Raw skincare is leuk, maar het moet wel lekker zijn...

07:09 - 04:17
luistertijd 07:09 - leestijd 04:17

achsaDr. Alkaitis is een 100% natuurlijk merk dat ook het predikaat rauw draagt: bij de bereiding worden de ingrediënten nauwelijks verhit. Het merk brengt een serie producten op de markt, waaronder crèmes, maskers en een door Dr. Alkaitis gepatenteerde facial die ik onlangs voor BeautyJournaal mocht testen.

De meest recente lijn producten bevat onder meer de Organic Nourishing Treatment Oil, de Organic Day Cream en de Organic Eye Cream. Alle drie de producten heb ik een aantal weken getest.

Claims: eetbaar!

Het merk gebruikt uitsluitend natuurlijke ingrediënten die stuk voor stuk eetbaar zijn. Dat wil niet zeggen dat ze lekker zijn, wel dat ze zo puur en hoog van kwaliteit zijn, dat je ze op kunt eten. De slogan van het merk is niet voor niets ‘If you can’t eat it, don’t put it on your skin’.

Het idee daarachter is dat cosmetica net zo gezond moet zijn als voedsel: chemische toevoegingen, conserveermiddelen etc. komen via de huid namelijk ook in je lichaam terecht. Je zou die (volgens deze theorie) niet moeten eten en dus ook niet via de huid binnen krijgen. Verder zijn de producten ‘rauw’: bij de productie zijn de ingrediënten niet boven de 40 graden verhit.

Gebruik van de gehele plant

Alles wordt in het laboratorium zelf gemaakt en er wordt alleen met ‘levende’ ingrediënten gewerkt. Dat houdt in dat de hele plant wordt gebruikt en geen ‘plant-derived’ ingrediënten waarbij alleen het werkzame ingrediënt uit een plant gehaald wordt.

Voor de verschillende huidtypen bestaan geen aparte lijnen; ieder product is voor elke huid geschikt. Wel geeft Dr. Alkaitis per huidtype aan hoe je de producten zou moeten combineren voor een optimale verzorging.

Het idee achter Dr. Alkaitis cosmetica is dat er gebruik gemaakt wordt van de wijsheid van de huid zelf die uit de producten de stoffen kan halen die hij nodig heeft. Claim van het merk is dat wie regelmatig de producten gebruikt zijn of haar huid sterk en gezond – en dus mooi – zou maken en houden.

Uiterlijk

De producten zitten in kunststoffen flacons met pompsysteem, praktisch en hygiënisch. De verpakking doet zowel wetenschappelijk als luxueus aan.

1. Organic Nourishing Treatment Oil

Claim

dagelijks gebruik zou de elasticiteit van de huid verbeteren, beschermen tegen invloeden uit het milieu en schade aan de huid herstellen. Actieve ingrediënten zijn onder meer koudgeperste jojojba-olie, Sint Janskruid, rozenbottelzaadolie, Indiase gember, kurkuma en witte sandelhout.

Conclusie

De olie bevalt prima. Het product heeft een prettige dikte. Cosmetische olie is soms te dik of juist te droog om goed in te trekken, deze is precies goed. De bloemige geur is licht en bescheiden. De olie smeert fijn uit, trekt goed in en maakt de huid zacht en soepel. Het huidgevoel is heerlijk; de olie voelt fluweelachtig aan bij het smeren.

De olie verzorgt en geeft een mooie glans op het gezicht, ook de lichaamshuid wordt goed gevoed: de huid voelt zacht aan en ziet er stralend uit. Ik gebruik hem zowel voor mijn lichaams- als mijn gezichtshuid, als serum onder dagcrème, of als treat wanneer mijn huid extra droog aanvoelt. Hoewel ik dat zelf niet getest heb, moet de olie ook voor gebruik op haar en hoofdhuid geschikt zijn. De olie heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept; ook was hij Marie Claire June 2008 Editors Choice.

achsa22. Organic Day Cream

De claim bevat ‘levende’ anti-oxidanten die schade uit het milieu op de huid voorkomt en herstelt. Ingrediënten zijn onder meer natuurlijke vitamine E en C, echinacea, Sint Janskruid, shea butter, extract van citruszaad en 100% pure essentiële oliën. Het idee dat je huid zelf de elementen uit een product pakt, die het nodig heeft, spreekt me aan.

De crème heeft een prijs gewonnen als Best Facial Moisturizers For Normal Skin Types bij 2010 Natural Beauty Awards by Fig+Sage. Mijn huid is vrij droog, in ieder geval buiten de T-zone, dus ik ben benieuwd wat hij bij mij gaat doen.

De Organic Day Cream is dunner van substantie dan de romige, rijke crèmes die ik meestal gebruik, dus een beetje spannend is het wel. Ik gebruik een paar druppeltjes van de Organic Nourishing Treatment Oil als basis, daarbovenop komt de crème. De crème smeert goed uit en voelt prettig aan op de huid. De geur is aards en kruidig.

Conclusie

De eerste dagen bevalt het gebruik goed: doorgaans wordt mijn huid aan het eind van de middag trekkerig en heeft het voeding nodig, nu niet. Mijn huid houdt het goed vol en krijgt pas later op de avond ‘dorst’.

Na een paar dagen lijkt dat effect ineens te stoppen en voelt mijn huid juist eerder op de dag droog aan en moet ik veel ‘bijsmeren’. Omdat dat na een paar dagen niet minder is geworden, ben ik na ongeveer een week met de crème gestopt.

Met een droge huid rondlopen, vind ik echt niet prettig. Ook de geur is naar mijn smaak iets té kruidig en aards, maar dat is een kwestie van smaak. Het idee dat je huid zelf uit de crème haalt wat hij nodig heeft, lijkt in dit geval niet op te gaan. Of had ik er soms langer mee door moeten gaan? Het wachten is (wat mij betreft) op de ervaring van iemand met een normale huid.

achsa33. Organic Eye Cream

De claim: verfrist en repareert de huid rond de ogen, vermindert donkere kringen en fijne lijntjes in dat gebied en voorkomt ‘verdere’ milieuschade. Ik vraag me af wat er met ‘verder’ wordt bedoeld, verder dan wat? Het wordt niet uitgelegd.

Ingrediënten

onder meer vitamine A, C en E, groene thee, rozenbottelzaadolie. De Organic Eye Cream, een crème met diverse prijzen op haar naam, is een fijne emulsie met een lichte geur.

achsa4Conclusie

Ik gebruik niet vaak oogcrème, maar in combinatie met de Organic Day Cream doe ik dat nu wel. De crème smeert prettig uit, ook het huidgevoel is goed. De combinatie met de dagcrème bevalt ook, de crèmes lijken bij elkaar te passen. Het droogte-effect dat ik bij de dagcrème had, treedt niet op bij de oogcrème. Wanneer ik met de dagcrème stop, stop ik echter ook met deze crème, dus het blijft bij een korte kennismaking. De reden hiervan is dat ik producten op elkaar afstem, en niet door elkaar gebruik.

Ik geef de producten uit deze test bij elkaar een 6,5.

Lees ook