Active Intensive Charcoal Scrub. Shop hier online.

– Van het verminderen van fijne lijntjes tot het verbeteren van de huidtextuur, dit masker is een musthave voor skincare fanaten. GlamGlow Super-Clearing Mus Mask Treatment. Shop Glamglow producten hier online.

– Dit wekelijks masker absorbeert onzuiverheden uit de huid. Het bevat naast activated charcoal ook witte Chinese klei en lecithine. Hoe langer je het op de huid laat, hoe beter het effect. Origins Clear Improvement Charcoal Mask. Shop Origins maskers hier online.

– Doet wonderen voor de onzuivere en vette huid. De toeevoegde sandal hout-olie helpt roodheid te verminderen. Lush Coalface Cleansing Charcoal Bar

– Deze speciale sponsjes, gemaakt van de wortel van de konjac plant, zijn de hype in Azië. Reinigt de huid van mee-eters, vuil en talg, terwijl het de natuurlijk pH waarde intact houdt. Konjac Sponge Company Bamboo Charcoal Sponge Puff. Shop Konjac sponsjes hier in alle soorten.

– Zwarte shampoo, hoe chic! Gemaakt om vet haar te overwinnen. Sort Of Coal Kuro Shampoo.

– L’Oreal heeft voor mannen in de Men Expert lijn een Pure Power Charcoal facewash. Hoe leuk is dat! Shop het product hier online.

Lees ook