En hoe maak je verbrokkelde poeder weer heel?

02:08 - 01:17
luistertijd 02:08 - leestijd 01:17

Onlangs was er een discussie onder consumenten die een beautybox hadden ontvangen met naar hun idee oude oogschaduws. De vraag rees meteen: hoe lang is oogschaduw houdbaar?

We legden het voor aan ons eigen test annex expert team, en dit kwam eruit:

Geen water, dus langhoudbaar

Gerti: Poederoogschaduw is een droog product, er zit geen water/vocht in, dus er is weinig risico ten aanzien van bacteriegroei. Oogschaduw kan natuurlijk wel uitdrogen en verkruimelen. Ook dat kun je weer herstellen.

Brokken herstellen met alcohol

Anja: Het herstellen van gebrokkelde poederoogschaduw doe je met behulp van alcohol. Je doet er een paar druppels en met een muntje en een tissue druk je de poeder weer aan. Alcohol verdampt, de eventuele bacteriën zijn gedood, het potje is weer te gebruiken!

Houdbaarheid is fictief, een wetgeving

Maxim: Waarschijnlijk is het net zo’n verhaal als met zout. Zout lag decennia of zelfs honderden jaren ergens onder de zon lekker te liggen, tot het in het potje terecht kwam. En nu is het maar beperkt houdbaar (wel een aantal jaren), gewoon omdat de houdbaarheidsdatum bij wet verplicht is. Ik denk dat het per samenstelling van de oogschaduw kan verschillen, maar wanneer het alleen uit geperste minerale pigmenten bestaat, is het ook eindeloos houdbaar. Maar ja… er moeten wel richtlijnen zijn volgens de wet…

Opfrissen met alcohol

Yvonne: De tip van Anja om gebroken oogschaduw met alcohol tot een papje te maken en aan te drukken werkt perfect, en het ontsmet meteen. Verder haal ik altijd na een tijdje even doekje met alcohol over het bovenste laagje zodat de oogschaduw weer fris is. Zeker als ik de oogschaduw op meerdere mensen gebruik als visagist. Ik heb nog ergens een doosje van Mary Quant liggen, al dertig jaar oud, kun je nog steeds gebruiken.

Intuitie

Rona: Zoals gebruikelijk ga ik op mijn gevoel af. Op een gegeven moment kijk ik er naar en denk ik…weg ermee.

Lees ook