Cosmeticaclaims Gezicht Haar Lichaam Monique schrijft Natuurlijk 100%

In memoriam Johann Wiechers

Toen ik halverwege 2008 in een split second bedacht dat ik een eigen beauty nieuws platform moest opzetten, wist ik ook dat ik dat zou moeten aanvullen met een team van topexperts. Ik had al de nodige blogervaring opgedaan en wist dat ik niet moest pretenderen alles te weten. Ik wilde dat ook niet, ik ben een journalist, een generalist – binnen mijn vakgebied, en geen specialist.

Chemie was voor mij de aanleiding om ooit vanuit de modejournalistiek een switch naar beauty te maken. Ik wilde achter de marketingfaçades kunnen kruipen, weten wat er nou werkelijk schuilt in zo’n pot crème. Informatie die nauwelijks in Nederland voor handen was en nog altijd zeer spaarzaam te vinden is. Cosmetisch chemici moet je hier met een lantaarntje zoeken, al was het maar omdat de beautybedrijven hier vooral marketingorganisaties zijn, er wordt hier nauwelijks geproduceerd. En wie wel produceert, houdt haar chemici angstvallig uit de media. Waarom? Omdat er een hoop gebakken lucht verkocht wordt. De droom moet ten koste van veel intact gehouden worden, en daar heb je legers vol marketeers en nog grotere legers vol pr-mensen voor nodig.

Maar een echte chemicus zou het onderscheid gaan maken voor BeautyJournaal. Bij toeval stuitte ik op de naam Johann Wiechers, als auteur van een artikel in het Amerikaanse vakblad Cosmetics & Toiletries. Ik vond zijn e-mailadres, ik vermoedde namelijk dat het een Nederlander was. En ja hoor, schot in de roos. Deze professor, doctor was niet alleen een Hollander, die op eigen bodem tot mijn grote verbazing nauwelijks bekendheid genoot, maar op het wereldtoneel enorm veel (!), hij bleek het zeer amusant te vinden dat een beautyjournaliste uit Holland hem vroeg zitting te nemen in haar expertteam. Hij was dan wel eendruk bezet man, woonde zo ongeveer permanent in het vliegtuig, zo leerde ik de afgelopen jaren, en ontbrak op bijna geen enkel internationaal congres, debat, of workshop, hij wilde wel tijd vrijmaken om te helpen een brug te slaan tussen de meestal onbegrijpelijke marketingtaal en de feitelijke formuleringstechnologie, om feiten en fabels (mijn stokpaardje met BeautyJournaal) uit elkaar te halen.

Dankzij Johann is er de afgelopen jaren niet alleen voor mij, maar ook voor onze talloze lezers een nieuwe wereld opengegaan. Een wereld die de feiten blootlegt. Johann was als geen ander in staat om op waanzinnig humoristische wijze ingewikkelde zaken zoals over genetische beïnvloeding, huiddoorlaatbaarheid, de kracht van werkstofconcentraties, de fabels rond minerale olie en natuurlijke cosmetica, de heikele debatten rond nanotechnologie, uit te leggen. En dan ook nog eens op een goed begrijpelijk middelbare schoolniveau, zodat zelfs de ergste leken onder ons het nog konden snappen. We genoten intens van de visie van Johann op al deze zaken.

Johann was als cosmetisch wetenschapper zeer erudiet, humorvol, behulpzaam. Hij was geliefd bij ons team, bij onze lezers, hij was geliefd in de internationale wereld van de cosmetische wetenschap. Meer dan 450 publicaties heeft hij op zijn naam staan. Hij had twee doctoraten bij internationale universiteiten. In 2010 werd hij nog samen met drie collega’s internationaal genomineerd voor een Lifetime Achievement Award in zijn vakgebied.

Johann Wiechers is 5 november 2011 op 52-jarige leeftijd overleden, tijdens een werkbezoek in Kuala Lumpur aan de gevolgen van een acute longontsteking. Zijn overlijden heeft mij en mijn collega’s van BeautyJournaal diep geraakt.

Johann sprak, als hij ons moeilijke materie moest uitleggen, graag over vergelijkingen met voetbal en strategische opstellingen van een team. Ons team is niet meer compleet zonder Johann. We missen een collega die voor ons van onschatbare waarde was en een zeer aimabele persoon.

Lieve Johann, we hadden nog zo graag een wens van je willen uit laten komen: dat je een fijn pleidooi kon houden over een actueel cosmetisch onderwerp, aan tafel bij Pauw & Witteman. Dat stukje erkenning voor je boeiende vak…..ook op je eigen geboortegrond. Maar we zijn te laat.

Dag Johann, we hebben van je genoten. Het was een voorrecht om je te mogen leren kennen. You were one of a kind….

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en kinderen.

 

Monique Lindeboom

Uitgever van BeautyJournaal

 

Lees ook:

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

12 reacties

  • Wat een mooie man is heengegaan. Jullie als team, en zijn nabestaanden: heel veel sterkte met dit verlies.

  • Wat prachtig beschreven.Ik heb Johan dit jaar ontmoet op de Beautyjournaal expert meeting. En wat vond ik hem boeiend , inspirerend, enthousiast en geestig. Ik had graag nog eens met hem rond de tafel gezeten. Mijn condoleance aan al zijn zijn dierbaren.

  • Het is heel mooi verwoord. Bijzonder hoe zijn passie, humor en kennis mensen kunnen bereiken en raken, die hem persoonlijk niet hebben leren kennen. Sterkte voor zijn gezin, vrienden, kennissen en iedereen voor wie zijn overlijden als verlies voelt. Johann, slaap zacht en ik zal je leuke stukjes en opmerkingen missen…

  • Vanochtend van het bericht kennis genomen en inderdaad zeer geschrokken. Johann Wiechers is voor mij en ik denk voor vele een inspiratie geweest om diepere kennis te vergaren in cosmetische chemie. Gecondoleerd aan alle die hem kende en natuurlijk zijn directe nabestaande.

  • Monique, bedankt voor dit waardig eerbetoon. Prachtig verwoord. Een ieder die Johann persoonlijk heeft gekend gecondoleerd met dit grote verlies. Mijn medeleven gaat uit naar vrouw en kinderen. Heb vaak zijn artikelen gelezen op beautyjournaal en door zijn schrijfwijze begreep ik een klein beetje beter de moeilijke materie vd chemie. Groot gemis.

  • Vreselijk wat erg! Wens familie en vrienden van Johan dan ook heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

  • Monique en collega’s: veel sterkte gewenst om het verlies van zo’n inspirerend lid van jullie expertteam een plekje te kunnen geven.

  • Een mooi en waardig stuk. M’n complimenten, Monique. Ik wens de familie en vrienden van Johan heel veel sterkte toe. Helaas heb ik hem nooit persoonlijk mogen ontmoeten, maar ik genoot wel van de e-mails die hij me stuurde als ik weer eens vastliep met een artikel.

  • Een prachtig stuk Monique, dat Johann eer aandoet. Een prachtig mens is ons ontvallen. Wij zullen hem zeer missen.

Reageren