Groen omdat het kosten kan besparen

03:42 - 02:13
luistertijd 03:42 - leestijd 02:13

Beautyjournaal is in de maanden oktober en november groen gekleurd. Maar hoe groen ben ik eigenlijk?

In de jaren 60 bestond duurzaamheid niet

Toen ik nog groen achter de oren was, zat groen al niet in mijn systeem. Ik ben helemaal niet groen opgevoegd. In de jaren 60, begin jaren 70 kon alles. Midden jaren 70 begon ik iets mee te krijgen over milieuvervuiling, regenwouden die werden vernietigd, gaten in de ozonlaag, uitlaatgassen, et cetera.

Motivatie

Anno 2013 denk ik heel af en toe groen. De groenbak voor de deur is daar debet aan. Ik probeer het scheiden van afval vol te houden, maar nu ons gezin nog maar beperkt is tot twee personen, neem ik het ook met dat afval niet meer zo nauw.

Plastic stinkt

Zo gaat het met de groenten, maar ook met het plastic. Waar nog bij komt dat ik plastic vaak vies vindt. Het stinkt en kleeft. Mijn plastic afval staat in de garage, naast oud papier en de lege potten en wijnflessen.

Lekker elektrisch

Sinds enkele maanden heb ik een elektrische fiets. Ben ik nu groen? Welnee, dit doe ik omdat veel te weinig beweging krijg, en in het dorp waar ik woon kan je alles op de fiets af. Zoonlief maakt nu gebruik van mijn auto om heen en weer te rijden naar Groningen…. Dus die fiets is weloverwogen gemak.

Trui aan

Ook in en om het huis ben ik niet erg groen bezig. Nu ja, ik trek wel vaker een trui aan als ik het koud krijg, in plaats van de verwarming hoger te zetten. Het bespaart kosten. Voor mijn werk ben ik weg wat meer wegwerpartikelen gaan gebruiken, zoals handdoekjes. Het scheelt was, water en wasmiddel. Kijk, toch nog iets groens!

Bladerafval uit de tuin heb ik recent in de groene bak gekieperd. Ach wat goed, maar daarmee beschouw ik mezelf toch nog steeds niet super groen.

Groene cosmetica nog niet overtuigend

!QMS Medicosmetics is mijn favoriete merk. Van dit bedrijf heb ik ook wel eens het organic merk Acquizhen geprobeerd. Mooie producten, maar niet zo hardcore werkzaam als QMS, en dat is toch waar ik voor ga: huidverbeteringsresultaat . Daarom zijn ook mijn overige producten niet groen. Groen doet naar mijn idee niet genoeg.

Experiment met superfoods

Daarentegen wordt mijn voeding wel “groener”. Niet dat ik meedoe met de hype van smoothies, et cetera. Maar Ik heb dat overigens wel geprobeerd, maar het was te bewerkelijk. Toch ben ik recentelijk wel in de ban geraakt van een drankje: tarwegras. Ik wil geloven dat ik alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijg via dit sapje. Hoe handig!

Afrika inspireert

Maar weet je waar ik meest groen ben? In Afrika, Botswana. Wat er met me gebeurt als ik daar ben…… de geuren en de kleuren van Afrika. Ik kan het niet beschrijven, je moet dit ervaren. Om daar in de natuur te zijn, de stilte, de geluiden van de dieren, weinig mensen, de prachtige planten en bomen. Hier voel ik mij zo groen als gras.

Het doet me deugd dat men daar het toerisme ook duurzamer probeert te maken. Je krijgt nu bidons om water te drinken, en om vervuiling door plastic wegwerpflessen tegen te gaan. Er wordt steeds meer met zonne- en windenergie gewerkt.

Het heeft ons geïnspireerd: ook wij krijgen zonnepanelen thuis.

En zo ben ik stiekem toch groener dan ik dacht.

 

Lees ook