Kan eczeem jeukvrij worden?

01:39 - 00:59
luistertijd 01:39 - leestijd 00:59

Vorige week was er opwinding alom onder dermatologen (internationaal) omdat een stel wetenschappers aan het National Institute of Health in Bethesda de zg. jeuk-molecule hebben ontdekt die een rol speelt bij eczeem. Dat artikel lees je hier.

Deze molecule is ‘Nppb’  genoemd (natriuretic polypeptide b ) en het laat signalen vrij via bepaalde neuronen die jeukprikkels uit de huid registreren, en deze prikkels weer doorgeven via de ruggengraad aan het brein. De onderzoekers hebben met genetisch gemodificeerde muizen gewerkt waarin dat ‘Nppb’  niet aanwezig is. Deze muizen registreerden dan ook geen jeuk.

De mediahype was groot. Het interessant nieuws en kan leiden tot nieuwe medicijnen waarbij een van de belanrijkste randverschijnselen van eczeem wellicht uitgebannen kan worden.

Er zal nog tijd overheen gaan, omdat deze molecule meer doet dan jeuk oproepen. Het is ook betrokken bij de bloedcirculatie en -druk. Je kunt hem dus niet zomaar uitschakelen.

Onderzoek zal zich mogelijk eerst verder richten op mensen die een overdaad van de molecule aanmaken, waardoor ze ernstiger jeuk kunnen ervaren dan andere mensen. Misschien is dit al af te remmen.

We gaan er zeker meer over horen. Voorlopig zullen wij het moeten doen met onze gangbare ontstekingsremmende medicijnen en kalmerende cosmetica van ondermeer Eucerin  (denk aan het nieuwe AtoControl dat momenteel ook door een beautyJournaal testgroep wordt getest).

Hier vind je ook nog een leuk artikel over een jeukerige droge huid tijdens de menopauze en wat de invloed van hormonen daarop is.

Shop Eucerin Ato Control hier online.

 

 

Lees ook