En krijgt een fantastische facial!

09:02 - 05:25
luistertijd 09:02 - leestijd 05:25

Dr.Alkaitis Universal Mask Showing ContentsRaw cosmetics: dat zijn de producten van Dr. Alkaitis. Naast verzorgingsproducten biedt het merk ook een (bekroonde) facial aan die drie soorten gezichtsmassages combineert. Ik woon eerst een perspresentatie bij en enkele dagen later krijg ik een facial.

Maandagochtend, 10.00 uur zit ik bij C.Cosmetics & Care in een zonovergoten Jordaan in Amsterdam. Er worden kleurrijke sappen en raw food geserveerd: niets is verhit boven de veertig graden. En dat is geen toeval. De catering omlijst een presentatie over de natuurlijke producten van Dr. Alkaitis, een Amerikaanse chemicus.

Biologisch en nauwelijks verhit

Het merk, ooit in zijn keuken gestart, wordt ondertussen gebruikt door sterren als topmodel Gisèle Bundchen en rockster Lenny Kravitz. De crèmes, serums en maskers zijn gebaseerd op biologische ingrediënten die tijdens het productieproces niet boven lichaamstemperatuur verhit zijn en dus ook het predikaat ‘rauw’ mogen dragen. Motto van het merk is ‘if you can’t eat it, don’t put in on your skin’, ofwel: smeer alleen op je huid wat je ook kunt eten. Omdat cosmetica via de huid uiteindelijk ook in het lichaam terecht komt, zou het van dezelfde kwaliteit moeten zijn als (goed) voedsel.

Je zou het kunnen eten…

Dat betekent niet dat de producten lekker smaken, wél dat alle ingrediënten voor menselijke consumptie geschikt zijn. Wanneer raw cateraar Sandra de Vos achteraf verklapt dat ze wat van de producten in de hapjes heeft verwerkt – wat niemand heeft gemerkt – blijkt dat je de slogan van Dr. Alkaitis heel letterlijk kunt nemen. Het merk heeft geen bio cosmetica certificering, maar heeft gekozen voor food grade quality, de allerhoogste kwaliteit grondstoffe+ die geldt voor voedingsmiddelen.

dr_alkaitis_Gruppe_0187_no background

Zelfgemaakte plantenextracten

Tijdens de presentatie gaan de producten rond en kunnen we ze uitproberen. Er zijn een dag-, nacht- en oogcrème, twee soorten maskers, een serum, een cleanser, een gel en een olie. De maskers bestaan uit poeders die met yoghurt of honing aangemaakt moeten worden. Absolute topper vind ik de Organic Nourishing Treatment Oil die een subtiele rozengeur heeft. Alle plantenextracten worden door het bedrijf zelf gemaakt: in de dagcrème is bijvoorbeeld Sint Janskruid verwerkt, in de nachtcrème paardenkastanje en echinacea, in de oogcrème rozebottelolie en in het serum Franse lavendel. De geur van de producten is soms fris en bloemig, soms aards en kruidig. Anders dan we van cosmetica gewend zijn, maar niet onprettig.

Wijsheid van de huid

Er zijn geen aparte lijnen voor de verschillende huidtypen, de producten zijn voor iedere huid geschikt. Het merk zegt aan de wijsheid van de huid te appelleren om zelf de benodigde ingrediënten uit de crème te halen. Daarmee zou de huid vanzelf gezonder worden. Water, een belangrijk ingrediënt in bijna alle schoonheidsproducten, komt er niet aan te pas. In plaats daarvan wordt gewerkt met 100% gecertificeerd biologische aloë vera, een plant waarvan de heilzame eigenschappen, bijvoorbeeld bij zonnebrand, bekend zijn.

dr.Alkaitis Organic nourishing treatment oil 79 EuroWaar is de uv-bescherming?

Tot nu toe klinkt het als muziek in de oren voor de liefhebber van 100% natuurlijke cosmetica. Het enige dat aan de producten lijkt te ontbreken is een toegevoegde SPF. Volgens het Dr. Alkaitis-team wordt de huid bij gebruik van de lijn vanzelf sterker en beter bestand tegen de zon (hoewel ik daar uiteraard wel eerst overtuigend wetenschappelijk bewijs van wil zien!) voor we zomaar met een onbeschermde huid in de zon gaan zitten. Al hebben de crèmes vanwege de natuurlijke ingrediënten een beschermingsfactor van ongeveer 5, wie zich tegen UV-stralen wil beschermen zal daar nog een apart product voor op moeten brengen.

Bekroonde facial

Donderdagmiddag, 15.00 uur. Vol afwachting arriveer ik op dezelfde locatie. Ik heb een afspraak om de Luxury Skin Food Facial van Dr. Alkaitis te ondergaan; de eigen schoonheidsbehandeling die het merk aanbiedt. Een echte treat, want in 2009 is die door Wallpaper Magazine uitgeroepen tot beste facial. De behandeling is ontwikkeld door holistisch massagetherapeut Abigail James uit Londen en combineert drie soorten massages. Na de intake met een kopje kruidenthee is het tijd voor de behandeling.

