1 op de 5 mensen heeft zonallergie

02:59 - 01:47
luistertijd 02:59 - leestijd 01:47

De zon en de warmte zijn onmiskenbaar verbonden met het vrije gevoel van vakantie en plezier. Daarom heeft de zon veel positieve effecten op het lichaam en onze geest. De zon  zorgt voor aanmaak van melatonine en serotine, dit zorgt voor ontspanning, een positief gevoel en goed humeur. Daarnaast zorgt de zon voor aanmaak van Vitamine D, dat essentieel is voor onze bottenstructuur en verbetert de zon huidziekten zoals psoriasis en eczeem.

Polymorfe Licht Eruptie

Echter, de zon heeft ook schadelijke effecten en te veel zon kan leiden tot blijvende huidschade. Daarnaast kan de zon een allergische reactie veroorzaken. Bijna 1 op de 5 mensen heeft last van zo’n allergische reactie bij zon, namelijk zonneallergie. De meest voorkomende zonovergevoeligheid is: Polymorfe Licht Eruptie (PLE).

Herken zonallergie

Zonneallergie uit zich in een rode en geïrriteerde huid bij blootstelling aan UV licht. Door UV licht ontstaan in de huid zogenoemde vrije radicalen, die door het aangeboren immuunsysteem opgeruimd worden. Bij PLE blijkt deze opruimreactie vertraagd te zijn, er ontstaat extra celbeschadiging waarop een ander deel van het immuunsysteem (adaptief systeem) met een overmatige activering reageert. PLE lijkt daarom een beetje op (contact) eczeem. PLE is niet schadelijk, maar veroorzaakt veel ongemak: irritatie, bultjes, roodheid, jeuk.

Hoe voorkom je het?

Het is vaak lastig om een goed zonbeschermingsproduct te vinden bij zonneallergie, omdat veel emulgatoren en andere ingrediënten de klachten kunnen verergeren.  Eucerin Sun Allergy Protection Crème-Gel (verkrijgbaar in SPF 25&50) bevat naast de beste UVA en UVB bescherming ook AGR: Alpha-Glucosyl-Rutin (een antioxidant dat afkomstig is uit de bladeren van de Japanse boom Plumeria) & Licochalcone, deze zorgen voor bescherming tegen de vrije radicalen, waarschijnlijk de veroorzakers van zonneallergie.

Getest op mensen met zonallergie

Daarnaast bevatten beide producten geen conserveringsmiddelen en emulgatoren, zijn parfumvrij en waterresistent. Beide producten zijn klinisch getest en bewezen op personen met zonneallergie, onder toezicht van onafhankelijke dermatologen. Zonneallergie hoeft niet langer een reden te zijn om uit de zon te blijven met Eucerin Allergy Protection.

Eucerin Sun Allergy Protection

Eucerin Sun Protection biedt zonbescherming zelfs voor de meest gevoelige huid. Naast speciale zonbescherming bij zonneallergie biedt Eucerin Sun Protection ook producten speciaal voor de acne gevoelige huid, droge huid, gevoelige huid van kinderen en na chemische peelings en/of laser behandelingen. Vind alle producten op de website van Eucerin en lees in het speciale factbook van Eucerin alles over de gevoelige huid en zon!

WIN! Een fantastisch pakket Eucerin voor in de zon!

Dit pakket bestaat uit een Eucerin zonneproduct naar keuze (ga hier naar het overzicht om je keuze te maken), een leuke strandbal en een strandlaken (kids) + een Dermatoclean 3 in 1 reinigingslotion 125 ml. Ga naar de actiepagina van BeautyJournaal en doe mee.


Lees ook