Cosmetisch arts Annebeth Kroeskop vertelt over de ‘beauty mask’ methode...

04:44 - 02:50
luistertijd 04:44 - leestijd 02:50

8 point liftNaarmate je ouder wordt, veranderen ook je gezichtskenmerken. Zo staan de wenkbrauwen van een jonge vrouw hoog en hoekig, zijn haar lippen vol en is haar huid stevig en vol. Naarmate je ouder wordt, zullen de wenkbrauwen steeds horizontaler gaan staan, de lippen worden minder vol en na de menopauze vallen ze ook meer naar binnen en gaan wat plooien. De huid wordt slapper en verliest stevigheid.

Schoonheid en aantrekkelijkheid

Als arts doe je je best om het gezicht zoveel mogelijk te verfraaien. Dat is niet altijd even makkelijk, je doet het op die punten waarvan bewezen is dat het een mooi effect kan geven, en er ook natuurlijk uit blijft zien.

Wat maakt iemand aantrekkelijk?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat symmetrie mensen niet alleen mooier maakt, maar ook jonger en gezonder doet ogen. Ook een egale huid maakt mensen frisser, gezonder en aantrekkelijker. Uit onderzoek is ook gebleken dat men zich aangetrokken voelt tot vrouwen met volle lippen, hoge jukbeenderen, een hoog voorhoofd, een smalle kin en grote ogen.

Tekenen van vruchtbaarheid

Het heeft veel te maken met vruchtbaarheid. Hoe ouder een mens wordt, hoe minder vruchtbaar, en daarom vinden we jonge gelaatskenmerken aantrekkelijk en willen we er zelf ook graag jeugdig uit zien.

De juiste verhoudingen

Binnen deze theorie valt ook het aspect van de juiste lichaamsverhoudingen. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat vrouwen die aantrekkelijk gevonden worden, de juiste taille-heup ratio hebben, van 0,7.

Heel nieuw is dit natuurlijk niet. In de Griekse oudheid werd door geleerden als Plato al geschreven over de perfecte lichaamsverhoudingen, volgens een Gouden Ratio rekenmethode, en in de Middeleeuwen deden geleerden en kunstenaars het dunnetjes over, zoals Da Vinci met zijn beroemde tekening van het mannenlichaam in een pentagram.

Injectables: de magische punten om het gezicht te liftenDe gulden snede

De gulden snede oftewel ‘golden ratio’ is een verhouding van 1:1,618 oftewel phi. Het is terug te vinden in de natuur: veel bloemen en schelpen vertonen deze verhouding. Da Vinci beschreef de vele verschillende 1:phi verhoudingen in het menselijk lichaam. De gouden ratio is ook veel gebruikt in kunst, bij ontwerpen van gebouwen, auto’s, sculpturen en zelfs een creditcard bevat deze verhoudingen! Ook de beroemde wenkbrauw koningin Anastasia heeft haar perfecte wenkbrauw gebaseerd op de gulden snede.

Het geheim van symmetrie

Vanuit de theorie van gulden snede is ‘the beauty mask’ ontwikkeld. Dr. Stephen Marquardt, een mond- kaak- en aangezichtschirurg, bestudeerde schoonheid in verschillende culturen en kwam tot de conclusie dat er een universele schoonheidsnorm bestaat, die van de symmetrie in het gezicht. Hij ontwikkelde hierop een mathematisch masker dat op verschillende manieren toegepast kan worden.

Handig bij Photoshop

Het dient ook als leidraad voor het toepassen van injectables en bij plastische chirurgie, maar het is ook erg bruikbaar bij het fotoshoppen van gezichten.

Beautymask

annebeth3

De jukbeen-kaaklijn curve

In de theorie van de gulden snede is ook de Ogee curve opgenomen. De ogee curve is een ‘s’ vorm waarin de twee bogen zich in grootte verhouden als 1:phi.

http://www.skinmagonline.com/sg/2012/07/ideal-beauty-the-perfect-female-face-found/De Ogee curve is terug te vinden in gebouwen, in het menselijk lichaam (taille, jukbeen, lippen) maar bijvoorbeeld ook in het Coca Cola flesje.

Wanneer het jukbeen in verhouding tot de wang de Ogee curve vertoont, komt in zij-aanzicht het jukbeen net wat meer naar voren dan de wenkbrauw. Dit wordt beschouwd als een teken van jeugdigheid. Bovendien is in deze situatie het gezicht optimaal gelift en zullen neus-lippenplooien en hangende mondhoeken tot een minimum beperkt zijn. De achttienjarige Clarence Colgate (links) werd in 2012 tot Mooiste Vrouw van Engeland gekroond omdat ze de ideale gezichtsproporties had.

annebeth4

annebeth

De 8 belangrijke lift-punten in het gezicht

Vanuit al deze kennis is ook een speciale techniek ontwikkeld om injectables met een zo optimaal mogelijk resultaat toe te passen, zonder al te grote hoeveelheden te hoeven gebruiken. Het gaat om een acht (soms ook tien) punten systeem: 8 tot 10 punten in het gezicht die ertoe doen. Men gebruikt hiervoor namen als de ‘magic point’ methode, de ‘tipping point’ methode of de  ‘8 point facelift’. Het komt allemaal op hetzelde neer: het liften van het midden gezicht. Omdat dit als eerste gaat uitzakken onder invloed van de zwaartekracht, waardoor er lijnen in het gezicht komen en dus schaduwen.

 

Bekijk hieronder een video van de 8 point facelift:

Lees hier meer over onze expert Annebeth Kroeskop.

Lees ook