Gewoon weer normaal gaan eten betekent echt afkicken

05:49 - 03:29
luistertijd 05:49 - leestijd 03:29

Zit dik worden tussen je oren? Bij een grote groep vrouwen wel. Het bevrijden van opgekropte emoties én weer gewoon gaan eten kan helpen voor een stabiel gewicht.

Diëten is passé, het is gevaarlijk omdat het de stofwisseling en de spijsvertering in de war brengt en vreetbuien bevordert, waardoor je alleen maar dikker wordt en dat is ook weer een risico voor hart en bloedvaten. Het gaat om een gewicht dat van nature bij jou past en om gezond en voedzaam eten om vreetbuien tegen te gaan. Uit onderzoeken blijkt dat ruim 40% van de vrouwen met overgewicht emotionele eters zijn. Eten biedt troost, dus neem je er maar veel van om jezelf weer een beetje geborgen te voelen.

Dieet als masker

Met eten kun je proberen je emoties in bedwang te houden. Dieten is dan een masker dat helpt om niet naar de werkelijke oorzaak van het eetprobleem te hoeven kijken. Deze vrouwen volgen geen dieet, ze zijn hun dieet en daarmee zeggen ze indirect: ik heb mezelf onder controle. Maar in werkelijkheid hebben ze dat totaal niet. Er is een gebrek aan zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfbescherming.

Stress en eenzaamheid

Er wordt vaak gezegd dat de ‘dieet-hooked’ teveel aandacht aan anderen besteden en te weinig aan wat zij zelf diep van binnen willen, wat goed is voor hen persoonlijk. Vaak zeggen deskundigen dat hier emotionele trauma’s uit de jonge jaren debet aan zijn: incest of verwaarlozing, maar ook een moeder die zelf altijd op dieet was, blijkt een slecht voorbeeld. Ook stress en eenzaamheid zijn triggerpoints om te gaan eten. Vooral moeders met heel kleine kinderen en werkende moeders kunnen hier aan ten prooi vallen.

Hongerig door adrenaline

Door stress wordt adrenaline maar ook extra insuline aangemaakt waardoor je een hongerig, knagerig gevoel in je maag krijgt. Je neemt geen tijd om goed te eten, je gaat snaaien om de onrust weg te nemen. Eenzame singles die ‘s avonds na het werk in een leeg huis komen, snaaien hun gemis aan geborgenheid en gezelligheid weg. Koken ho maar, de kaasjes en wijntjes komen op tafel.

De ‘klik’

Nu zou je toch denken dat vrouwen die al jaren diëten heel ervaringsdeskundig zijn geworden: ze weten alles van gezonde en ongezonde voeding en kennen hun eigen snaaipatroon. Waarom lukt het ze niet het tij te keren?

De oplossing ligt bij de geheimzinnige ‘klik’, het ware moment van inzicht dat je eindelijk 100% doet begrijpen en dan ook besluiten om het roer om te gooien en dat gebeurt vaak pas nadat je erachter bent welke emoties schuil gaan achter je eetpatroon.

Leren voelen

Eten wordt gebruikt om niet te voelen, dus als je weer leert te voelen, te accepteren dat je niet perfect bent, dat je een verdriet hebt en dat jij de enige bent die goed voor jou kan zorgen, kun je die beslissing nemen. Diëtisten erkennen dit klik-moment, maar benadrukken ook dat er niet altijd ernstige emotionele problemen achter schuil hoeven te gaan.

Troost-eten is een reflex

Vrouwen snaaien over het algemeen al als ze even niet lekker in hun vel zitten omdat er een ruzie met man, kinderen, vriendin of familie is. Troost-eten is zo’n normale reflex. Voor een baby is een flesje melk niet alleen voeding maar ook aandacht en liefde, daar begint het al mee. Daarom kan het benoemen van de achterliggende emoties heel lastig zijn, ze zijn diep ingesleten. Maar je moet er ook naar durven kijken. Veel mensen vinden de stap naar de psycholoog te groot en houden de oplossing voor hun overgewicht daarom bewust of onbewust tegen.’

Oerinstinct

Overgewicht is ook het gevolg van het diëten zelf: hongeren lokt vreetbuien uit! Uiteindelijk is het niet jouw wil, maar het oerinstinct van je lichaam dat regeert. Het dwingt je te eten als het bijvoorbeeld te weinig koolhydraten binnen krijgt door een dieet – zo ontstaat dus die vreetbui – en het voorkomt dat je tijdens een dieet nog meer afvalt dan gewenst is, om te kunnen blijven functioneren: daardoor val je dus op een gegeven moment niet meer af, hoe weinig je ook eet.

Inzicht

Die zo belangrijke ‘klik’ bestaat ook niet alleen uit het herkennen van de emoties, maar ook uit het inzien dat diëten niet werkt. Wil je terug naar een normaal gewicht, moet je weer normaal leren eten en dat kunnen de meeste die-hard diëters niet meer, ze zijn er bang voor geworden. Deskundigen zijn van mening dat deze vrouwen denken dat juist de gezonde voedingsmiddelen zoals bruinbrood en aardappels alleen maar dikmakers zijn, maar ‘ze eten wel pakjes crackers waarin net zoveel calorieën zitten maar géén voedingswaarde, waardoor de trek binnen no time weer terug is’.

De lol van het koken

Of er wordt een een pak ongezoet appelsap per dag leeg gedronken, niet wetende dat er wel een kilo fruit in verwerkt is. Het wordt je natuurlijk ook niet makkelijk gemaakt. De supermarkten staan vol ongezonde voedingsmiddelen die zijn bewerkt met geraffineerde suikers, verkeerde en teveel vetten, teveel zout en te weinig vezels, vitaminen en mineralen. Producten uit de volle grond hebben een langere bereidingstijd. Je moet koken echt weer leuk gaan vinden. Het gaat om het vinden van een nieuwe, gezonde levensstijl, niet meer om tijdelijke symptoombestrijding.

Lees ook