Handige tips bij het kopen!

05:22 - 03:13
luistertijd 05:22 - leestijd 03:13

Wanneer ben je aan een leesbril toe, en waar moet je op letten bij de aanschaf? Deze antwoorden geven je alvast een heldere kijk op de kwestie.

Wanneer ben je toe aan een leesbril?

Als je bij het lezen ’s avonds de letters op de pagina ziet dansen en denkt dat er te weinig licht in de kamer is. Als je een krant of boek verder van je af moet gaan houden of als je na een half uur lezen al vermoeide ogen hebt. Meestal krijg je deze signalen tussen je 40ste en 50ste jaar.

Hoeveel soorten leesbrillen zijn er?

Er zijn vier variaties:

Welke soort leesbril is het meest handig in dagelijks gebruik?

Als je alleen leesondersteuning nodig hebt, is de halve bril het handigst omdat je er makkelijk overheen kunt kijken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een leesbril?

De juiste sterkte

De glazen mogen niet te sterk zijn, dus te krap zijn opgemeten, omdat je dan niet even snel van dichtbij naar veraf kunt lezen. Is dit wel het geval, dan zul je het leesgerei altijd redelijk dichtbij moeten houden. Het gevolg hiervan is dat je een krant bijvoorbeeld dan ook in gedeelten moet lezen en een kop en inhoud niet tegelijkertijd kunt bekijken. Je mist het overzicht.

Flexibel montuur

Let verder op het gewicht en de vorm van het montuur, het moet lekker zitten, goed over de neus glijden en makkelijk van je gezicht te halen zijn met één hand. Het klinkt technisch, maar de neusbrug moet iets hoger liggen dan de glazen, zodat de bril makkelijk naar beneden glijdt. Je moet er immers ook overheen kunnen kijken. Ook de flexibiliteit van de scharnieren is belangrijk. Een leesbril zet je veel op en af en dat moet je ook met een hand kunnen doen.

Gewenning hooguit een week

Als je bril na een week nog niet lekker ‘kijkt’, dan klopt er meestal iets niet in de meting. Teruggaan dus. Tenzij je zulke sterke glazen hebt, dan langere gewenning nodig is.

Wat is het verschil tussen dure en goedkope leesbrillen?

Scherpte

Een goedkope bril is bijvoorbeeld het standaard kunststof brilletje dat je bij de drogisterij-discounter koopt voor een paar euro. In de glazen van deze brillen is geen rekening gehouden met de stand van jouw pupillen. Deze brillen hebben een standaard focuspunt, waardoor de kans groot is dat je niet door het centrum van de glazen kijkt. Hierdoor zie je bijna altijd alles enigszins vertekend. Je kunt er hoofdpijn van krijgen en als je ogen wennen aan die bril kan dat leiden tot een oogafwijking die er eerst niet was.

Kunststof of hoorn?

Verder zit er natuurlijk verschil in de materialen. Een handgemaakt montuur van buffelhoorn kost rond de €500, een montuur van flexibel en lichtgewicht titanium kost ca. € 100,-, een kunststof montuur is al verkrijgbaar vanaf €40 of nog goedkoper.

Dun of dik glas?

Geslepen glazen van kunststof die ook ontspiegeld zijn en gehard tegen krassen zijn er gemiddeld vanaf €80 per lens, van glas zijn ze weer goedkoper omdat glas makkelijker te slijpen is. Ook aan de wijze van slijpen hangt een prijskaartje. Dikke glazen kunnen aan de zijkanten vertekenen, maar zijn goedkoper. Je kunt ook een zogeheten a-sferische glazen nemen die heel dun geslepen kunnen worden en ook nog nauwelijks vertekening geven.

Kun je je ogen beter bij de oogarts of bij de opticien laten opmeten?

Natuurlijk kun je het bij de oogarts laten doen, maar deze specialist verwijst uit tijdgebrek steeds vaker door naar een optometrist. Je kunt dus ook zelf naar een opticien gaan waar een HBO-opgeleide optometrist werkzaam is. Vraag hiernaar in de winkel, het is je beste garantie voor een vakkundige oogmeting.

Welk type bril past bij mijn gezicht?

Bij een lang gezicht past een smaller, langwerpig glas dat het gezicht breder maakt. Een vierkant model staat goed op een ronder en voller gezicht. Een rond model staat goed op een vierkant gezicht. De meeste mensen kiezen ongeacht hun gezichtsvorm voor een rond of ovaal model, omdat een leesbril het uiterlijk toch al zo streng kan maken. Let erop dat je niet een te klein montuur kiest. Een beperkt gezichtsveld gaat irriteren tijdens het lezen.

Lees ook