Keuze: het beste uit beide werelden

02:33 - 01:31
luistertijd 02:33 - leestijd 01:31

Ik let heel erg op wat ik eet. Dat moet ook wel omdat ik intolerant en allergisch ben voor vanalles, wegens ernstige spijsverteringsproblemen en een schildklieraandoening. Gluten, suiker, alcohol en koemelk moet ik absoluut vermijden.

Kritisch eten vanwege gezondheid

Daarnaast eet ik geen varkensvlees (acne) en andere granen ( bloedsuikerreacties, opgeblazen buik). Ik eet dus heel veel vers en bijna niets uit potjes, zakjes en blik, ook om zoveel mogelijk toevoegingen als smaakversterkers, suiker, kleurstoffen en conserveermiddelen te vermijden. Mijn vis, rundvlees en kip is zoveel mogelijk bio, lokaal en grasgevoerd.

Prettig leven

Vooral omdat wat het dier zelf eet uiteindelijk op jouw bord beland, daarnaast omdat ik het een prettig idee vind dat het beest een goed leven heeft gehad. Uit eten gaan kan prima en vind ik erg leuk, maar vaak lig ik daarna met buikpijn op de bank. Eten moet voor mij dus zo puur mogelijk zijn.

Skincare moet huidverbeterend zijn

Maar mijn cosmetica, wat ik op mijn gezicht en lijf smeer ? Not so much. De veel gehoorde kreet ‘als je het niet kunt eten, moet je het ook niet op je lijf smeren’ vind ik nogal kortzichtig. Er zijn veel natuurlijke stoffen die helemaal niet goed zijn voor je huid en allergische reacties kunnen geven.

Niet alles wat natuurlijk is, is zo goed

Daarnaast zijn er veel synthetische stoffen die een bewezen werking hebben en mild zijn voor de huid. De simpele aanname ‘ natuurlijk is goed, synthetisch is slecht’, is gewoon niet waar. Citrus, roos, eucalyptus, rozemarijn en  munt ruiken allemaal goddelijk, maar de etherische extracten hiervan zijn bewezen irriterend voor de huid.

Dol op fruitzuren

Stoffen als groene thee, plantaardige oliën, zoethoutextract en kamille zijn bijvoorbeeld weer wel heel heilzaam. Synthetische stoffen als retinol en peptiden en hyaluronzuur, AHA en BHA zuren, zijn tegenwoordig onmisbaar in huidverzorging die daadwerkelijk effect heeft op je huid: zoals exfoliëren, rimpels tegengaan, collageen aanmaak stimuleren.

Ik ga voor de mix

Voor mijn smeersels kies ik voor producten met een combinatie van natuurlijke werkzame stoffen ( anti-oxidanten, plantaardige oliën) met synthetische ingrediënten voor de bewezen werkzaamheid.

Mijn gezondheid is belangrijker, dan ‘groen’ alleen

Wat voor mijn voeding geldt:  wat ik eet moet mijn gezondheid – en dus uiterlijk ondersteunen en vooruit helpen, geldt ook voor mijn cosmetica. Groen of niet.

Lees ook