Beschadigd of droog haar Fijn haar Haar Haartrends Inspire 5

Waarom wordt mijn haar niet langer?

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

De een krijgt haar tot op d’r billen, bij de ander wordt het hooguit schouderlang….

haargroeiWaarom wordt mijn haar niet langer? Vrouwen laten hun haar groeien en op een gegeven moment stopt de haargroei. Dit is een klacht van heel veel vrouwen. Dit is wat het is. Hoe dat kan? Hans Diks zet de feiten op een rij:

De haargroei in fasen

 • Een haargroeicyclus kent 3 fasen.
 • Fase 1 is de groeifase. (Anageen). Dit duurt 2 tot 6 jaar.
 • Fase 2 is de uitval fase (Catageen). Dit duurt 2 tot 4 weken.
 • Fase 3 is de rustfase (Telogeen). Dit duurt 2 tot 4 maanden.
 • Daarna begint fase 1 weer.
 • Fase 1-2 en 3 samen is de haargroeicyclus.
 • Opeenvolgende haargroei cycli kunnen van 2 tot 6 jaar duren.
 • Haren groeien ongeveer 1 cm per maand.

Hoe lang wordt mijn haar?

Laten we er nu eens van uitgaan dat jij zo gelukkig bent dat jij gedurende 6 jaren haargroeicycli hebt. Dat betekent dat dan jouw haarlengte kan worden: 6 jaar x 12 cm per jaar = 72 centimeter.

Nu een voorbeeld van een vrouw met pech. Haar haargroeicycli duren maar 2 jaar. In dat geval kan dat haar 2 jaar x 12 cm. per jaar = 24 centimeter.

hoe lang wordt mijn haar

Voor meer informatie over haar en haargroei ga naar Wikipedia.

Deze informatie wordt je aangeboden door Hans J.Diks, journalist en oprichter van het haarnieuwsplatform Haarproblemen.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

10 reacties

 • Bedankt voor je extra uitleg Els! Wist trouwens zelf niet eens dat bij vrouwen het okselhaar minder wordt bij het ouder worden. In mijn geval zeer welkom hahaha, en die baard…die heb ik al jaren helaas, gaat regelmatig de epilady langs:-)

 • Volgens mij staat er een foutje in het artikel. De Catagene fase is niet de uitval fase, maar de overgangsfase. In deze fase bereidt de haarfollikel zich voor op de rustfase, de follikel krimpt tot ongeveer 1/6 deel van zijn oorspronkelijke grootte. Na de rustfase, wordt de haar door de nieuwe haar omhoog gewipt en valt dus uit.

  Adjena Prins: Je haar groeit idd sneller als je jonger bent. De celdeling gaat sneller (4 weken en bij ouder worden loopt dat naar de 6 weken), doorbloeding ligt hoger, dus meer voedingsstoffen om te kunnen groeien.

  Simone van den Bos: Iedere haar kent een haargroeifase. Alleen het gebied waar de haar zich bevindt bepaald bijvoorbeeld de groeifase, en dus de lengte van de haar. Dat we haren krijgen of verdwijnen op plekken waar we het niet willen heeft te maken met de hormonen. Bij de overgang krijgen de mannelijke hormonen de overhand en verdwijnt bij vrouwen bijvoorbeeld het okselhaar en pubishaar. En helaas ook meer haargroei in het gezicht (vellusbeharing op de wangen, of de wat stuggere haren op de bovenlip en de kin)

 • Er staat volgens mij een klein foutje in de tekst. De Catagene fase is niet de uitval fase, maar de overgangs fase. In deze fase bereidt de haar follikel zich voor op de rustfase en krimpt tot ongeveer 1/6 deel van zijn oorspronkelijke grootte. Na de rustfase wordt de haar door de nieuwe onderliggende haar naar boven gewipt en valt daardoor uit.
  Simone van den Bos: overal op het lichaam geldt deze haargroeicyclus. Per gebied verschilt wel de actieve groeifase en is die van hoofdhaar logischerwijs het langst. Dat er met de overgang meer haargroei is bij vrouwen is puur een hormonale kwestie. We verliezen haren bij de oksels en pubis streek, maar krijgen er idd op plekken haren bij waar we het liever niet hebben.

  Andjena Prins: als je jonger bent groeit haar idd sneller. Je celdeling gaat sneller (doorbloeding is beter, dus meer voedingsstoffen voor de cellen) . Als we jong zijn hebben we een celvernieuwing van ongeveer 4 weken, naarmate we ouder worden gaat dit naar de 6 weken.

 • Toch even interessante materie over de haargroei; geldt hiervoor hetzelfde op andere delen van het lichaam? Ik merk vaak dat vrouwen zeker tegen of in de overgang alleen maar meer last krijgen van haargroei. Oneerlijk verdeeld; op de ene plek te weinig en op de andere weer teveel!

 • Heb t idee dat mijn haren veel sneller groeien! Na 1,5-2 jaar gaat er 30 cm af en dat doneer ik aan stichting haarwensen!

 • Ik heb het idee dat bij mij als kind het haar veel sneller groeide, ik had toen haren tot op mijn billen. Nu merk ik de laatste paar jaren echt op dat het veel langzamer gaat…jammer is dat! Hoewel ik niets te klagen heb met de lengte van mijn haar, zou ik het toch graag weer heel lang willen…het staat zo vrouwelijk dan.

 • Ja dacht ook meteen aan Rona. Ik zit er denk ik tussenin, 72 cm ga ik nooit halen

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.