Salmah, mijn schoonheidsspecialiste en massagetherapeut brengt me naar de rustige behandelruimte. Schoenen en top gaan uit, de behabandjes schuif ik onder mijn oksels om het masseren van mijn armen, schouders en de bovenrug makkelijk te maken. Nadat ik op achsa na haar dr alkaitis behandelingde behandelstoel ga liggen, word ik met doeken bedekt en krijg ik een ‘aardende’ behandeling: een losse drukpuntstimulering over het hele lichaam. Ik ben ondertussen met Salmah in gesprek geraakt. Misschien is het doordat ze oorspronkelijk uit Indonesië komt, waar massages een vanzelfsprekend deel van het leven is, maar haar handen lijken te kunnen toveren. Met een fantastische, korte hoofdmassage trekt ze in een keer alle stress en spanning van de laatste overwerkte weken uit mijn lichaam.

Drie fasen-behandeling

Mijn huidtype wordt bepaald: een gecombineerde huid, met een wat vettere huid op voorhoofd, neus en kin, wat droger aan de zijkanten van het gezicht. Oogmake-up wordt verwijderd en vaardig worden er warme kompressen op mijn gezicht gelegd. Nu is het tijd voor de Dr. Alkaitis-producten. Salmah begint met de Organic Purifying Cleanser. Ze masseert hem in op mijn gezicht, hals en decolleté, het product voelt prettig aan op de huid. Daarna volgt de peeling met de Organic Enzyme Exfoliating Mask om dode huidcellen te verwijderen. Het aroma is kruidig en doordat het vers is aangelengd met (biologische) honing roept het de associatie met speculaas op. Terwijl het masker intrekt, krijg ik een pittige armmassage.

dr.Alkaitis Organic enzyme exfoliating mask 55 EuroTwee maskers, drie massages

De volgende stap: het masker wordt met warme kompressen verwijderd en de huid goed gedroogd. Dan volgt de eerste gezichtsmassage. Het bindweefsel van het gezicht wordt diep gemasseerd om de collageenaanmaak van de huid te stimuleren. De stevige druk op de huid is niet vervelend. Maar doordat de huid goed droog is gemaakt, om plotseling uitglijden te voorkomen, wordt er af en toe licht aan de huid getrokken, wat een beetje pijnlijk is. Volgens Salmah komt het doordat mijn huid aan de dunne kant is en is het niet erg. Na de bindweefselmassage verwent ze mijn huid met de Organic Nourishing Treatment Oil.

Honing of yoghurt

Dan is het tijd voor het tweede masker, het Organic Universal Mask, om de huid diep te reinigen. Ook die wordt gemengd met honing (kan ook met yoghurt) en is lekker kruidig. Terwijl dat intrekt, krijg ik een stevige nek- en schoudermassage. Ondertussen ben ik diep ontspannen geraakt, en moet ik mezelf bij de les houden om vragen te stellen en foto’s te maken. Nadat het masker is verwijderd volgen er nog twee, wat kortere massages: een acupressuurmassage, waarbij drukpunten op het gezicht gestimuleerd worden, en een lymfedrainage, waarbij met zachte ronde bewegingen op de huid, tot aan de lymfeklieren in de hals, wordt gewerkt om afvalstoffen af te voeren. Dan wordt het serum opgebracht en de oog- en dagcrème. Met een korte hoofdmassage sluit Salmah af. Lekker ‘groggy’ blijf ik nog een paar minuten zitten voor ik me weer aankleed. Tenslotte werkt ze mijn make-up bij. Totaal gepamperd en ontspannen stap ik even later de deur uit.

Achsa concludeert:achsa tijdens de behandeling

Die nacht slaap ik voor het eerst in weken acht uur achter elkaar door. Bij mijn eerste afspraak de volgende ochtend krijg ik te horen dat ik er fris uitzie. En ben ik afgevallen in mijn gezicht? Dacht het niet…. Dat lijkt me eerder de eeuwig vrouwelijke associatie dat ‘er goed uitzien = slank zijn’.

Of zou het door de lymfedrainage komen? Al met al was het een heerlijke behandeling. Wel is het lastig te bepalen wat het aandeel van de producten was en wat van de behandeling zelf. Het idee dat er alleen 100% natuurlijke producten van biologische kwaliteit op mijn huid zijn gesmeerd, geeft een luxueus gevoel. In het dagelijks gebruik bevallen de producten ook goed. In plaats van mijn normale crèmes heb ik de olie en dagcrème van Dr. Alkaitis gebruikt. Tot nu toe met goed gevolg: mijn vrij droge huid, die in de middag meestal trekkerig begint te worden, wordt dat nu niet. Vooral de olie is fantastisch, smeert heel fijn uit, ruikt prettig en hydrateert goed. Wie niet de hele lijn wil aanschaffen, zou zichzelf ook alleen met dat product kunnen verwennen.

Lees ook