Claims Gezicht Groene Special Lichaam Make-up Natuurlijk 100% Reviews Stoffen

Jolanda langs de groene meetlat: licht-groen

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Over recyclen van cosmetica

Jolanda test Collistar Eye contour treatmentHet is altijd een wat ingewikkelde discussie, omdat er mensen zijn die het juist duurzaam vinden als je alleen plantaardige cosmetica gebruikt, maar er zijn ook mensen die het juist duurzaam vinden als je veel recycled

‘ Groen’ is gedrag

Wat mij betreft zijn het dus twee verschillende zaken. Natuurlijke cosmetica wordt gemaakt van plantaardige ingrediënten, en ‘groen’ is gedrag: hoe ga je om met de wereld en het milieu. Die twee horen bij elkaar, maar ik weet niet zeker of ze even goed zijn voor elkaar.

Plantaardig kan ook irriteren

Ik ben niet echt een fan van plantaardige cosmetica omdat ik huidproblemen krijg door de etherische oliën. Ik vind dat jammer, omdat veel plantaardige cosmetica zo lekker ruikt, en, ik ben gek op de geur van lavendel (helaas een potentiele irritant in cosmetica). Ik kies voor producten die in eerste instantie goed werken voor mijn huid. Vaak is het een combinatie van chemisch en plantaardig.  Een enkele keer kies ik wel voor plantaardig. Ik ben dol op badolie van Weleda, en de Earth Sourced-lijn van Paula’s Choice bevalt me heel goed.

Verpakkingen hergebruiken

Verpakkingen van kunststof gooi ik weg in de plasticbak of ik spoel ze om en bewaar ze voor werk of vakantie. Potjes die leeg zijn, gebruik ik opnieuw voor samples of voor vakanties. Steeds vaker lees ik dat merken gerecyclede of afbreekbare materialen gebruiken voor hun verpakkingen en dat is perfect. Mijn favoriete merken maken gelukkig nauwelijks gebruik van extra (overbodig) verpakkingsmateriaal. De doos waarin de producten verstuurd zijn, gebruik ik vaak opnieuw of hij belandt in de papierbak. Of ik bewaar ze in een ordner, met name die ik heb getest en waarvan de inci-informatie niet op internet terug te vinden is.

Is online bestellen ‘ groen’ ?

Soms denk ik juist groen te zijn, door mijn cosmetica online te bestellen zodat ik mijn auto niet hoef te gebruiken. Dan laat ik het bezorgen bij een postNL-punt in de buurt. Dat scheelt weer brandstof, de bezorger moet daar toch dagelijks zijn. Zo verklein ik mijn uitstoot omdat ik direct boodschappen doe en het PostNL-punt op mijn route ligt. Als ik vrij ben pak ik de fiets of wandel ik ernaar toe om mijn nieuwe cosmetica op te halen.

Consuminderen

In de loop der jaren ben ik minder cosmetica gebruiken, ik ben zuiniger met shampoos en douchegels. Dat is niet alleen goed voor mijn huid, maar dus ook voor het milieu.

Natuurlijke schoonmaakmiddelenmarseille zeep

In mijn huishouden tracht ik alles zo groen mogelijk te doen: het is mijn leefomgeving….Om schoon te maken gebruik ik azijn, baking soda en een zeepmengsel van Marseillezeep. Van dat geweldige Marseillezeep maak ik in een andere concentratie een prima en spotgoedkoop wasmiddel.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, omdat ik eerder schreef dat ik geen fan van plantencremes ben, maar ik ben wel heel voorzichtig gaan experimenteren met het zelf maken van cosmetica. En daar gebruik ik dan toch natuurlijke ingrediënten voor die ook zo fair mogelijk verbouwd/verkregen zijn. Ik kies dan natuurlijk wel stoffen waarvan ik weet dat ze niet irriteren. Mijn eerste crème heb ik gemaakt en dat bevalt prima. Ik moet nog flink zoeken naar verhoudingen en soorten oliën die goed bij mijn huidtype passen. Tot nu toe is het vooral geschikt voor de zeer droge huid.

