Vluchtige stoffen in de adem kunnen aanwijzing zijn

02:29 - 01:29
luistertijd 02:29 - leestijd 01:29

Op dit moment wordt borstkanker onderzocht door middel van mammografie. Bij mammografie wordt een afbeelding van de borstklier verkregen met behulp van röntgenstraling.

Mammografie is pijnlijk en schadelijk

Met een mammografie kunnen tumoren en cysten in de borstklier gevonden worden. Een nadeel aan deze manier van onderzoeken is dat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen goed- en kwaadaardige tumoren. Ook kan röntgenstraling schadelijke gevolgen hebben. Tot slot vinden heel veel vrouwen mammografie heel vervelend en pijnlijk.

De Breath Test is een ademtest die als alternatief zou kunnen dienen voor de huidige manier van screenen op borstkanker. De test is ontwikkeld door wetenschappers van het Amerikaanse Menssana Research.

Vluchtige stoffen in je adem

De Breath Test is gebaseerd op het meten van zogenoemde vluchtige organische stoffen in uitademingslucht en kan in 6 minuten aantonen of iemand borstkanker en/of een abnormale mammogram heeft.

Het onderzoek

Wetenschappers onderzochten de ademtest bij 244 vrouwelijke deelneemsters. Van die 244 deelneemsters ondergingen 130 vrouwen een screeningsmammogram, waarvan 93 met een normaal resultaat en 37 hadden een afwijkende scan. Bij 114 vrouwen werd een weefselbiopt van een tumor genomen, daarvan hadden er 35 borstkanker en 79 een goedaardige tumor.

Allen deden vervolgens de ademtest die gebaseerd is op het meten van zogenoemde vluchtige organische stoffen in uitademingslucht. Wat blijkt? Vrouwen met borstkanker produceren een ander profiel van deze stoffen dan gezonde vrouwen. De ontwikkelde ademtest bleek voor het eerst in staat om daadwerkelijk deze profielen van elkaar te onderscheiden.

Behoorlijk zorgvuldige uitkomst

“Met bijna honderd procent zekerheid was de test in staat om borstkanker uit te sluiten. Gezonde deelneemsters hadden in bijna alle gevallen een normale ademtest”, aldus professor Philippe Lambin, hoogleraar radiotherapie in Maastricht.

“De test sloot tevens een afwijkend mammogram bij deze vrouwen uit. Daarmee kan een dergelijk belastend onderzoek bij deze groep vrouwen in de toekomst zeer waarschijnlijk achterwege blijven”, vervolgt hij.

In het geval van een positieve ademtest werd in bijna tachtig procent van de gevallen ook borstkanker herkend. Bij een positieve ademtest zullen er aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan ter bevestiging of uitsluiting van borstkanker.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Bekijk dan onderstaand filmpje van Pink Ribbon. Hierin verteltonderzoekster Ann Claessens over hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

http://www.youtube.com/watch?v=dEWq-NlL5tQ

Lees ook