‘Zo lang ik leef, wil ik er goed uitzien.’

04:53 - 02:55
luistertijd 04:53 - leestijd 02:55

Ria is een echte levensgenietster. Ze vertoeft graag in zonnige landen waar je ook lekker ’s zomers gekleed kunt lopen. Ze is dol op hemdjes. Tot haar grote spijt kreeg ze een aantal jaar geleden kanker, waarvoor ze bestraald moest worden en chemotherapie kreeg. Ook moest ze meer lichaamsgewicht krijgen. Ze kwam bijna tien kilo aan.

Nu ze genezen is, en weer af mocht vallen, kwam ze tot de ontdekking dat haar bovenarmen nogal verslapt waren. Sporten hielp niet. Ze besloot de huid te laten liften. Vooral om van het slappe weefsel af te zijn, de zg. kipfiletjes.

Dat ze na deze ingreep littekens zou houden, wist ze en nam ze voor lief. De behoefte aan strakkere armen was vele malen groter dan het zicht van littekens. Voor Ria maakt deze ingreep onderdeel uit van haar allesomvattende behoefte om zich lekker op te knappen, na zo’n moeilijke tijd.

Bekijk in deze film hoe de operatie gaat en wat het eerste resultaat erna is. Omdat het natuurlijk best een ingrijpende ingreep is, hebben we Frank Niessen nog om extra toelichting gevraagd. Wanneer besluit je tot een dergelijke ingreep, en waar moet je rekening mee houden?

Frank Niessen:

‘De voordelen van een bovenarm lift zijn dat je bij staan en lopen de hangende huid niet meer ziet. Ook shirtjes met korte mouwen staan flatteuzer. Bovendien ben je van het fladderende gevoel van je bovenarmen af. Er zit ook geen overtollige huid meer in de weg bij de oksels.

Frank NiessenHet nadeel is dat je er wel een groot litteken aan overhoudt, dat je kunt zien wanneer je je armen naar buiten draait. Ook bestaat het risico van een verdikt litteken. Dit is eventueel te behandelen met siliconen materiaal en met corticosteroïden injecties, maar ook met een tweede correctie van het litteken.

Na de eerste ingreep staat de huid het strakst. Je probeert dat als chirurg natuurlijk te voorkomen, maar door beweging kan er soms extra rek optreden van de huid rond het litteken en dan worden de littekens wat breder en soms ook wat dikker.

Ik adviseer een bovenarmlift te doen wanneer patiënten zich storen aan het grote verschil in volume van boven- en onderarm. Het is belangrijk dat de patiënt geen overgewicht (meer) heeft, want dan wordt het resultaat minder fraai.’

Natuurlijk waren wij zeer benieuwd hoe het met Ria was, nu bijna een half jaar na deze toch pittige ingreep. We zochten haar thuis op.

Ria:

‘De operatie viel me mee. Ik heb een hoge pijngrens. Ik moest natuurlijk voorzichtig zijn. Armen omhoog doen, dingen pakken…Na een week gingen de pleisters eraf en toen schrokik wel van de littekens. Volgens de arts zag het er goed uit. Maar toen ik in de mooie nadagen van de zomer in de tram stond met blote armen zag ik een meisje verschrikt kijken. Ik heb daarom de eerste weken besloten om huidkleurige pleisters te dragen.

Ik ben heel tevreden met het resultaat. Mijn armen zijn weer mooi strak. Doordat ik zo bruin ben, vallen de littekens ook nauwelijks op. Ik de train de hele dag door thuis met gewichtjes en twee keer in de week ga ik naar een vrouwen sportclubje. Ik hou van een mooie schouderlijn en strakke biceps.

Kijk, ik heb natuurlijk longkanker gehad. Ik ben genezen, maar het kan altijd weer terugkomen. Laten we reëel zijn. En zo lang ik leef, wil ik er zo goed mogelijk uitzien. Ik houd van reizen en van de zon. Ik heb het ook vrij snel warm, dus ik loop graag luchtig gekleed. Ik zie mijn littekens niet meer. Soms wel, maar nu horen ze bij mij.

Wat ik vele malen erger vind, is mijn pruik. Mijn haar is zo slecht geworden na de chemo’s. Elke dag de pruik op en af zetten en dan je zelf zien. Dat went  gewoon niet. Dat is pas confronterend….’

 

Frank Niessen staat bekend als een zeer vakkundige chirurg, die eerlijke uitleg en goede  voorlichting geeft. ‘Het allerbelangrijkste is dat een patiënt het gevoel heeft, bij jou in veilige handen te zijn.’

Hij werkt als plastisch chirurg en staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en als plastisch chirurg in zijn eigen kliniek, het Mittsu Institute in Amsterdam.

Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Lees ook