Kerstkado voor initmi wordt nu commercieel uitgebracht

01:54 - 01:08
luistertijd 01:54 - leestijd 01:08
Ben Gorham, de man achter Byredo

Het parfum heet 1996 Inez & Vinoodh en is uitgebracht tijdens de afgelopen modeweek in New York bij het parfumhuis Byredo. Ben Gorham, de man achter dit huis kun je vergelijken met Frederic Malle – parfummakelaars van beroep die neuzen inhuren om fijne parfums te maken. Hele beroemde neuzen, minder beroemde neuzen maar weer weer celebs uit de mode- en kunstwereld aan wie het parfum gekoppeld wordt. Zo introduceerde Federic Malle onlangs het eerste parfum van de Belgische modeontwerper Dries van Noten.

Inez en Vinoodh, tevens al vele jaren getrouwd met elkaar, gaven het introductiefeestje in hun eigen huis in New York. 1996 verwijst naar Kirsten 1996, en verwijst naar de foto “Kirsten 1996” die op de verpakking staat. Ik dacht eerst nog even dat het wellicht hun dochter was, maar het echtpaar heeft alleen een zoon van nu bijna tienerleeftijd.

Op de parfumsite Fragrantica lezen we dat 1996 in eerste instantie alleen voor vrienden was gemaakt als kerstkado. Omdat er zoveel positieve reacties op kwamen, is uiteindelijk besloten het in kleine oplage commercieel uit te brengen. Wij hebben de geur nog niet geroken, maar volgens Fragrantica opent het met jeneverbes, is het hart opgebouwd uit iris en viooltje en bevat de basis amber, leer en patchouli. Zo afgaand op deze noten is het een modern parfum dat goed past in deze tijd. Immers: leer, iris, viool zijn zeer veel verwerkte geurnoten momenteel. De tijd van bloemig en lief lijkt even over te zijn.

1996 wordt eind oktober uitgebracht en is in Nederland bij Skins te koop. Het feestje in New York bracht veel intimi van het stel op de been, maar ook een beroemdheid als Doutzen Kroes.

 

Lees ook