Cosmetica ruilen

Met testpanellid Gerti ben ik wel eens groen bezig om cosmetica te ruilen of te delen. Door onze passie (ja, we hebben veel spullen!) maken we het zelden op en door te ruilen gebruiken we weer eens wat anders. We zijn er ook achter gekomen dat je een product ook verder dan je gezicht kan gebruiken en zo voorkom je onnodig weggooien. Graag zou ik iets willen verzinnen met nog meer cosmetica-en make-up freaks om te gaan ruilen. Maar ik begrijp dat BeautyJournaal daar een oplossing voor gaat bieden.

Ik ben….licht groen

Al met al ben ik licht groen en ik kan nog best een paar tinten groener worden. Nog groener in het ethisch opzicht wat het milieu betreft. Het spotgoedkope en schone Marseillezeep wordt gemaakt van onder andere palmolie en de kap van palmbomen heeft nare consequenties voor de leefomgeving van de inheemse bevolking en dieren. Lees dit artikel er nog maar eens over op de site. Nu hoop ik maar dat ik een biologische versie heb gekocht.

Palmolie kan vervangen worden door een rode alg, volgens gigant Unilever. Laten we hopen dat de oceanen dan weer niet uit balans raken. Want dat is natuurlijk vaak het punt. Biologisch en natuurlijk klinkt interessant, maar ik wil ook weer niet dat een natuurlijk evenwicht verstoord raakt, omdat ik als consument zo nodig ‘natuurlijk’ wil.

Wens: vermeldt de oorsprong van de grondstoffen op de verpakking

Ik heb tot slot ook nog een wens voor de industrie: maak duidelijk wat de oorsprong van je grondstoffen is. Net zoals dat nu steeds meer in voeding gebeurt: voor biologische producten, maar ook voor regionale ‘Mijn boer’ producten.

Meer weten over Claims?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

12 reacties

 • Nou ik vind je best groen, niet lichtgroen. Alleen ja die Marseille zeep, toch wel een groot nadeel dat er weer palmolie in zit. Maar ja je kunt je afvragen waar het tegenwoordig niet meer in zit. En ondertussen steunen we het WNF voor behoud van de Orang Oetans….. Kanttekening bij groenzijn is, het helpt alleen als de rest van de wereld ook meedoet. Want denk dat het Aziatische werelddeel 1 van de grootste vervuilers is en die zijn iets groter dan Nederland. Make up ruilen vind ik persoonlijk niet zo’n fijn idee, misschien wel als je beste vriendin met je wilt ruilen, maar ik blijf het onhygiënisch vinden. Je weet niet hoe het gebruikt is, dus ik sla een rondje over.

 • Romy, als je via google zoekt kom je diverse recepten tegen van het wasmiddel. Het basisrecept is 80 gram Marseillezeep in vlokken geschaafd, dat lost goed op. Kook een liter water en los de 80 gram op. Ik heb ervaren dat het flink roeren met de garde en echt opkoken dat het schuimt mij de beste consistentie geeft. Dit basismengsel gebruik ik ook als zeep voor schoonmaken en handzeep. Voor het wasmiddel breng ik 4 liter water aan de kook en gooi het basismengsel in een emmer en voeg al roerend het hete water erbij. Dan ga ik er met de staafmixer er nog doorheen en laat het dan rusten (24 uur) tot de volgende dag. Dan ga haal ik de staafmixer er nog een keer door heen en giet dan het wasmiddel in lege flessen.
  Dan kost 5 liter ongeveer 60 eurocent en natuurlijk je verbruik van gas of electriciteit, maar zo groen ben ik nog niet.
  Per wasbeurt gebruikte ik 50ml, dat was te weinig dus een bomvolle wasbol maakt normale was schoon. Met azijn wordt het zacht en kost ook niet veel. Met lichte was voeg ik een product van Ecover toe of een eetlepel soda.
  Maar hele vieze kleding lukt nog niet en pak ik Vanish of een ander vlekkenspul. Maar ik doe zo goed als alle was ermee, ook de handwas en daar wordt wol zo mooi van!

 • Wat een leuk artikel Jolanda. Lichtgroen werkt prima. Ik ben wel benieuwd hoe je de marseille oplossing maakt. Ik gebruik wasnoten voor de was afgewisseld met een normaal wasmiddel. Zou graag de marseille oplossing willen maken.

 • Gerti, was ook heel leuk om er over te denken, cosmetisch-filosofisch gezien!
  Enne licht groen, daar ben ik wel blij mee!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.