Over recyclen van cosmetica

05:32 - 03:19
luistertijd 05:32 - leestijd 03:19

Het is altijd een wat ingewikkelde discussie, omdat er mensen zijn die het juist duurzaam vinden als je alleen plantaardige cosmetica gebruikt, maar er zijn ook mensen die het juist duurzaam vinden als je veel recycled

‘ Groen’ is gedrag

Wat mij betreft zijn het dus twee verschillende zaken. Natuurlijke cosmetica wordt gemaakt van plantaardige ingrediënten, en ‘groen’ is gedrag: hoe ga je om met de wereld en het milieu. Die twee horen bij elkaar, maar ik weet niet zeker of ze even goed zijn voor elkaar.

Plantaardig kan ook irriteren

Ik ben niet echt een fan van plantaardige cosmetica omdat ik huidproblemen krijg door de etherische oliën. Ik vind dat jammer, omdat veel plantaardige cosmetica zo lekker ruikt, en, ik ben gek op de geur van lavendel (helaas een potentiele irritant in cosmetica). Ik kies voor producten die in eerste instantie goed werken voor mijn huid. Vaak is het een combinatie van chemisch en plantaardig.  Een enkele keer kies ik wel voor plantaardig. Ik ben dol op badolie van Weleda, en de Earth Sourced-lijn van Paula’s Choice bevalt me heel goed.

Verpakkingen hergebruiken

Verpakkingen van kunststof gooi ik weg in de plasticbak of ik spoel ze om en bewaar ze voor werk of vakantie. Potjes die leeg zijn, gebruik ik opnieuw voor samples of voor vakanties. Steeds vaker lees ik dat merken gerecyclede of afbreekbare materialen gebruiken voor hun verpakkingen en dat is perfect. Mijn favoriete merken maken gelukkig nauwelijks gebruik van extra (overbodig) verpakkingsmateriaal. De doos waarin de producten verstuurd zijn, gebruik ik vaak opnieuw of hij belandt in de papierbak. Of ik bewaar ze in een ordner, met name die ik heb getest en waarvan de inci-informatie niet op internet terug te vinden is.

Is online bestellen ‘ groen’ ?

Soms denk ik juist groen te zijn, door mijn cosmetica online te bestellen zodat ik mijn auto niet hoef te gebruiken. Dan laat ik het bezorgen bij een postNL-punt in de buurt. Dat scheelt weer brandstof, de bezorger moet daar toch dagelijks zijn. Zo verklein ik mijn uitstoot omdat ik direct boodschappen doe en het PostNL-punt op mijn route ligt. Als ik vrij ben pak ik de fiets of wandel ik ernaar toe om mijn nieuwe cosmetica op te halen.

Consuminderen

In de loop der jaren ben ik minder cosmetica gebruiken, ik ben zuiniger met shampoos en douchegels. Dat is niet alleen goed voor mijn huid, maar dus ook voor het milieu.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

In mijn huishouden tracht ik alles zo groen mogelijk te doen: het is mijn leefomgeving….Om schoon te maken gebruik ik azijn, baking soda en een zeepmengsel van Marseillezeep. Van dat geweldige Marseillezeep maak ik in een andere concentratie een prima en spotgoedkoop wasmiddel.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, omdat ik eerder schreef dat ik geen fan van plantencremes ben, maar ik ben wel heel voorzichtig gaan experimenteren met het zelf maken van cosmetica. En daar gebruik ik dan toch natuurlijke ingrediënten voor die ook zo fair mogelijk verbouwd/verkregen zijn. Ik kies dan natuurlijk wel stoffen waarvan ik weet dat ze niet irriteren. Mijn eerste crème heb ik gemaakt en dat bevalt prima. Ik moet nog flink zoeken naar verhoudingen en soorten oliën die goed bij mijn huidtype passen. Tot nu toe is het vooral geschikt voor de zeer droge huid.

Cosmetica ruilen

Met testpanellid Gerti ben ik wel eens groen bezig om cosmetica te ruilen of te delen. Door onze passie (ja, we hebben veel spullen!) maken we het zelden op en door te ruilen gebruiken we weer eens wat anders. We zijn er ook achter gekomen dat je een product ook verder dan je gezicht kan gebruiken en zo voorkom je onnodig weggooien. Graag zou ik iets willen verzinnen met nog meer cosmetica-en make-up freaks om te gaan ruilen. Maar ik begrijp dat BeautyJournaal daar een oplossing voor gaat bieden.

Ik ben….licht groen

Al met al ben ik licht groen en ik kan nog best een paar tinten groener worden. Nog groener in het ethisch opzicht wat het milieu betreft. Het spotgoedkope en schone Marseillezeep wordt gemaakt van onder andere palmolie en de kap van palmbomen heeft nare consequenties voor de leefomgeving van de inheemse bevolking en dieren. Lees dit artikel er nog maar eens over op de site. Nu hoop ik maar dat ik een biologische versie heb gekocht.

Palmolie kan vervangen worden door een rode alg, volgens gigant Unilever. Laten we hopen dat de oceanen dan weer niet uit balans raken. Want dat is natuurlijk vaak het punt. Biologisch en natuurlijk klinkt interessant, maar ik wil ook weer niet dat een natuurlijk evenwicht verstoord raakt, omdat ik als consument zo nodig ‘natuurlijk’ wil.

Wens: vermeldt de oorsprong van de grondstoffen op de verpakking

Ik heb tot slot ook nog een wens voor de industrie: maak duidelijk wat de oorsprong van je grondstoffen is. Net zoals dat nu steeds meer in voeding gebeurt: voor biologische producten, maar ook voor regionale ‘Mijn boer’ producten.

Lees ook