Er moeten meer schaduwplekken voor kinderen komen

02:42 - 01:37
luistertijd 02:42 - leestijd 01:37

36% van de kinderen verbrandt de huid als gevolg van teveel uv-straling tijdens schoolactiviteiten die zich buiten afspelen, stelt dr Jetske Ultee van de stichting Sunwiser, die zich ten doel heeft gesteld om scholen en andere instituties waar veel kinderen samen komen en buiten spelen voor te lichten over uv-straling en huidkanker.

Sunwiser hield onderzoek onder zo’n 1100 ouders en kwam tot deze conclusie. Het betreft vooral sportdagen en schoolreisjes. 20% van de kinderen zou ook wel eens tijdens reguliere schooldagen een verbrandde huid hebben opgelopen.

Ultee noemt het een verontrustende uitslag ‘als je bedenkt dat één keer verbranden op jonge leeftijd de kans op melanoom verdubbelt.’

Hoewel meer dan 40% van de kinderen in deze seizoenen onder schooltijd een uur of meer per dag buiten is, worden kinderen niet voldoende beschermd tegen de zon, concludeert de stichting. ‘Slechts 1 op de 3 kinderen wordt ’s ochtends ingesmeerd en minder dan 1 op de 4 kinderen die thuis luncht, wordt tussen de middag ingesmeerd. Ondanks dat ouders zich bewust lijken van de gevaren van verbranden door de zon (bijna alle ouders (94%) geven aan dat bescherming tegen de zon op een zomerse dag op het strand nodig is) worden de risico’s onderschat.’

Ultee: ”Het gaat om 5 uur per week, vergelijkbaar met een dag aan het strand, waarop het gezicht en de handen van deze kinderen worden blootgesteld aan de zon. Het gezicht en de handen zijn dan ook de plaatsen waar huidkanker het vaakst voorkomt. “

Op school worden kinderen amper ingesmeerd. Slechts 13% van de ouders geeft aan dat hun kind op school, voor het naar buiten gaan, wordt ingesmeerd. Eveneens een klein percentage (12%) weet dat zonnebrandcrème aanwezig is in de klas van hun kind.

Ultee pleit voor meer schaduwplekken en ik ben het hartgrondig met haar eens. Ook ik zie teveel plaatsen waar kinderen spelen, denk ook aan nieuw aangelegde parken, waar nauwelijks schaduw te vinden is. Naargeestig voorbeeld vind ik het nieuwe gedeelte van het Westerpark in Amsterdam. Een mooi weids veld waar kinderen volop spelen, maar ze branden weg in de zon. Jonge moeders zie je samenklonteren onder een paar miezerige bomen die er godzij dank ooit zijn blijven staan. Ik vind het onvoorstelbaar anno 2014 dat architecten en landschap inrichters hier geen notie van nemen. Want laten we wel wezen: kinderen spelen van nature liever in de schaduw, dat zie je ook: als er schaduw is, zoeken ze die altijd op, om te spelen.

Meer info: www.sunwiser.nl

Lees ook