Eet minder en ga naar buiten!

02:31 - 01:30
luistertijd 02:31 - leestijd 01:30

Weerstand, je kunt er niet genoeg van hebben. Maar zo lang je in de kleine kinderen zit is het dweilen met de kraan open. Ik weet er zelf alles van. Mijn ‘weerstand’ is jarenlang geen solide vesting, maar een gatenkaas geweest. Energie lekte in een constante flow weg. Bacteriën, virussen en ander gespuis zagen in mij een ideale gastvrouw. Alles wat aanwaait op crèche en school, ging  mee naar huis.

Toch ging er de afgelopen jaren aan elk ontbijt een bacteriedrankje – de goede, je weet wel – vooraf, en sloot ik af met pillen vol vitaminen en visolie. Ging ik ga eens per week naar de masseur, en als het schema even meezat ook naar de pilates- en Gyrotonicles. In de pauze sjokte ik een rondje om het kantoor. En natuurlijk  ging ik op tijd naar bed! Het moest toch voldoende zijn voor een jonge moeder, begin veertig, en met voltijds baan/eigen bedrijf?

Weerstand volgens Wikipedia

….betekent zoveel als: afweer tegen ziekteverwekkers. Bekende afweersystemen zijn je huid, de neusslijmvliezen, bacteriën op je huid, in de darmen en vagina, witte bloedcellen  en antistoffen in het bloed.

 Tips van immunoloog prof. Eric Claassen:

Duik er eens in. En ach, voordat je het gaat vragen: met mij gaat het goed. Sinds mijn dochter op de lagere school zit, en weg is uit die bacteriehaard die creche heet, ben ik ook over die al dan niet opnieuw opgedane kinderziektes heen. Nu wacht mij de overgang….een nieuwe mogelijk weerstandsondermijnende episode…

 

Lees ook