Kapper Kimm Koffijberg vertelt over de mogelijkheden

04:41 - 02:48
luistertijd 04:41 - leestijd 02:48

keune color man modelAfgelopen week stond er in Het Parool een fotoreportage over mannen en vrouwen die hun grijze haar lekker laten doorkomen en er een fashionstatement van maken. Het Parool greep deze voorzichtige trend aan om te verkondigen dat grijs haar geen taboe meer is.

Nu gaat het hier natuurlijk wel om een groepje trendsetters, dus koplopers. Want over het algemeen is Nederland nog altijd lekker aan het kleuren, en anders zien we wel grijs – niet bij de fashionable people – maar bij mensen die echt niet gevoelig zijn voor de confrontatie met hun zichtbare tekenen van veroudering.

Trend: sexy grijs, en ander niets grijs

Mannen tonen altijd eerder en makkelijker hun grijze haar dan vrouwen, vertelt kapper, kleurexpert en colordirector van Keune Haircosmetics, Kimm Koffijberg. ‘Kleuren is voor mannen lange tijd taboe geweest, maar net zoals mannen hun grijze haar sexy kunnen dragen, zien we ook het aantal mannen dat liever hun eerste grijze haren nog even verdoezelen, toenemen.’

Grijs met zwart gemêleerd haar is natuurlijk prachtig, maar komt minder vaak voor

Het is wennen aan het contrast dat zichtbaarder wordt, vertelt Kimm. ‘Veel mannen krijgen de eerste witte haren op de zijflanken. Als het nog maar om een paar haren gaat, oogt het nog als grijs, maar naarmate de hoeveelheid witte haren toeneemt, zal het wit dominanter worden.  Het zwart-wit effect kan confronterend zijn, zeker als het haar bovenop ook nog dunner wordt. Grijs met zwart gemêleerd haar is natuurlijk prachtig als een man nog een volle haarbos heeft, maar dat komt toch minder vaak voor.’

Keune Color Man

Er zijn nu prachtige kleuringsmiddelen voor mannenhaar, waarbij je niet het hele haar kleurt, maar het contrast tussen grijs/wit en donker wat wegneemt. Color Man van Keune Haircosmetics is zo’n product. Het is ook geen verf maar een product waarbij de pigmenten om het haar heen gelegd worden, en dus niet erin trekken – het is dan ook ammonia-vrij. ‘Ammonia heb je nodig om de haarschubben te openen zodat de kleur goed in de haarschacht trekt. Dat gebeurt hier niet. Het resultaat moet natuurlijk zijn. Bovendien wordt er gekleurd met koele kleurtinten, dit is erg belangrijk. Hoe meer warmte er in een kleuring zit, hoe zichtbaarder het wordt dat er gekleurd is, zit als het om grijs- en donkertonen gaat. De kleuren gaan dan ook alleen van middenblond tot donkerbruin – echt alleen maar natuurtinten.’

Keune Color Man

Even inwerken voor het wassen

Je brengt de kleuring aan als een shampoo. De kleur was je er weer uit, het vervaagt dus. Na acht tot twaalf wassingen. Kimm: ‘Je kunt het om de vier tot zes weken bijwerken, wij doen dat gewoon in de salon, als je je haar weer komt knippen. Dus je doet het niet thuis, nee. Wij kunnen veel beter beoordelen hoe het met je kleur is, wat er bijgewerkt moet worden – we kunnen het er doorheen kammen of gericht dik inzetten, we kunnen variëren met de inwerktijd, we kunnen met verschillende tinten werken, en het is gewoon makkelijk te combineren met de knipsessie.’ Het neemt misschien 10 minuten meer tijd in beslag.

Kimm Koffijberg werkt nu sinds twee maanden met Keune in de zaak, en ze vertelt dat ze mannelijke klanten heeft die het nu al voor de tweede soms derde keer hebben laten doen. ‘Ze voelen zich er goed bij omdat het nauwelijks opvalt, en dat is in dit geval gunstig!’

Keune color man packagingVoor mannen die nog even niet toe zijn aan grijs

Voor de prijs hoef je dit natuurlijke kleuren niet te laten: het kost ca. 12 euro per behandeling. Je kapper geeft advies over de kleur en de hoeveelheid, en voordat het gewassen wordt, brengt de medewerkster het in. Kimm besluit: ‘Je ziet dat vooral mannen tussen de 40 en 45 jaar dit een interessante oplossing vinden. Mannen die hun eerste grijze haren zien en er mentaal (nog) niet aan toe zijn. Het biedt een mooie tussen oplossing. Na verloop van tijd gaan ze vaak beter accepteren dat ze grijs en dus ouder worden en neemt de behoefte om het te maskeren af.’

Heb jij een haar-vraag aan onze haarexpert Kimm Koffijberg? Stel hem via het contactformulier.

Ga hier direct naar de salon van Koffijberg Hairdressers om een afspraak te maken.

 

 

 

Lees ook