Kinderhulporganisaties gaan grootscheepse voorlichtingscampagne op touw zetten

03:09 - 01:53
luistertijd 03:09 - leestijd 01:53

Hehe, eindelijk krijg ik eens een gevoel van YES! als ik over een actie lees van goede doelen. Meestal blijven de activiteiten voor mij toch een beetje ver van mijn bed show, omdat de plaats van actie letterlijk zo ver weg is en je totaal geen grip hebt op of het helpt en wat er verder gebeurt.

Maar dan dat WK in Brazilië! Waar miljoenen (of op zijn minst enkele honderdduizenden) volgevreten, opgeleide en gezonde mannen uit de wereld naar toe zullen gaan. Voor voetbal, en….ach ja, de mens is primair een seksueel wezen, dus een knabbeltje tussendoor aan een Braziliaanse vrouw zal heus niet overgeslagen worden bij dees of geen.

Goede doelen partijen als Plan Nederland, Terres des Hommes, Ecpat en Free a Girl hebben de handen ineen geslagen en zijn een heel goede, gedegen campagne gestart om mannen te informeren over de toename van ‘sekswerkers’  rond dit soort evenementen en dat je grote kans hebt tegen een te jong meisje aan te lopen uit de sloppenwijken, terwijl je misschien denkt dat ze meerderjarig is en je haar geheel toevallig met je dronken kop in een kroeg tegenkomt. Nope, deze arme schapen lopen daar doelbewust. Kortom: kinderseks ligt op de loer.

In Brazilië is dat trouwens niet ongewoon, zo worden er 250 duizend kinderen per jaar in dat enorme land seksueel uitgebuit.

Het Hollandse gezicht van de grootscheepse campagne tegen kinderprostitie is John de Wolf. Don’t look away. Meld kinderprostitutie, ook als je daar bent. Het gaat meestal om tienermeisjes. Dat is de nette insteek, maar ondertussen wordt natuurlijk ook bedoeld, dat je er zelf ook niet in moet trappen.

Er komt een reclamecampagne, er zullen filmpjes in de vliegtuigen vertoond worden, en in het land zelf zullen folders liggen in taxi’s, hotels, voetbalstadions en kroegen. En zie je ter plekke iets verdachts, vraagt men je daar te bellen met +55100, of via www.meldkindermisbruik.nl. Bij het stationticket zit ook een boekje met alles over kinderprostitutie.

Een honderdtal hotels heeft inmiddels een convenant getekend die hen verplicht een verdachte hotelgast, een man die met een te jonge vrouw binnenkomt, de toegang te weigeren. (hmmm..helpt dat? dan gaan ze ‘ het’  ergens anders doen?). Voor minder dan vijf dollar heb je zo’n kind.

Heel goed wat Plan deed is die jonge sekswerkers in die periode een baan aanbieden als steward. Zo zijn er nu 150 geholpen, een druppel op een gloeiende plaat, maar wel een heel goede actie.

Blijf met je tengels van kinderen af.

In Nederland is de algemeen directeur van hannah heel actief via Free a Girl. Elk jaar laat zij zich een etmaal opsluiten in een hokje ter grote van een bezemkast, ofwel peeskamertje waarin kansarme meisjes gedwongen worden tot seks met mannen. De meer dan 300 huidcoaches in Nederland zamelen ook elk jaar geld in. Je leest er hier meer over.

Lees ook