De Hollandse boerenkool bereikt hoogtepunt in US

06:06 - 03:40
luistertijd 06:06 - leestijd 03:40

Boerenkool lost alle problemen des levens op

De goede oude boerenkool  (kale – op z’n Engels) is momenteel – vooral in de Verenigde Staten – hét trendy supervoedsel. Boerenkool zou je leven veranderen.

Je leeft langer als je het eet, je wordt er mooier van en, als je de jubelende berichten moet geloven, krijg je er ook een beter baan en een leukere minnaar door.

Het gerucht gaat zelfs dat je beter met je schoonmoeder kunt opschieten als je maar vaak boerenkool eet. Boerenkool lost, kortom, alle problemen in het leven op.

De superfoods hype

Overdreven? Ja, natuurlijk. Toch berichten de diverse media in de Verenigde Staten het laatste anderhalf jaar tamelijk jubelend over de gezonde kwaliteiten van boerenkool en andere supergezonde voedingsmiddelen. Daardoor slaan consumenten deze voedingsmiddelen massaal in. Nou is boerenkool erg lekker – het ligt al sinds mensenheugenis op de Nederlandse bordjes – maar je kunt ook overdrijven. Wil je gezond blijven, dan is alleen boerenkool natuurlijk niet de oplossing. Wat je moet doen is oppassen dat je niet teveel last van stress hebt, regelmatig bewegen en gezond en afwisselend eten  – veel fruit, groente, granen, magere proteïnen en gezonde vetten.

Overdrijf niet zo

Toch blijken mensen heel gevoelig te zijn voor nieuws over steeds weer nieuw en hip ‘supervoedsel’. Ze hopen blijkbaar dat het eten van dat voedsel al hun ongezonde gewoontes in één klap compenseert. En dus gaan ze nu massaal aan de boerenkool en hopen op een wonder. Wat ze beter zouden kunnen doen is simpelweg gezond eten. Het meest ‘supervoedsel’ ligt al gewoon in de koelkast of staat standaard in het keukenkastje. Het is misschien niet hip en trendy, maar het is wél gezond. En lekker. Een paar tips:

In plaats van boerenkool: spinazie!

Een portie boerenkool bevat 76 procent van de dagelijkse behoefte aan bètacaroteen, 778 procent van de behoefte aan vitamine K en 49 procent van de vitamine C. Daarnaast bevat boerenkool, evenals andere koolsoorten, sulforafaan, een stof dat bepaalde soorten kanker helpt voorkomen.

Spinazie is minstens zo gezond. Een portie bevat 52 procent van de dagelijkse behoefte  aan bètacaroteen, 460 procent van de behoefte aan vitamine K en 34 procent van de behoefte aan vitamine C. Daarnaast bevat het 21 procent ijzer en 15 procent vitamine B6. Er zitten ook bepaalde glycolipiden in die de groei van tumoren tegengaan en zo kanker kunnen helpen voorkomen.

In plaats van kokosolie: olijfolie!

Kokosolie wordt nu ook gezien als ‘supervoedsel’ en wordt de laatste tijd steeds populairder. Kokosolie bevat veel verzadigd vet, oxideert niet snel en is daardoor lang houdbaar. Het bevat laurinezuur, een triacylglycerol die goed voor de gezondheid is. Uit een onderzoek blijkt tevens dat kokosolie er voor kan zorgen dat de tailleomtrek kleiner kan worden door het nuttigen van kokosolie.

Olijfolie bevat meer onverzadigde vetzuren dan andere soorten olie. Het helpt het slechte cholesterol te verlagen, waardoor de kans op een hartkwaal wordt verminderd. Daarnaast verlaagt het de kans op diverse soorten kanker, waaronder borst- en darmkanker. Olijfolie is een vast onderdeel van het Mediterrane dieet, dat door de meeste deskundigen gezien wordt als het gezondst dieet ter wereld.

In plaats van goji bessen: blauwe bessen

Goji bessen worden al eeuwenlang gebruikt door de Chinezen om tal van medische problemen op te lossen. Ze zitten vol vitamine C en E en bevatten daarnaast veel bètacaroteen en lycopeen. Ze beschermen tegen vrije radicalen en je voelt je prettig na het eten van een portie goji bessen.

Een portie blauwe bessen bevat een kwart van de dagelijkse behoefte aan mangaan, een mineraal dat energie geeft. Daarnaast bevat een portie ongeveer vier gram aan vezels, 36 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine K en 25 procent van de behoefte aan vitamine C. Het regelmatig eten van blauwe bessen verbetert de motoriek en helpt in het voorkomen van kanker, diabetes en hartkwalen.

In plaats van chiazaad: noten

De populariteit van deze zaden komt omdat er grote hoeveelheden omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen in zitten. Chiazaad kan de gezondheid verbeteren omdat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert, het cholesterol verlaagt en veel energie geeft. Het zaad kan wel de werking van bloedverdunners en medicijnen tegen hoge bloeddruk verstoren. Ze hebben een nootachtige smaak en zijn lekker in yoghurt en salades. Je kunt ze ook malen en door de bloem mengen als je gaat bakken.

Noten zitten vol gezonde vetten en zorgen voor een langer leven. Regelmatig een portie noten eten verlaagt de kans op een cardiovasculaire kwaal, vermindert de klachten bij mensen die aan diabetes lijden en verlaagd het cholesterol. Walnoten bevatten bovendien veel omega-3 en kunnen borstkanker voorkomen.

In plaats van boekweit: haver

Boekweit bevat geen gluten, veel proteïne en is fantastisch voor de spijsvertering. Het bevat ook veel rutine, een flavonoïde die trombose helpt voorkomen. Daarnaast stabiliseert het de bloedsuikerspiegel en kan zo diabetes helpen voorkomen.

Haver is zeer goed voor het hart omdat het helpt cholesterol te verlagen. Daarnaast bevat het heel veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering en helpt als je gewicht wil verliezen.  In haver zit veel lignaan, een stof die beschermt tegen borstkanker en andere door hormonen beïnvloedde kankers.

Al deze voedingsmiddelen zijn gezonde en waardevolle onderdelen van je dieet. Ze zijn daarnaast goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Boerenkool, kokosolie, chiazaad en boekweit zijn heel gezond, maar ze zijn niet de enige gezonde voedingsmiddelen. Er wordt alleen nu meer over ze geschreven.

Lees ook dit artikel met de feiten van het Voedingscentrum dat vandaag in het NRC staat.

Bekijk ook deze video, heel vermakelijk:

 

 

Lees ook