Haar kan vrijwel iedere kleur reflecteren door nieuwe technologie

05:47 - 03:28
luistertijd 05:47 - leestijd 03:28

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat het mogelijk is om je haar een nieuw kleur te geven zonder het te verven. De kleur wordt in het haar geperst met een stijltang. En je wast het er simpelweg weer uit.

Stel je voor dat je haar iedere denkbare kleur uit het kleurenspectrum kan reflecteren… Stel je voor dat je de nieuwe kleur met een stijltang in je haar kunt persen… Toekomstmuziek?

Ja, maar uit onderzoek van een team van de Universiteit van Nieuw Mexico en Los Alamos National Laboratories blijkt dat deze techniek wel eens snel realiteit zou kunnen worden.
Ingenieurs zijn meestal niet zo geïnteresseerd in cosmetische toepassingen van hun werk.

In een nieuw onderzoek, met de titel “Nano-Patterning of Diffraction Gratings on Human Hair for Cosmetic Purposes”, dat onlangs werd gepubliceerd in de Journal of Cosmetics, leggen onderzoekers uit hoe de resultaten van hun werk kunnen worden gebruikt voor cosmetische doeleinden.

Patronen persen waardoor lichtreflectie verandert
Het gaat om Bruce C. Lamartine, een professor in de werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Nieuw Mexico, die tot voor kort ook werkzaam was bij de Los Alamos National Labs, en zijn collega professor Zayd C. Leseman. Lamartine en Leseman hebben samen met gebruik van Focused Ion Beam (FIB) technologie bestudeerd en gekeken hoe met zo’n krachtige ionenbundel patronen in verschillende materialen geperst kunnen worden. Ze keken ook hoe met deze techniek patronen in individuele haren kunnen worden geperst, waardoor die haren het licht anders reflecteren.

Nanopatronen
Het onderzoek begon in 2009, toen Lamartine een uitvinding van Los Alamos National Labs onthulde die was gebaseerd op zijn eigen werk en die kon worden gebruikt om haar te kleuren zonder een chemische behandeling maar met nanopatronen die in het haar worden geperst. LANL besloot het onderzoek verder te subsidiëren, in de hoop dat een groot bedrijf geïnteresseerd zou raken. Nadat er een samenwerking met UNM was ontstaan, gingen Leseman en Lamartine aan de slag om onderzoek te doen naar het gebruik van FIB om individuele haren van een lichtreflecterend patroon t voorzien.

Buig de lichtstraal en je haar wordt roze
Het team van Lamartine en Leseman begon te experimenteren met manieren om minuscuul kleine patronen in het haar aan te brengen, waardoor lichtstralen konden worden gebogen en ze andere kleuren reflecteerden. Ze experimenteerden met patronen van verschillende diepte en wijdte die steeds een andere kleur licht reflecteerden.

P & G vond het heel spannend
Inmiddels, in 2011, was cosmeticagigant Procter & Gamble het project gaan financieren. Het bedrijf wilde weten hoe ver het onderzoek was en wilde test laten doen op verschillende haartypes, waaronder een zwarte, Aziatische haar, een Europese bruine haar en een blonde haar. Al snel bleek dat de nieuwe technologie het meest effectief was op haar dat van nature bruin was, maar ook op het zwarte en blonde haar werden goede resultaten geboekt. Echter, het bleek niet bijzonder praktisch te zijn om iedere haar individueel te behandelen op een machine die bijna een miljoen euro kost. De twee onderzoekers schreven een eindrapport en daarmee eindigde het project.

Alle kleuren uit het natuurlijke spectrum
Lamartine en Leseman bleven echter nadenken over de mogelijkheden die hun onderzoek kon bieden. Ze bedachten dat mensen wellicht een soort stijltang zouden kunnen gebruiken om de diverse patronen in hun haar aan te brengen en zo hun haarkleur konden veranderen. De kleur zou dan worden bepaald door het deel van het kleurenspectrum dat wordt gereflecteerd en zou kunnen worden veranderd door verschillende mallen op de tang te plaatsen. Er zouden ook mallen kunnen worden gebruikt die het haar tegelijkertijd verschillende kleuren of bepaalde lichteffecten kan geven.

“Dat is één mogelijkheid”, zegt Leseman. “Een ander idee is om een speciale conditioner te ontwikkelen die een laagje om het haar vormt. Je zou vervolgens met een tang een patroon in dat laagje kunnen maken, waardoor je de nieuwe kleur er tegelijkertijd met de conditioner weer uitwast. Daardoor is het effect niet permanent en kun je meer experimenteren met kleur.”

http://youtu.be/-Zw6xux37QQ

Ook handig voor militaire doeleinden
De techniek kan natuurlijk voor veel meer dingen worden gebruikt dan alleen voor het kleuren van het haar. Het kan worden gebruikt om creditcards extra te beveiligen of – zoals bij de meeste uitvindingen het geval is – zelfs ingezet worden voor militaire doeleinden.

Alternatief voor een codewoord
“Je kunt een patroon aanbrengen op een uniform, waardoor je met een laser kunt zien of een soldaat een vriend of een vijand is”, zegt Lamartine. “Je kunt het patroon regelmatig veranderen waardoor je altijd weet of iemand tot jouw leger behoort. Net zoals vroeger wekelijks een nieuw codewoord werd bedacht.”

De techniek kan ook worden toegepast om vliegtuigen te beveiligen. Door een patroon aan te brengen op de romp van een vliegtuig, wordt het toestel onzichtbaar voor de lasers die op aanvalsraketten zitten, waardoor terroristen dat toestel niet kunnen zien. Dat zou levens kunnen sparen, zo denken de onderzoekers.

Lamartine en Leseman zijn momenteel op zoek naar investeerders die de potentie van hun technologie zien. Ze moeten nog een hoop werk verzetten voordat de techniek kan worden verwerkt in producten waar consumenten iets aan hebben, maar de twee onderzoekers zijn er van overtuigd dat het mogelijk is.

Bron

Lees ook